SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kalem Kırmak
9.10.2023

Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntının çözümü için milletten sabır istenir oldu. Vatandaştan sabır isteyenlerin masraflarına bakınca kendileri bildikleri okuyup ülkenin imkanlarından en üst seviyede yararlanmaya devam ediyor. TBMM’nin açılışında 22 çeşit menü hazırlayan anlayışın milletin derdine derman olmasını beklemek acı çekmek demektir.

Bakın 1988 yılında Rahmi Turan ekonomi ile ilgili kaleme aldığı yazıda, ''Eğer ülkede bir yetkili kişi ‘Biz enflasyonu düşürürüz' deyip düşürememişse, Biz işsizliği önleriz deyip önleyememişse, Türk parasının değerin yükseltiriz deyip, yükseltememişse, isteseniz de, istemeseniz de herkesi bir ev sahibi yapacağız deyip, yapamamışsa, hastaneleri düzelteceğiz deyip, düzeltmemişse, Halkı mutlu edeceğiz deyip, edememişse, Bürokrasiyi önleriz deyip, önleyememişse;

Biz okurlarımız adına o yetkilinin karşısına dikilip, halkımız ve okurlarımız için hesap sorarız. Bu bizim hem görevimiz ,hem de en doğal hakkımızdır.

Fakat o ülkenin başında, kendini padişah sanan bir insan varsa, kendi kerametine inanıp hatalarını göremiyorsa, gerçekleri yazan bizlere kızar, ateşte kahve gibi köpürür taşar !

Ne gam? Bizler her fırtınaya alışığız.

Alçak yerde tepecik kendini dağ sanır. Otuz yıldır bir çoğunu gördük, tanıdık ve yolcu ettik ! Biz daima ''BABİALİ '' denilen bu yokuştayız.'' Kendini dağ sanan zavallılar ise silinip gittiler.

Gerekirse kalemimizi kıracağız, fakat kendimizi satmayacağız” diye değerlendirmede bulunmuş.

Bugün bizleri, ülkemizde yaşanan olumsuzlukları dile getirdiğimiz için millet adına hesap sorduğumuz için, ülkemizin gerçeklerini vatandaşlarla paylaştığımız için eleştirenler bilsin ki herşey vatan ve millet içindir. Yarın onların derdine ilk koşan da biz olacağız. Bu nedenle ülkemizdeki 85 milyonun yarınları, çocuklarımızın, torunlarımızın gelecekleri aydınlık olsun diye görevimizi yapmaya devam edeceğiz.

***

EY AHALİ…

Yıl 1987 seçimlere gidiliyor, o tarihte iktidara talip olan Anavatan Partisi’nin vatandaşa seslenirken dile getirdiklerini yine Rahmi Turan’ın değerlendirmesinden okuyalım. Bugün yaşadıklarımızı ve yaklaşan yerel seçime doğru aşağıdaki ifadelerin önemi çok fazla. Turan’ın yazısının bir bölümünde neler demiş; ''Ey ahali.. Bize oy verin! Bu dünyada değil, öbür dünyada yaşayacaksanız. Bu dünya fani, öbür dünya ebedi. Şirketlere kredi verdik ve hayali ihracatı artırdık, vergi iadeleri ile size para kazandırdık. Güzel güzel yaşıyor, tatlı tatlı çağ atlıyoruz. Size bu imkanları biz sağladık. Zengin daha zengin, daha fakir oldu. Dört yılda başka ne yapabilirdik? Bütün bunlara rağmen bize oy vermezseniz, nankörsünüz demektir.

İstikrar istiyorsanız, bize oy verin derken bu biraz da tehdit kokmuyor mu ?

Şu ortamda vatandaş halen bu kadar sızlanmaya rağmen yine enflasyon, pahalılık, geçim sıkıntısı kader değildir söylemine karşın seçimlerde oyunu ANAP’a verirse ben onlara hayırlı olsun derim.”

 O tarihten bu tarihe değişen bir şey oldu mu varın siz değerlendirin ve ona göre yol haritanızı çıkarın.

***

EKONOMİDE BUNALIM

Yatıyoruz kalkıyoruz zamla güne merhaba diyoruz. Milletin yaşadıklarını ancak millet bilir. Bir eli yağda bir eli balda olan ülkeyi refah seviyesine ulaştıracak olan iktidarın emeklinin, işçinin, memurun, çiftçinin, iş insanının derdini nereden bilecek.

Tencere yuvarlanmış kapağını bulmuş yorumu Başbakan Turgut Özal'ın 16 Mart 1988 ile bugünkü iktidarın 2023 senesi tutumları aynen devam ediyor. Her iki iktidarında en kolay uygulamaları Zam oluyor.

Bilhassa Özal 2 Mart 1988 günü tekel maddelerine yüzde 10 ile yüzde 88'ze varan zamlarla,

'28 Mart 1988 bugünü akaryakıt fiyatlarına yapılan yüzde 20-25 üzerinde zamlar halk arasında tepki yarattı

Bu arada ilaç, inşaat malzemeleri, beyaz eşya -yiyecek ve giyeceklerdeki artışlar yasayla getirilen yeni vergiler Mart ayı içinde ''Ekonomide bunalım'' yarattı. Aralık 1988 ayında ikinci bir akaryakıt ve Tekel maddelerine zam yapıldı.

Bütçede 1.5 trilyon lira açık vardı. Halk bunun nasıl ödeneceğini düşüyordu. Gaye devlet olarak maharet vergiyi kazanandan almak gerekirken bu ödemeler yapılan zamlarla vatandaşa yükleniyordu.

Enflasyon bir püsküllü beladır. Çünkü yüksek faize yol açar ve Faiz ne kadar yükselirse, insani duygular o kadar alçalır ve enflasyon bir bela, yüksek faiz ise onun püskülüdür. İşte Halit kurulayın herkesin öğrenmesi, değerlendirmesi için dile getirdiği ve “Bugünkü durum ile seneler öncesi hükümetinin zam tiryakisi olduğu görülüyor ve arada hemen hemen hiç fark yok ne oluyorsa halka oluyor” ifadeleri bam teline dokunan sözler oldu.

***

İLAH SELÇUK’TAN

Halkın sesi, hakkın sesi: ''En doğrusu AKLIN sesini dinlemek değil mi ?. İnsanlığın on binlerce yıl süresince nice özveriyle ve çabayla, hukuk ve bilim yolunda vardığı bir uygarlık aşaması var. Eğer bir halkın bilinç düzeyi, bu aşamanın altında kalıyorsa, ya da bir siyasi iktidar, devletin gücünü halkın bilincini körletmek ve saptırmak için kullanıyorsa, hukuk dışı isteklerini sandıkta onaylatmakta ille de direniyorsa, halkın sesi hakkın sesini yansıtmayabilir.” 8.9.1987

GÜNÜN SÖZÜ: Bilgisiz toplumlar bilgili ve eğitimli toplumlara yem olurlar. Cahil biriyle sohbet edeceğine, bilge kişilere taş taşıyın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap