SON DAKİKA
SON DAKİKA


Değişim Ve Güven Tazeleme Şart
6.06.2023

Ülkemiz bir seçimi daha geride bıraktı. AK Parti milletvekili seçimlerinin galibi oldu. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’na fark attı. Seçim üzerine her şey söyleniyor, yazılıyor, çiziliyor. Sonunda Erdoğan yemin ediyor ve 85 milyonu kucaklayacağını söylüyor. Bunların takipçisi olacağız, elbette seçim döneminde verdiği vaatleri de sık sık hatırlatacağız.

Şimdi gelelim muhalefete, CHP’nin içerisinde bir türlü bitmeyen hizip bu dönemde de devam etti. Ayrılanlar farklı dilden konuştu. Koltuk kapamayanlar dününü unutup laf tacirliği yaptılar. Sonuçta seçim kaybedildi, şimdi zil takıp oynasınlar.

Bakın CHP ile ilgili değişim şart çağrıları yapılıyor. Evet, şart hem de köklü değişim şart. Genel merkezde oturanlar Kılıçdaroğlu’nun ceketine asılıp seçimi kazanacaklarını sandılar ancak yanıldılar ve sandığa gömüldüler.

Bu nedenle CHP’de değişim şart. Umarım bu değişim Trabzon başta olmak üzere başarısız olmuş tüm illerde yaşanır. Trabzon teşkilatına, Rize seçimini hatırlatılıp aynaya bakmaları istenerek bir an önce görevlerinden ayrılmaları sağlanır. CHP’de değişimle birlikte ne zaman gençlik kolları ve kadın kolları hayat bulursa o zaman parti farklı bir ivme kazanır.

Bakın, “Kılıçdaroğlu iyi insan deniliyor ama seçimi kaybetti. Buna da Tuncay Özkan gibiler izin verdi. Bunun bedelini tüm Türkiye ödüyor. Muhalefet partilerinde değişim şart! Benim asıl merak ettiğim etliye sütlüye karışmadan yol alan Erdoğan Toprak’ın sırrı ne acaba?

Yenilgilere tahammülü olmayanlar değişim istiyor. Erdoğan ne kadar koltuğu bırakmıyorsa muhalefette de aynı alışkanlık var koltuğa yapışıp gitmemek için direniliyor. Git kardeşim git, evinde iç çayını kahveni.

CHP’nin artık fabrika ayarlarına dönme zamanı gelmiştir. Bu da genç dinamik kadrolarla olur. Ha bir de parti içerisinde Erdoğan’ın yönettiği iddia edilen ve ona çalışan gruplarda cımbızla tek tek temizlenmeli.

Gelelim sona başarısızlığı millete yıkmak tabana satmaya kalkmak hem yüzsüzlük hem de hainliktir. Oylara ve seçime sahip çıkamayan muhalefet için artık değişim ve güven tazeleme zamanıdır” yorumlarından herkes üzerine düşeni alır.

 

*** 

HER SEÇİMDE YÜZDE 50’Yİ GEÇTİ AMA…

 

Seçimler bitti. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin aldığı o oranlarına dünden bugüne bakmak gerekir. Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cumhurbaşkanının doğrudan halk oyuyla seçildiği ilk seçim olan 2014 seçimlerinde ittifaklar olmadan tek başına, yarıştığı iki adayı geride bırakarak yüzde 51,79 ile cumhurbaşkanı seçildi. AK Parti’nin oyu ise 45,60’dı.

2018 seçimleri için ise Cumhur İttifakı oluşturuldu, Erdoğan seçimlere Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Büyük Birlik Partisi’nin (BBP) desteği ile girdi. Erdoğan, bu seçimlerde iki parti seçmeninin de oyları ile diğer 5 aday arasında yüzde 59,52 oranında oy alarak ikinci kez cumhurbaşkanı oldu. AK Parti’nin oyu yüzde 42,56’ya düştü.

Erdoğan, yanındaki yedi isme rağmen oy oranını yine yüzde 52’de sabitledi. Yüzde 52,16 ile üst üste üçüncü kez cumhurbaşkanı seçildi. Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,8 oranında oy aldı. Bu oranlara göre aradaki fark sadece 2 milyon 292 bin 180’de kaldı. AK Parti’nin oyu yüzde 35,61’e geriledi.

İktidar partisinin de kan kaybı sürüyor. Sadece muhalefet değil iktidar partisi de şapkasını önüne koyup bu düşüşün nedenlerini araştırmalı. Erdoğan’ın sürüklediği partinin onsuz bir seçimde nasıl bir sonuç alacağını bu düşüşler göstermekte. Milleti kutuplaştırma, ötekileştirme, baskı, hak hukuk adalet anlayışından uzaklaşılması bu kaybın en önemli etkisidir. Önümüzdeki süreç bu anlayışı değiştirmediği sürece yapılacak ilk seçimlerde oy kaybının daha da artacağı bir gerçektir. Yerel seçimleri sorarsanız. Partinin bu oy oranına bakarak tahminlerde bulunabilirsiniz.

 ***

 ABDÜLKADİR URALOĞLU

 

Trabzonlu bir bakan gitti, yerine diğeri geldi. Adil Karaismailoğlu’nun yerine Abdülkadir Uraloğlu geldi. Umarım çevresinde yağ tabakasının oluşmasına, ötekileştiren, kutuplaştıran, gönülleri kıran kraldan fazla kralcılığa soyunan yüzsüzlere fırsat tanımaz. Çünkü Trabzon bu tiplerin sıkıntısını çok çekti.

Uraloğlu, bulunduğu bu makama nasıl geldi derseniz, dişiyle tırnağı ile kazıyarak geldi. Yola çıktıklarını yolda bırakmadan, herkesi kucaklama ve Erdoğan’ın, ‘gönüllere girin’ sözüne hayat vererek, eleştirilere sağduyu ile yaklaşıp, kendisini arayanlara sana çok zaman ayırdım değerini bil demeden, sorunlara çözüm odaklı yaklaşarak hizmet etmeye devam etti. Sonuçta da bakanlık koltuğu kendisine layık görüldü. Vefalıdır, bir bardak çay içtiğini de unutmaz. Kısaca Uraloğlu sahip olduğu mütevazılığını ve dürüstlüğünü kaybetmeden görevini yapacağına inanıyor, kendisine başarılar diliyorum.

 ***

ÖĞRETMENLER TÜKENDİ HABERİNİZ VAR MI?

 

Ülkemizde eğitim başlı başına bir muamma. Adeta Arap saçına döndü. Devlet okullarında çalışan öğretmenlerin sıkıntıları, atanamayanların dertleri ve özel okullarda ve dershanelerde çalışanların tükenişi hala sürüyor.

Özel dershaneler öğretmenlerle sözleşme imzalıyor, imzaladığı ücret üzerinden ödeme yapıyor, çalışanların ücretleri yasal olarak artmasına rağmen bu öğretmenlere sözleşme imzalattıkları bedeli ödüyor, üstüne ise cebe atıyor deniliyor.

Özel sektörde çalışan öğretmenlere yönelik araştırma, yaşadıkları güç koşulları ortaya koydu. Sigortasız çalışma, düşük ücret, yoğun mesai kıskacındaki öğretmenler tükenmişlik sendromu yaşar durumdalar.

Özel Sektör Öğretmenleri Birlikteliği Derneği’nin çalışmasının ortaya koyduğu acı gerçek ise şöyle: Sayısal olarak çoğunlukta olmalarına rağmen kadın öğretmenler erkeklerden daha düşük maaş alıyor. Yüzde 48,4’ü haftada 6 gün, yüzde 7,4’ü ise 7 gün mesai yapıyor. Uzun çalışma saatleri nedeniyle öğretmenler tükenmişlik sorunu yaşıyor. Yüzde 12,2’lik kısmı sigortasız çalıştırılıyor ya da sigortalı olmasına rağmen öğretmen gösterilmiyor. Büyük kısmı MEB’in hazırlık ödeneği de dâhil olmak üzere hiçbir ek ücret alamıyor. Ek ders/etüt ödemesini alabilen öğretmen oranı sadece yüzde 13,5.

Şimdi öğretmenlerin haklarını çalanlardan, onları tüketenlerden kim hesap soracak, kim çare bulacak derseniz yeni bakan. Umarım hakları çalınan öğretmenlerin sesini duyar.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap