SON DAKİKA
SON DAKİKA


Babalar günü
16.06.2023

Yılın belirli dönemlerinde çok sayıda özel gün kutlansa da bana göre en anlamlıları Anneler Günü ve Babalar Günü’dür... Pazar günü tüm dünyada Babalar Günü kutlanacak. Hayatta bizi en çok seven iki kişiden biri olan, değerleri ölçülemez, bugünlere gelmemizi sağlayan, her zaman en büyük destekçimiz olan babalarımızın haklarını ne yapsak ödeyemeyiz.

 

Üstlendikleri sorumluluk, gösterdikleri hoşgörü, sevgi ve şefkatle aile bağlarının güçlenmesinde en önemli rolü oynayan babalarımız, geleceğimizin en büyük teminatı olan nesillerin yetişmesinde büyük önem taşımaktadır.

 

Babalar Günü, her ne kadar babaların hatırlanması için çok önemli bir gün olsa da onlara sevgimizi bir gün değil, her gün göstermeliyiz. Şüphesiz yazıyı okurken, bu saydığım özellikleri taşımayan, çocuklarının psikolojilerinde ağır tahribatlar bırakan, sorumluluklarını yerine getirmeyen babaların var olduğunu düşünenler de olacaktır.

 

Bu kişilerin varlıkları yadsınamaz bir gerçek olsa da bu özel günde ‘gerçek babalardan’ bahsedilmesi gerektiğine inananlardanım. Her yıl haziran ayının üçüncü Pazar günü, hayatımızda en önemli yere sahip babalarımıza ithaf edilen bu özel günün ortaya çıkışı da bir o kadar anlamlı...

 

“Bir Amerikan İç Savaşı gazisinin kızı olan Sonora Smart Dodd, Anneler Günü gibi babaların da bir günü olması gerektiğini düşünmekteydi. Dodd'un babası annelerinin yokluğunda altı çocuğunu tek başına büyütmüştü. Babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın Babalar Günü ilan edilmesi için çalışmalara başlamış ama bu çalışmalar o tarihe yetişemeyerek kutlamalar haziran ayının üçüncü pazar gününe ertelenmiştir.

 

Bu yüzden Babalar Günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane şehrinde kutlanmıştır. 1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlamıştır. 1972 yılındaysa başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi tatil ilan edilmiştir.” Ve o gün bugündür dünyanın birçok ülkesinde Babalar Günü kutlanıyor...

 

Tıpkı ortaya çıkış hikâyesinde olduğu gibi, çocuklarına en iyi şekilde bakmak için tüm şartlarını zorlayan, gerektiğinde hem annelik hem babalık yapan, yaşadığı zorlukları çocuklarına yansıtmamak için binbir fedakârlıkta bulunan, kalbi sevgi dolu, sevecen, anlayışlı, şefkatli, kısaca sınırsız sevginin timsali tüm babaların bir gün değil her gün hatırlanması gerekiyor...

 

Bu duygularla doğruluğu, dürüstlüğü, riyasız sevgiyi, saygıyı, merhameti öğrendiğim canım babam başta olmak üzere tüm babaların ve baba adaylarının Babalar Günü’nü gönülden kutluyorum. Ebediyete irtihal eden tüm babalara Allah’tan rahmet diliyorum.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap