SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hangi yüzyılda yaşıyoruz!
13.10.2023

Birleşmiş Milletler tarafından 2012 yılında alınan kararla, 11 Ekim tarihi Dünya Kız Çocukları Günü olarak belirlendi.

Her yıl dünya çapında kutlanan günde, kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldıkları eşitsizlik konusundaki farkındalığın artırılması hedefleniyor.

Unutmayalım ki kız çocukları geleceğimizin teminatıdır ve onlara eşit fırsatlar sunarak daha adil bir dünya inşa edebiliriz. Bu nedenle kız çocuklarının eğitimi, toplumların gelişimi ve geleceği için hayati bir öneme sahiptir. Eğitim, kız çocuklarının gücünü açığa çıkarır ve toplumlarımızı daha aydınlık bir geleceğe taşır.

Eğitimleri sırasında desteklenen kız çocukları, toplumlarını dönüştüren liderler olabilirler. Kızlar, eşit eğitim fırsatlarına sahip olduklarında, toplumlarını güçlendirir ve ekonomik kalkınmaya katkı sağlarlar.

Eğitim aynı zamanda kız çocuklarının kendi haklarına sahip çıkmalarını ve ayrımcılığa karşı koymalarını destekler. Bilgi sahibi olan kızlar, kendi geleceklerini şekillendirmek için daha fazla kontrol ve özgürlüğe sahip olurlar.

Fakat gelin görün ki kız çocuklarının eğitimi konusundaki zorluklar hala çok büyük. Birçok ülkede kız çocukları, başta eğitim olmak üzere bazı temel haklarından mahrum bırakılmaktadır. Erken yaşta evlilik, cinsel istismar, işçi olarak çalıştırılma gibi sorunlar, birçok kız çocuğunun eğitimine engel olmaktadır.

11 Ekim Dünya Kız Çocukları günü kapsamında, kız çocuklarının haklarına saygı göstermek ve eşitlik için mücadele etmek ise hepimizin sorumluluğundadır. 2023 yılını yaşarken herkesin bildiği bu zorluklarla mücadele etmek için yeni politikalar üretmenin zamanı geldi de geçiyor bile…

Bu konuda geniş kapsamlı çalışmalar yürütülmeli; hükümet, kadın milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları ve dernekler iş birliği yapmalıdır.

Kız çocuklarına verdiği önem ve yaptığı çalışmalarla öne çıkan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının, kız çocuklarının kendi geleceklerini inşa ettikleri yüzyıl olacağına inanıyoruz. Bunun için başta aileler olmak üzere hepimize büyük görev düşüyor” dedi.

Bu özel günde Sabancı Vakfı çok anlamlı bir filme de imza attı. 

Herkesin izlemesini tavsiye ettiğim duygulandıran film, kız çocukları ile ilgili zihinlerde yer etmiş bazı kalıpların Cumhuriyetimizin 100. yılında aileler tarafından nasıl cevaplandığını konu alıyor. Film, bir köy kahvesinde babaya yöneltilen “Senin kız ne zaman sana tarlada yardım etmeye başlayacak” sorusuyla başlıyor. Bu soruya babanın cevabı “Hangi yüzyılda yaşıyoruz?” oluyor. Filmin devam sahnelerinde de kız çocuklarına yönelik toplumsal cinsiyet rolleriyle ilgili benzer sorular karşısında ailelerin aynı cevapla başkaldırdığı görülüyor ve tek cevaplarının “Hangi yüzyılda yaşıyoruz?” olduğu duyuluyor. Sabancı Vakfı bu film ile “Cumhuriyetin ikinci yüzyılında da kız çocuklarının bugün eğitimde yarın istihdamda yer alması için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” mesajını veriyor.

Bu Dünya Kız Çocukları Günü, kız çocuklarının eğitimine verdiğimiz önemi bir kez daha hatırlatalım ve her durumda onların yanında olduğumuzu gösterelim.

Unutmayalım ki, kız çocukları geleceğimizin teminatıdır ve onlara destek olmak, daha adil bir dünya inşa etmemize yardımcı olacaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap