SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gi̇resun önemli̇ merkez
19.06.2018

Giresun’un teşvik bölgesine alınmasıyla en fazla sektörel büyüme tekstil alanında oldu. Halen büyüklü küçüklü 20’nin üzerinde tekstil firma- sının faaliyette bulunduğu Giresun’da 7 bin 500 kişi de bu sektörde istihdam ediliyor.

Giresun’da, özellikle son 10 yılda tekstil sektörü hızla büyürken, bu büyümenin kalıcı olduğu,ulusal ve uluslararası bazda firmaların tanınmış markalarının ürünleri üretiliyor.

Bu büyümenin önümüzdeki dönemde de devam edeceğI tekstil yatırımlarının artacağı ve istihdamın 10 binin üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Başlangıçta tamamen bölge dışı bir sektör olan tekstilin Giresun’da bu derece tutun- masının ve kalıcı olmasının en büyük etkeni teşvik olarak gö- rülürken, bir diğer en büyük etkenin de işsizliğin üst düzeylerde olması söylenebilir.

Diğer taraftan Bulancak’ta inşa edilen 2. Organize Sanayi Bölgesinin de faaliyete geçmesi ve burada da Türkiye’nin en büyük ve önemli tekstil firmalarının yer bulması sektörün büyümeye devam etmesinin en büyük etkenlerinden oldu. Bölgenin en önemli tarım ürünü fındığa yönelik üretim sektörlerinin bir türlü gelişememesi ve fındığa dayalı sa- nayinin komşu illere hatta Adapazarı, Düzce, Manisa gibi uzak illere kayması nedeniyle oluşan boşluğu dolduran tekstil sektörü adeta Giresun’da ekonominin lokomotif sektörü haline gelmesine neden oldu.

Sonuçta pek de beklenmeyen bu gelişmeler Giresun’u bir tekstil kenti haline getirdi. Bu anlamda gelecekle ilgili planlamalar ve stratejik adımlar da şimdiden atılmaya başlanmalı. Zira bu gelişme ve büyüme karşısında sektörün yaşayacağı en büyük sıkıntı yetiş- miş eleman sıkıntısı olacaktır. En fazla göç veren iller sırlamasında üst sıralarda yer alan Giresun, tekstil sayesinde artacak istihdamla geri dönebilir. Şimdilik bölgede yatırım yapan firmaların eğitimleriyle eleman yetiştiriliyor ve çalıştırılıyor. Her geçen gün artan kapasitesiyle sektörün yeni eleman ihtiyacına cevap verecek çözümler, sektöre uygun eğitim veren meslek okulları da aynı oranda artırılmalı.

Bir diğer önemli husus da sektörün hammadde ihtiyacına yönelik yatırımların da bölgeye çekilmesi olmalıdır. Giresun’da tekstil sektörü sadece giysi üretimi üzerine çalışıyor. Üretimi destekleyecek dokuma, iplik ve aksesuar üretimlerine yönelik yatırımlarda şimdiden planlanmalı ve sektörün önü açılmalıdır.

Bu hususlar da göz önüne alınır ve şimdiden tedbirler alınırsa sektörün yakın gelecekte daha da büyümesi Giresun’un tekstilde önemli merkezlerden biri haline gelmesi sağlanabilir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap