SON DAKİKA
SON DAKİKA


Küçük Hesap Büyük Rakamlar
23.04.2023

Seçim yaklaşırken bir matematik hesabı yapıldı. Bu hesabı iyi analiz etmek gerek. Yapılan hesabın ne olduğuna bakmadan şunu bilmekte fayda var: Hani biz okumayız ama okumadan bize yutturanlara inanırız ya. İşte bu düşünceden yola çıkarak sosyal medyada Prof. Dr. Rona Turanlı’nın yaptığı aşağıdaki  alıntıyı iyi okuyup anlamamız gerekir.

“Dz. Alb. Sn. Rüştü Yumuk'a teşekkür ederiz

AKP iktidara geldiğinden bugüne dek toplanan toplam vergi tutarı 2 trilyon 700 milyar dolar, yurt dışından alınan kredi 454 milyar dolar, özelleştirmeden elde edilen gelir 71 milyar dolar, Hazine ise 60 milyar dolar eksi bakiyededir.

Bu demektir AKP döneminde toplam 3 trilyon 285 milyar dolar para harcanmıştır. Bu parayı 20 yıla bölersek yılda 164 milyar 250 milyon dolar harcanmış̧ demektir.

Bu rakamla yılda 96 Osman Gazi köprüsü̈ yapılır.

41 Keban barajı yapılır.

23 adet şehir hastanesi yapılır.

320 adet Tokat havalimanı yapılır.

Hükûmetin hizmet diye dayattığı tüm yatırımlar hazineden beş̧ kuruş̧ çıkmadan, vatandaşı 10-20 yıl arası borçlandırarak üstelikte fahiş̧ fiyatlarla yapılan rant yatırımlarıdır.

Öyleyse kasada olması gereken 3 trilyon 285 milyar dolar nerededir?

Şimdi anladınız mı 2002’den bugüne yüzde 120 artmış̧ hiper enflasyonun, 12 kat artmış̧ dövizin, yüzde 100-200 arası zamlanmış̧ zorunlu tüketim malzemelerinin, yüzde 66’sı yoksulluk ve açlık sınırının altında yasayan toplumsal çöküntünün nedenini.

Bir öğretim üyesi olarak, “Türkiye ekonomisi nasıl batırılır” başlıklı bir kitap yazmam gerekseydi hiç̧ endişe etmeden AKP’nin 20 yıllık iktidarını kaleme alırdım ve kitabın son cümlesini de “Aldıkça al, çaldıkça çal, istersen ver yüz arzuhal, ne sorgu var, ne sual” olarak bağlardım. Şu asla unutulmasın ki AKP, bu ülkenin böğrüne saplanmış̧ paslı bir bıçaktır.”


SANDIKLARA SAHİP ÇAKMALI

Seçimde önemli olan sandık. Sandığa iyi bakmak, sandığı iyi kollamak gerek. Bu sandık cukkaların konulduğu sandık değil, bir milletin ve ülkenin geleceğini belirleyecek olan sandıktır. Bu nedenle sandıklara sahip çıkmak gerek.

Uçurtma Avcısı Khaled Hosseini’nin sözlerinden yola çıkarak seçim sandıklarına sahip çıkmak gerek. Çünkü o sandıkta iş, aş, emek, ekmek ne isterseniz o vardır. Ne demişti Hosseini;

Yalnızca bir günah vardır, tek bir günah. O da hırsızlıktır. Onun dışındaki bütün günahlar hırsızlığın çeşitlemesidir.

Bir insanı öldürdüğün zaman, bir yaşamı çalmış olursun. Karısının elinden bir kocayı, çocuklarından bir babayı almış olursun. Yalan söylediğinde, birinin gerçeğe ulaşma hakkını çalarsın. Hile yaptığın, birini aldattığın zaman doğruluğu, haklılığı çalmış olursun. Kendisine ait olmayan bir şeyi alan insan,  bu ister can olsun ister bir dilim ekmek adiliktir. Çalmaktan daha kötü suç yoktur.”

İşte bu nedenle 14 Mayıs’ta sandıklara sahip çıkmak gerek. Her yol aradan geçiyor. Kendi varlığını sürdürmek için her yol mubah anlayışında olanların bu sandıklardan uzak durmasını sağlamak herkesin görevidir.


PATATES, SOĞAN DERDİ YOKMUŞ?

Seçimin kaderini hep mutfaklar belirlemiştir. Önemli olan da mutfaktaki yangınları halkla paylaşabilmek, gelecek adına onlara inandırıcı söylemlerde bulunmaktır. Bakın Cumhurbaşkanı ülkemizde patates, soğan derdi olmadığını söylemiş. Bitmedi gözleri ışıl ışıl bakanda “Onlar soğan cücüğü ile biz nükleer santralin yakıtı ile uğraşacağız” demiş. Doğrudur bir eli yağda bir eli balda olanlar için bu dert yoktur. Milletin ümüğünü sıka sıka cücük bile geçmez hale getirdiniz.

Yetmedi devam etmiş, “Bizim zihin dünyamız böyle çalışıyor, onların zihin dünyası da öyle” demiş. Zihni çok çalışan bakana sormak gerek enflasyon kaç, faizler ne durumda, dolar, euro kaç lira. Böyle bir derdi yok ki bakanın. Salla nasıl olsa laf bedava.

Her yeni güne borçla uyanan milletin tenceresi kaynamıyor. Dertli değilmiş vatandaş iktidar bütün dertleri çözmüşte biz mi görmedik? Pazarda atık toplayan, ucuz ekmek kuyruğu acaba hangi ülkede, kiralar uçtu uzaya gitti acaba hangi ülkede. Varsa yoksa koltuk.

Allah aşkına hiç olmazsa gerçekleri söyleyin. Milletin koymayın enayi yerine. Sürekli çağrı yaparım ortalığı güllük gülistanlık gösterenlere, hele bir gel 8 bin 500 lira maaşla kira, elektrik, su, doğalgaz parası, çocukların okul masraflarını karşıla birde karnını doyurun da görelim boyunun ölçüsünü. Sanırım Ankara’dan her şey güzel görünüyor. Trabzon’dan Ankara hiç de iyi görünmüyor bilesiniz.

 BEN BUNA ANT İÇTİM

23 Nisan 1920 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, ''Bazı arkadaşlar yoksulluğumuzu bahane ederek memleketlerine dönmek istiyorlarmış. Kimseyi zorla Büyük Millet Meclisi'ne davet etmedim. Herkes kararında özgürdür. Ben, kutsal davaya inanmış bir insan olarak hiçbir yere gitmemeye karar verdim. Hepiniz gidebilirsiniz !. Asker Mustafa Kemal olarak ben ; mavzerimi elime alıp, fişekleri göğsüme dizerim. Bir elime de bayrağımı alır, Elmadağ’a çıkarım. Orada tek, kurşunum kalana kadar vatanı savunurum. Kurşunlarım bitince değersiz vücudumu bayrağıma sarar, temiz kanımı, kutsal bayrağıma içire içire tek  başıma can veririm. Ben buna ant içtim” diyordu.

Şimdi her iki elinizi şakağınıza dayayın bakalım siz olsanız ne yapardınız. Aynısını yapardım diyorsanız o zaman Atatürk’ün çizdiği yolda, gösterdiği hedeflere uluşmak için ve Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya döndükçe var olması, şanlı bayrağımızın özgürce dalgalanması için vatandaşlık görevinizi yapmalısınız.

 BİR UYARI

 Tehlikenin farkında mısınız? Ülkelerinde savaşın başlamasıyla birlikte 2011 senesinde 800 bin Suriyeli Almanya'ya göç etmiş ve bu sene yapılan eyalet belediye başkan seçiminde Ryyan Alshebi, Ostelsheim belediye başkanlığını kazanmış durumda. Ülkemde bulunan sığınmacıların çokluğu ve gelecekteki durumlar hakkında devamlı yazıların yazıldığı, bilhassa Hatay Anakent Belediye Başkanının çığlıkları halen kulak ardı ediliyor. Tehlikenin bu kadar yakınlaştığından bi habersiniz biline.

 

 GÜNÜN SÖZÜ:  “... Düşünüş biçimi zayıf, çürük, hasta olan bir toplumun bütün çalışması boşadır.” Atatürk

 

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap