SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yeşil yılanlar
26.10.2023

Sen ülkeni okyanus ötesi devletlerin öncü karakolu yapıp, sınırlarını Amerikan üsleriyle donat; sen ülke ekonomisini, uluslararası tekellerin ahtapot kollarına teslim et; sen kardeşi kardeşe vurdurtmak için gizli çeteler kur; sonra kalk, utanmadan sıkılmadan “Ata’m izindeyiz; Cumhuriyeti koruyoruz” diye siyaset dolandırıcılığı yap!..
Elsiz ayaksız bir yeşil yılan / Yaptıklarını yıkıyorlar Mustafa Kemal / Hani bir vakitler Kubilay’ı kestiler / Sen buyurdun kesenleri astılar / Sen uyudun asılanlar dirildi / Mustafa’m, Mustafa Kemal’im...
Cumhuriyet’in temelini elsiz ayaksız yeşil yılanlar kemiriyor; devletimiz NATO generallerinin emrinde, ülkemiz IMF’lerin ipoteğinde!.. ... Uyan Gazi Kemal uyan!.. ... Devletin devlete, insanın insana kulluğunu yok etmek için uyan, uyan Gazi Kemal!.. Uğur Mumcu-29 Ekim 1979)

ÇOBANDAN PİLOT KAĞNIDAN UÇAK ÇIKARAN ADAM

Kanla, irfanla kurulan Cumhuriyetimizin 100. yılını, kurucularını, şehitlerini, gazilerini anmak milli bir görev ve şereftir! Cumhuriyeti Türk milletine armağan Atatürk, cumhurbaşkanı seçildikten 6 yıl sonra, dünya çapında tarihin gördüğü en büyük ekonomik kriz yaşandı. Yani (1929)Büyük Buhran. Kriz Amerika ve Avrupa'da başladı... Milyonlarca insan işsiz ve evsiz kaldı. Almanlar bile ısınmak için karşılıksız bastıkları paraları yakmak zorunda kalmıştı. (ABD elinden tutmuştur Almanya'nın)  Sanayi ülkeleri, tarım ülkelerine muhtaç oldu.

Mustafa Kemâl Atatürk ne mi yaptı?

682 nolu (1925) kanunla (682 Her Nevi Fidan ve Tohumların Meccanen Tevzi ve Devlet Uhdesinde Bulunan Arazinin Fidanlık İhdası İçin Ziraat Vekaletine ve İdarei Hususiyelere Bilabedel Teffizi Hakkında Kanun) vatanın, bir zamanlar padişahların kişisel malı olan tüm ekilebilir arazilerini, öküzüyle beraber çiftçiye bedava dağıttı.

Osmanlı döneminde ekenden ekmeyenden, evlenenden bekar kalandan yada hayvanını kaybedenden bile vergi alınırdı. Atatürk tüm bu lüzumsuz vergileri kaldırdı. Ekildi, biçildi. Verimli üretim için çağdaş tarım okulları açtı. Okuma bilmeyeni millet mektebine çağırdı. Bir an evvel okuma öğrenilsin diye yeni alfabeyi getirdi. Sonunda Avrupa'ya döndü ve "Malımı alanın, malını alırım" dedi.

Sanayi ülkelerine yüksek fiyattan tarım ürünü sattı. Kazandığı her kuruş parayla da bir başka fabrika açtı. Bir yandan da sanayiye yatırım yaptı. "Atatürk hiç borç almadı." derler. Bu bilgi tam olarak gerçeği yansıtmıyor. Doğrusu ise, Atatürk'e kimse borç vermek istememiştir. Nitekim bulduğu parayla fabrika açıyordu. Mesela Rusya'dan alınan borç ile Karabük Demir Çelik’i açmıştır.

Bu "yüce adam"ın ülkesi, tarihin gördüğü en sert küresel buhrandan yara almadan çıktı.

Hem de iktisatçısı yokken...! Okuma yazma bilmeyen çiftçisiyle yaptı bunu. Bu başarıyı incelemek için İngiltere'den maliyeciler gelmiştir. Çobandan pilot, kağnıdan uçak çıkaran "adam"dır Gazi Mustafa Kemal Atatürk.

YERSEN

Bir yanda "boş bir fişenk kovanını bile İngiliz'e vermeyin" diyen Mustafa Kemal, diğer yanda Sami Bey'i İngilizlere gönderip "yönetimi bir an evvel ele alın" diyen Vahdettin... Milli Mücadeleyi beraber kazanmışlar. Yersen.

GÜNÜN SÖZÜ:

Ekmeğini çalıyorlar. Sonra sana ondan bir parça veriyorlar. Sonra sana cömertliklerinden dolayı teşekkür etmeni emrediyorlar. Ne kadar da küstahlar. (Ghassan Fayiz Kanafani)

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap