SON DAKİKA
SON DAKİKA


TÜRKİYE’NİN TAPUSU
2.05.2018

Türkiye’nin tapu senedi Lozan Antlaşmasıdır.  24 Temmuz 1923 tarihinde  İsviçre’nin Lozan şehrinde almışız bu tapuyu. Bu  belge ,TBM temsilcileri ile Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Belçika , Japonya , Yunanistan, Bulgaristan Romanya,, Portekiz ve Yugoslavya arasında imzalanmıştır.

Ne yazık ki ülkemizde Cumhuriyeti içine sindirmeyenler ve yabancı mandalığını arzu edenler ,bu tapu senedine hezimet olarak bakarlar.Sözüm ona küçümserler. O günün koşullarını hiçe sayarak böyle olumsuz yaklaşımlarda bulunanları, umarım ki tarih affetmeyecektir.

Geçmişe özlem duyanlar ve ahim şahım Osmanlıdan söz eden bu insanlar, elbette ki Lozan Antlaşması’nı  ve Cumhuriyeti  içlerine sindiremeyeceklerdir ki bu da bence normaldir. Bir devlet düşünün; orduları dağıtılmış, silahları elinden alınmıştır. Ülkenin bir çok yeri işgal edilmiş ve Kızılırmak vadisi bize  bırakılmış  ki bu alan da üç yüz bin kilometre kare civarındadır. Bu gerçeği gözden kaçırmak bence gafletliktir.

Dört senelik kısa zamanda yeni bir ordu kuruldu. İşgal edilen yerler geri alındı, dünyada saygın ulus kavramı ön plana çıkarıldı  ve ulus olundu ama  bazıları bu tapuyu küçümsemeye devam ediyorlar.

Ayağında yırtık çarık üzerinde yamalı elbise karnı aç vatan evlatları bu savaşı ,ruhla imanla ve başlarındaki yüce komutanlarla kazanmışlardır. Sonunda söke söke ülkenin tapusu alındı. Lozan’a karşı çıkanlar veya küçümseyenlerin dedeleri araştırılsın eminim ki Kurtuluş Savaşı verilirken asker kaçağıdırlar.

Genel bakış:

Sınırlar:

Bugünkü sınırlar resmen onaylanmıştır.

Borçlar:1854’ten beri oluşan borçlar Osmanlıdan ayrılan ülkelerle paylaşılarak ödenmiştir.

Boğazlar: Savaş gemileri Türkiye’nin izni olmadan geçemeyecek.

Savaş Tazminatı: Yunanistan savaş tazminatı ödeyecek. Azınlıklar:

Türk kanunlarına uyarak yaşamlarını sürdürecek.

Patrikhane: Siyası çalışma yapamayacak ve yasalarımıza uyarak görevini sürdürecek.

Yabancı okullar Türk Milli Eğitim Yasası doğrultusunda görev yapacak.

Önemi:

LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASININ ÖNEMİ

Yeni Türk Devleti ve Misâk-ı Millî, düşmanlarımız tarafından resmen kabul edilmiştir.

Askerî zaferler siyasi zaferle sonuçlanmıştır.

Türkiye savaş tazminatı ödememiştir.

Kapitülasyonlar kesin olarak kaldırılmıştır.

Ülke sınırları Irak sınırı hariç belli olmuştur.

Türkiye açısından I.Dünya Savaşı sona ermiştir.

Azınlıkların Türk vatandaşı sayılması ile dış güçlerin içişlerimize karışması önlenmiştir.

Millî Mücadele hareketi, bağımsızlık için uğraşan diğer milletlere de bir örnek olmuştur. Antlaşma, I.TBMM tarafından imzalanmış, II.TBMM tarafından onaylanmıştır.

Bilmem o günün koşullarına göre  ne istiyorlar bu tapuyu beğenmeyenler?

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap