SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünyanın saygı duyduğu lider!
22.02.2024

Ülkede gündem her ne olursa olsun, gün geçmiyor ki doğrudan ya da dolaylı olarak Mustafa Kemal Atatürk’ü hedef gösterenler ortaya çıkmasın…

Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük önder Atatürk gerçeğini hala kelime oyunları ile inkâr edenler, ne yazık ki düştükleri acınası durumun farkında değiller…

Zaman mekân fark etmeksizin Atatürk’ü konuşmayı kendine iş edinenlere bakınca, Atatürk’ün büyüklüğü net şekilde ortaya çıkıyor…

Bizde bu tür davranışlar sergilenirken, peki yabancılar ne yapıyor?

O’nu hala altın harflerle yazıyorlar.

Andrew Mango’nun “Atatürk: Modern Türkiye’nin Kurucusu” isimli eseri, H. C. Armstrong’un “Bozkurt”u, Lord Kinross’un “Atatürk Bir Milletin Yeniden Doğuşu” kitabı ya da Klaus Kreiser’in “Atatürk Biyografisi…” Bunlar, Atatürk hakkında batılı yazarların kaleme aldığı pek çok önemli eserin sadece bir kısmı.  

Amerikalı yazar, akademisyen ve emekli albay Austin Bay’in yazdığı “Atatürk: Dâhi Generalden Liderlik Üzerine Dersler” de bunlardan biri.

Austin Bay, Atatürk’ü 20’nci yüzyılın en önemli liderlerinden biri olarak görüyor ve ondan alınması gereken ciddi liderlik dersleri olduğunu söylüyor.

İşte o kitaptan alıntılanan bazı örnekler;

“Savaş kazanan bir başkan olarak Atatürk, doğduğu şehir Selanik’i geri almak için hiçbir arzu duymadı. Kazanan, barış için fedakârlıkta bulunmuştu. Bu, bir devlet adamının tavrıydı…”

“Savaş ve sıkıntılarla bilenen insan yeteneği, son derece yüksek bir manevi bağlılık, coğrafi avantaj, faal durumdaki askeri güç, son derece gelişmiş iletişim becerileriyle donanmış ileriyi düşünen, günün şartlarına uyum sağlayan bir liderlik.

İşte Mustafa Kemal bu değerleri kullanarak dört yıl gibi kısa bir zamanda, Büyük Savaş’taki ağır yenilgiyle manevi olarak bozguna uğramış bir halkı, askerî ve diplomatik açıdan göz alıcı bir zafere yönlendirecekti.

Bir bütün olarak ele alındığında Kurtuluş Savaşı, Mustafa Kemal’in stratejik harekâtları dinamik bir biçimde birleştirme konusundaki dehasını göstermişti.

O, ‘Belli bir zamanda mevcut olan bütün imkânları’ Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda var olan koşulların ‘niteliğini’ değiştirecek şekilde bir araya getirmişti.

Mustafa Kemal, orduyu dürbün ve haritayla yönetti.”

Kurtuluş Savaşı'nda ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde önemli görevlerde bulunan Rauf Orbay ise anılarında şöyle yazmıştı: “Yunan orduları Ankara’ya yürüyordu. Sabah erkenden Millet Meclisi’nde toplandık. O (Mustafa Kemal) bize bilgi verecekti. Anadolu haritasında kırmızı kalemle Sakarya’nın gerisinde uzunca bir çizgi çizip ‘Düşmanı burada yeneceğiz’ dedi. Ona inandık. Neden inandık ve nasıl inandık hâlâ bilmiyorum.

Atatürk akıl ve mantığın, bütün uluslar ve kültürlerin saygı duyup paylaşacağı ortak değerlerin temelini atacağına inanıyordu. Bu elbette büyük ve yapıcı bir idealdi.”

Hepsi birbirinden önemli ve ilginç tespitler!

Biz tartışmaya devam edelim ama dünya Mustafa Kemal Atatürk’ü hala 'DERS' olarak yazmaya ve okutmaya devam ediyor!

Bize düşen de ondan aldığımız ilhamla emanetlerine sahip çıkmaktır…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap