SON DAKİKA
SON DAKİKA


Türkçemiz Zengin ve Güzel Dildir
2.05.2023

Türklük ve Türkçe ile ilgili zırvalayanlara, inkara kalkanlara aşağıdaki anlatım çok güzel bir cevap olur sanırım. Türk olmak, Türkçe konuşmak millet olarak bize öyle bir asalet kazandırmıştır ki en büyük Türk Atatürk’ün, “İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi, vazifen; Türk istiklâl ve cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda, mevcuttur!” sözleri ile daha da taçlanmıştır. Türk olmak, Türk kanı taşımak bu nedenle gurur vericidir.

Bu paralelde aşağıdaki anlatımın önemini daha iyi algılanır sanırım; Türkçe bazıların aksine bilindiğinden çok daha zengindir. yaklaşık 30 bin kadar kelimemiz vardır. Türklerin Şamanist olduğu dönemde Fars-Arap etkisi çok oldu ve İslam öncesi Çin ve Tibet dillerinden çok etkilendi.

Bu dönemde Köktürkçe (Göktürkçe) ve Uygurca güçlü bir şekilde varlığını korudu. Türklerin İslam’ı seçmesinden sonra "esenlikler" kelimesini zamanla bırakarak Arapların kullandığı "selam" kelimesini seçtiler. Yazının devamında esenlikler kelimesinin nasıl kullanıldığını öğrenebilirsiniz. Mesela birine selam gönderirken "esenlikler dilerim"  Eskiden TRT'nin çok kullanıldığı "esenlikler dilerim" diyerek konuşmanızı bitirebilirsiniz. Bu arada "Merhaba da Arapça" bir kelimedir.

Sözün özü Türkçemiz zengin ve güzel bir dildir. Çocuklarımızı Türk diliyle eğitim yapan okullarda okutarak Türkçemizi öğretelim. Yabancı dili öğrenmek başka ilk öğretimlerde Öztürkçe kelimeler kullanılmalı okullardaki bilim dilindeki Farsça dinde Arapça etkisi ve terimlerde İngilizce yunanca kelimelerin etkisi azaltılması Türk Dil Kurumunun Türkçe karşılıkları kullanılmalıdır.

Gözden Göze, Kandan Kana ve Kalpten Kalbe Selamlaşmak: Özellikle Altay Türkleri arasında yaygın olan tarihteki en eski selamlaşma biçimlerinden bir tanesidir. Bu selamlaşma genellikle Türklerin kendi aralarındaki selamlaşma biçimindir.

Selamlaşma, kendi içerisinde Şamanizm izlerini taşır ve derin bir felsefeyi de barındırmaktadır. 1. aşamada insan selamlaşırken önce birbirinin gözünün içine bakar ve onu anlar (Bizdeki bir değim gibi gözler yalan söylemez).

Daha sonra selamlaşmanın 2. safhası olan kandan kana selamlaşma bu ise kişilerin sağ ellerini birbirlerinin bileklerinden kenetleyerek yapılanıdır. Bu samimiyetin ve kardeşliğin de simgesidir (kan kardeşliği). Selamlamanın 3. aşaması ise kalpten kalbe olanı yani sarılmaktır. Bu tam olarak bizim popüler dizimiz Diriliş Ertuğrul’daki gibi bir sarılmadır. İki insanın özünün ve kalplerinin birleşmesini ifade eder.

Ayrıca "Bismillahirrahmanirrahim" yerine Türkçe olan "Sonsuz Tanrı'nın gücü ile" sözünü kullanmamız daha doğru olur...

Altaylardan bir söz ile yazımızı bitirelim...

TANRI TÜRK IRKINI KORUSUN VE YÜCELTSİN

BAYRAMLARI BAYRAM YAPAN DAYANIŞMA RUHUDUR

1 Mayıs 1977'de İstanbul Taksim Meydanı'ndaki kutlamalar sırasında yapılan saldırıda 34 kişi öldü ve 136 kişi yaralandı. Zamanla 8 saatlik iş günü birçok ülkede resmen kabul edildi. 1 Mayıs böylece işçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan bir bayram niteliğini kazandı.

Kazandı kazanmasına da Bu olay da gerekçe gösterilerek 12 Eylül askeri darbesinin ardından 1 Mayıs, bayram olmaktan çıkarıldı ve kutlanması yasaklandı.

O gündür bugündür yasak sürüyor. Yasaklara, yolsuzluklara, yoksulluklara savaş açmak için işbaşına gelen bugünkü iktidar bu yasakları tamamen ortadan kaldırma adına kısmi yasaklarda ekleyerek bayramları bayram olmaktan uzaklaştırdı.

Sadece bayramlar değil basının özgürlüğü elinden alında yasaklar getirildi, yargıda oluşturulan baskı sonrası adil yargılamaya da yasak geldi. Hür düşünceye bile yasak geldi, sorunlar adına konuşmaya da yasak geldi. Kamu kurum ve kuruluşlarının başındaki amirlere bile yasak geldi, tek adam konuşur devri başladı. İnsanın insanla anlatıldığı tiyatroya bile yasak geldi. Ressama, karikatüriste yasak geldi. Bayramları bayram yapan dayanışma ruhudur, bugün nedeniyle bu dayanışmanın yeniden hayat bulması çok ama çok önemli olduğunun altını çizmek isterim.

Yasaklara tepki gösterildiğinde vatan haini ve terörist ilan edilme alışkanlığı baş gösterdi. İşte 1 Mayıs’ın ve milli bayramlarımızın yeniden anlam kazanması için Atatürk’ün çizdiği yolda gösterdiği hedefte yürümek adına herkesin sandık başında sorumluluğunu yerine getirmesi kaçınılmaz olmuştur.

500 MİLYONLUK HAYAL

Gençlerin üniversite hayallerinden bile 500 milyon lira kazandılar!

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy; “2023 YKS’ye 3 milyon 498 bin 18 başvuruyla tüm zamanların rekoru kırıldı” diyerek, sevinç çığlıkları attı. Başkan Ersoy, boşa sevinmiyormuş. Adaylar sınava girmeden ÖSYM kasasına 500 milyon TL koydu. Gençler şimdi ne yapsın. Bir 500 milyon daha ödemeye mi mahkum olsun ya da hayallerine gerçekleştirme yolunda engelsiz bir eğitim sürecimi yaşasın diye karar verecek.

KISSADAN HİSSE

Köyde yaşayan yaşlı bir ressam vardı. Olağanüstü güzel resimler yapıp iyi fiyata satardı. Bir gün köyden bir fakir gelip dedi ki;

"Yahu senin durumun iyi. Neden kimseye yardım yapmıyorsun? Bak fırıncı fakirlere ara ara bedava ekmek veriyor. Kasap bazen bedava et veriyor. Sen neden hiç yardım etmiyorsun?"

Ressam tebessüm etti ama bir şey demedi.

Bu fakir bütün köyde sabah akşam ressamın aleyhinde konuşuyor ve onu kötülüyordu.

Bir gün ressam hasta oldu. Kimse de onun yanına gelmedi ve sonunda ressam öldü. Aradan birkaç gün geçti. Artık ne fırıncı ekmek verdi fakirlere ne de kasap et verdi. Sordular; “Neden fakirlerin hakkını kestiniz?"

Dediler ki; “Her ay başı o merhum ressam bize para verip fakirlere ekmek ve et vermemizi söylerdi. O ölünce para veren kalmadı. İşte o yüzden…"

GÜNÜN SÖZÜ: İyiliğin şartı beştir: Tez olmalı, gizli olmalı, gözde büyütülmemeli, sürekli olmalı ve yerini bulmalı. (İbn-i SİNA)

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap