SON DAKİKA
SON DAKİKA


Makarnacı olduk
18.02.2019

Artık ne yiyeceğine şaşırdı millet. Ekonomik karmaşanın ardından artan fiyatlar vatandaşın cebindekini aldı götürdü. Evine ekmek götürmek için uğraş veren halk et yemeyi unuttu. 2016 yılında kişi başına yıllık 14.70 kilo kırmızı et tüketimi yapılıyordu. Şimdi ise et tüketimi 7.21 azalarak 13.64’e düştü. Bu düşüte makarnaya yaradı, makarna tüketimimiz kişi başına 7.5 kilodan 8.7’ye yükseldi.

4 kişilik çekirdek bir ailede yıllık olarak et tüketimi 4 kilo azaldı. Yeterli hayvan üretimi yapılmaması ve sürekli et fiyatlarının yükselmesi makarnaya yönelmeye neden oldu. Makarna tüketimi son iki yılda yüzde 16 artı.

Hayvan üretimimiz azalınca ne yaptık çareyi elin oğlunun ürettiği hayvanları ithal etmekte bulduk. 8 yılda 8 milyarlık et ithal ettik. 2010 yılından günümüze kadar Brezilya, Uruguay, İrlanda, Romanya, Macaristan, Ukrayna, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Avustralya, İtalya, İspanya, Bosna Hersek, Polonya ve Fransa gibi ülkelerden gerçekleştirdiğimiz büyükbaş, küçükbaş canlı hayvan, karkas ve kemiksiz sığır eti ithal ettik. Ne güzel dimi ette Avrupalı olduk.

Yapılan ithalata ise ödenen para 7 milyar 919 milyon 549 bin lira. 8 yılda Türkiye, 1 milyon 485 bin 298 adet büyükbaş, 406 bin 821 adet küçükbaş olmak üzere toplam 1 milyon 892 bin 119 canlı hayvan ithalatı yaptı. Ödediği para ise 6 milyar 215 milyon 213 bin TL oldu. Karkas ve kemiksiz et ithalatıyla birlikte ödenen para toplamda 7 milyar 919 milyon 549 bin liraya ulaştı.

Düşünebiliyor musunuz, kendi kendine yeten Türkiye et ithal eder ülke oldu, et ucuzlayacak denildi fiyatlar tavan yaptı, vatandaş pahalılık karşısında eriyen ücretleri ile et alamaz oldu, sonuçta makarnacı olduk.

Yem fiyatları aldı başını gitti. Meralar darmadağın oldu. Desteklenemeyen üreticiden bu pahalılıkta üretim yapmasını beklemek hayal olur. Öyle bir yöne doğru gidiyoruz ki artık paramız da olsa et ithalatı yapamaz olursak şaşırmayın. Yanlış tarım politikaları ülkemizi nereden nereye getirdi, hiç aklıma makarnacı olacağımız gelmezdi. 

Zaman geçirmeden ithalata dayalı tarım politikalarından vazgeçip, kendi üretimini kendisi yapacak bir politikanın hayata geçirilmesi şart oldu, çiftçimize soluk aldıracak kararlar ile girdileri azaltacak çiftçimizin gelirini arttıracak politikalar artık kaçınılmaz oldu

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap