SON DAKİKA
SON DAKİKA


Nefes aldıran karar!
6.08.2022

Hayallerine kavuşmak isteyen yüz binlerce genç, pazar günü gerçekleştirilen Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) ter döktü. Bir yıl boyunca gecesini gündüzüne katan gençler, sosyal hayatlarına ve ailelerine ayıramadıkları zamanlarını ders çalışarak geçirdiler. Gerek öğretmen gerekse de devletin çeşitli kurum ve kuruluşlarında memur olmak için bir yıl boyunca çalışan gençler, 31 Temmuz Pazar günü kaderlerini çizecek sınava girdiler. Sınavın ardından sosyal medya hesaplarının hepsinde soruların garipliğinden ve anlamsızlığından bahsedilince sorulara baktım. Diğer sorular bir yana özellikle Türkçe sorularında o kadar çok anlatım ve anlam bozukluğu vardı ki okuduğunu anlamak bile büyük çaba gerektiriyordu. Ve çok geçmeden sınava şaibe karıştığı iddia edildi. ÖSYM’nin, bir yayınevinin deneme kitapçıklarında yer alan soruları, şıklarını bile değiştirmeden KPSS’de sorduğu iddiası, sosyal medyayı ayağa kaldırdı. Bu durumu ispatlayan, yayınevi tarafından yayımlanan deneme sınavlarını gösteren sayısız video görseli paylaşıldı. Soruların aynı olmasını bırakın, seçeneklerin yerleri bile aynıydı… Ortada bu kadar belirgin deliller varken ÖSYM tarafından yapılan ve akıllara durgunluk veren ilk açıklamada, “Bazı sınav sorularının bir yayınevinin deneme sınavı soruları ile aynı olduğuna ilişkin sosyal medya platformlarında ortaya atılan iddiaların incelemelerimiz neticesinde asılsız olduğu anlaşılmıştır” denildi.

Neyse ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu açıklamanın ardından Devlet Denetleme Kurulu’na inceleme talimatı verirken,  ÖSYM Başkanı Halis Aygün de Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevden alındı. Tabi bu durum “Sadece 2022 KPSS mi şaibeli? Ya diğer sınavlarda da aynı durum yaşandıysa” sorularını da beraberinde getirdi. Bilindiği üzere bu durumun daha vahim örnekleri geçtiğimiz yıllarda da yaşanmıştı! Kafalardaki soru işaretleri devam ederken, Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı, ilk incelemenin ardından “Problemli bir durumun varlığı gözüküyor” diyerek iddialarla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Arıncı, son yaptığı paylaşımda da "Devlet Denetleme Kurulu olarak KPSS’ye yönelik incelemelere titizlikle devam ediyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Ne tek bir gencimizin hakkını yediririz ne de Devletimizin güvenilirliğine halel gelmesine göz yumarız” ifadelerini kullandı. Bu açıklamanın üzerinden daha altı saat geçmeden, geleceklerine gölge düşürülmemesini isteyen gençlerin tek yürek halde beklediği karar geldi… ÖSYM Başkanlığına atanan Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 31 Temmuz’da yapılan KPSS oturumlarının iptal edildiğini açıkladı. Gündeme düşen karar sonrası yüz binlerce genç ve aileleri rahat bir nefes aldı… Umarız insanların kaderlerini direkt etkileyen bu denli önemli konularda yaşanan son talihsizlik olur ve ‘kul hakkı’nın en büyük günah olduğu unutulmadan hareket edilir…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap