SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bildirilir!
11.08.2023

Türkiye, günlerdir Disney Plus’ın verdiği kararı konuşuyor.

Aslında bu platformun adını anmamak gerekse de kimin ne yaptığının bilinmesi açısından açıkça yazmakta fayda var…

Hala duymamış olanlar için nedir bu Disney Plus meselesi…

Geçen yıl Türkiye’deki yayın hayatına görkemli şekilde giriş yapan platform, Türkiye’nin en ünlü oyuncularıyla anlaşarak, kısa sürede ses getirdi.

Aras Bulut İynemli'nin başrolünde yer aldığı “Atatürk” dizisini Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılı şerefine 29 Ekim günü yayınlayacağını açıklayan Disney Plus, geçen haftalarda sürpriz bir şekilde yerli içerikleri kaldırırken, “Atatürk” dizisine de yer vermeme kararı aldı.

Karar üzerine, ABD’deki Amerika Ulusal Ermeni Komitesi sosyal medyadan destekçilerine diziye karşı yürüttükleri kampanya için teşekkür ederek dizinin iptal edildiğini açıkladı.

Bunun üzerine RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, kuruluşun savunmasının alınmasına ve inceleme başlatılmasına karar verildiğini ilan etti. Bu noktada kamuoyu, incelemenin bir an önce tamamlanıp, platformla ilgili yaptırımın açıklanmasını bekliyor.

Dışişleri Bakanlığı da devreye girdi ve Disney Channel’dan da bu konuda resmi yanıt istedi.

Tartışmaların ardından The Walt Disney Company Türkiye Genel Müdürü Cenk Soner, “İçerik stratejimizde yapılan değişiklikler sonucunda iki film olarak planladığımız Atatürk’ün ilk TV özel versiyonu, FOX kanalımızda yayınlanacak. İki film sinemalarda ve sonrasında FOX ekranlarında olacak. Böylece, Atatürk’ü çok daha geniş kitlelere ulaştırmış olacağız” dedi.

Filmi sadece Türkiye’de yayınlama kararlarına rağmen “Böylece, Atatürk’ü çok daha geniş kitlelere ulaştırmış olacağız” açıklaması ile de bir anlamda bizimle dalga geçti.

Skandal karara siyasilerin bir kısmı tepkisini dile getirirken, sosyal medya ayağa kalktı.

Haber spikeri Ece Üner ise açıklamasıyla son noktayı koydu ve özetle hislerime tercüman olan şu sözleri söyledi:

“1938’den beri konuşmadığı halde hala susturulmaya çalışılan, asırları aşan bir lider Atatürk. Yani küçük kafaların alamayacağı kadar büyük bir lider. Türkiye’de ve dünyada önderliği 20. yüzyıldan 21. yüzyıla devam eden en büyük Türk. Siz diziyi sadece Türkiye’de göstereceğiz deseniz de Ermeni lobisi yüzünden dünyaya açılmasını engelleseniz de Atatürk dünyaya açılalı çok oldu. Atatürk’ün liderliğinin büyüklüğünü herkes biliyor. Onun için herkes haddini bilsin. Disney Plus’a kamuoyu gereken cevabı veriyor. Kimseden beklemeyelim, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde gelmiş geçmiş en büyük bütçeli Atatürk filmini kendimiz yapalım. Cumhuriyetin 100. yılında tüm hadsizlere hem çok anlamlı hem çok yerinde bir cevap olur.”

Ve… Bu konuda en dikkat çeken nokta ise;

Türk halkı skandal karar sonrası aboneliklerini hızla iptal ederken, hemen her konuda Atatürk hassasiyetini öne çıkaran sanat camiasında; Eda Ece, Demet Akalın, Mustafa Sandal, Murat Boz, Gülben Ergen gibi birkaç isim dışında çok büyük bir kesim, Ermeni lobisine ve Disney Plus'a karşı ses çıkarmadı.

Bu da “Atatürk hassasiyetiniz, işin içine kendi sektörünüz ve para girene kadar mı” sorusunu da beraberinde getirdi?

Takdir kamuoyunun…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap