SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tarikatlar Ve Cemaatler Din Değildir
6.05.2023

Ülkemizin onurlu ve güçlü kalemlerinden olan Uğur Mumcu’nun 1993 yılında hain saldırı sonucu şehit olmadan önce tarikat ve cemaatlerle ilgili yazısında dile getirdiği, “Türkiye'de de İslamcı ideolojiye buna benzer yeni bir parasal kaynak bulundu. Türkiye'de özellikle son on yıldır tarikat, siyaset ve ticaret üçgeni var. İslamcı ideoloji veya tarikatlar yasaları aşan bir ayrıcalık sahibi oluyor. Bu nedenle devlet eliyle laiklik yok ediliyor, bunun içinde askeri rejim de var” olduğunu dile getirmiş, “Tarikatlara ve cemaatlere alınan genç çocuklar, 30 yıl sonra general olacaklar ve Cumhuriyete karşı ayaklanacaklar” ifadelerini hatırlatmak isterim.

Mumcu’nun yıllar önce gördüğü bu gerçekle maalesef Türkiye yüzleşmeye başladı. Tarikat ve cemaat ağına düşen çocukların karşılaştığı çirkinlikleri yazmaya midem el vermiyor.

Ancak seçime adım adım yaklaşılan bu günlerde tarikat ve cemaatlerin ülkemizin geleceği açısından ne kadar tehlike olduğunun iyi anlaşılması gerekir.

Mumcu’nun yıllar önce dikkat çektiği tarikatlarda yaşanan sapıklıkları ve tarikat ve cemaat evlerinden çıkan subay, siyasetçi ve iş adamlarını bugün görmek mümkün. Ülkemizde vatandaşın dinini sömürerek ayakta kalan tarikat ve cemaatlerle ilgili, “Tarikat ve cemaatler din değildir. Tarikat ve cemaatler kendi ekosistemini kurup ondan beslenen rant oluşumlarıdır. Müritleri cahil, yöneticileri yobaz kurnazlardır. Tarikat ve cemaatlere karşı olmak din düşmanlığı değildir” sözlerini Mumcu’nun yıllar önce dile getirdiği sözler ışığında ülkemiz, milletimiz ve çocuklarımız adına tarikat ve cemaatleri herkesin bir kez daha iyi analiz edip değerlendirmesi gerekir.

Bu vesile ile Mumcu’nun "Ben Atatürkçüyüm. Ben, cumhuriyetçiyim. Ben lâiğim. Ben anti emperyalistim. Ben tam bağımsız Türkiye'den yanayım. Ben insan hakları savunucuyum. Ben, terörün karşısındayım. Ben, yobazların, hırsızların, vurguncuların, çıkarcıların düşmanıyım” sözlerinin anlamını bugün daha iyi anlayacak duruma gelindi.

DÜŞÜN DİNİMİN YAKASINDAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Giresun mitinginde, “Bunların dini, ezanı yok. Bunlar kitapsız” ifadelerini kullandı. Benim dinimde bir kişinin karşısındaki kişiye bu ifadeleri kullanma yetkisi verilmiş de milletin haberi yok! Milletin ezanı, kitabı, dini olmadığını acaba nereden biliyor?

Allah aşkına düşün dinimizin yakasından ne olur düşün! Siyasete alet edilmeyecek kadar kutsaldır benim dinim. Kim hangi dinden olursa olsun, hangi kitaba inanırsa inansın o kişiyi dinsiz, kitapsız ezansız diye suçlamak Müslümanlıkta var mı?

SOYANLAR VE SOĞANLAR

Öyle bir duruma geldi ki ülke, bir tarafta soyanlar, diğer tarafta soğanlar. 85 milyon tek haneli enflasyonu özler oldu. Tek haneli faizin yolunu gözler oldu. Dövizde düşüşü bekler oldu. Bunlarla birlikte yemeklerin olmazsa olmazı soğan fiyatı aldı başını gitti. Vatandaşın cebindeki para eridi. Millet pahalılıktan şikayet ederken, iktidarın mensubu soğanın cücüğünden bahseder oldu, millete koyun eti yemeyi tavsiye etti. Tam da fıkra gibi.

Diğer taraftan yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklara karşı duruş sergileyeceğim diye ülke yönetimine gelen iktidar döneminde ise soyanların sayısı her geçen gün arttı. Üç-beş maaşlar ballı börek oldu. İhaleler yandaşların kasasına gitti.

Soygun öyle bir hal aldı ki raflardaki ürünlerden tutun da, yapılan ihaleler, satılan mülkler, peşkeş çekilen fabrikalar, bankalar üzerinden verilen sıfır faizli krediler… Hazine garantili yapılan köprülerden geçmeyen vatandaşın bile cebinden nafakasını alıp açıklar kapatılmaya başlandı.

Kısa zamanda köşeyi dönenlerin bir eli yağda bir eli balda, gelsin cukkalar gitsin cukkalar derken milletin mutfağında yangın bacayı sardı.

Ekonominin neresinden tutarsanız tutun tel tel dökülmeye, vatandaş ise soyup soğana çevrilmeye devam ediyor.

EN BÜYÜK PARA

Ekonomideki olumsuzluklardan söz edilince iktidar mensupları tepki gösteriyor. Enflasyon, faiz aldı başını gidiyor. Döviz kuru ise neredeyse uzaya çıkacak! Bunun yanı sıra tepki gösterenlere hatırlatmak isterim, ülkemizin basılı en büyük parası ile yarım kilo kıyma alır duruma gelindi, bundan haberiniz yok mu?

200 liraya evinin bir haftalık mutfak masrafını karşılayan vatandaş şimdi bu para ile yakında et alamaz duruma gelecek. Biraz insaf gerekmez mi? Emekli çöküşe geçmiş, işçi memur borç batağında, evlerde kaynayan tencere sayısı bire inmiş, hala ekonomi iyi diyorsanız bilesiniz ki yarın o tencere de kaynamayacak.

TAHİRCE

 "Bir devletin gideri gelirini aştı mı, rezilliği Hızır peygamber gelse önleyemezmiş... Rüşvetin, soygunun, töresizliğin, utanmazlığın kaynağı budur." Kemal Tahir

BERENCE

 “Din denince neden akıllara hep ‘kadın ve içki’ geliyor? Bu ülkenin asıl sorunu hırsızlık, yolsuzluk, adaletsizlik, tecavüz, ahlaksızlık değil mi?” Beren Saat

UYARI

Oy kullanırken mutlaka oy pusulasının arkasına bakınız. Eğer o sandığa ait mühür yoksa o oy pusulası sahtedir ve geçersizdir.

GÜNÜN SÖZÜ: Dindar anayasa istiyoruz diyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde dua eden, ibadet eden anayasa yok. Devlet dindar olmaz, kişi olur. (Prof. Dr. İlber Ortaylı)

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap