SON DAKİKA
SON DAKİKA


Atatürk: Milletin Egemenliğini Bir Kişiye Vermesi Mümkün Olmayacaktır
14.05.2023

Türkiye yarın sandığa gidecek. Ülkenin ve milletin geleceğini belirleyecek bu seçimde her bireyin vatandaşlık görevine yerine getirmesi adına oyunu kullanmaya mutlaka gitmeli. Bu seçimin önemini sizlere Türkiye Devleti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Meclis'in yetkileri ve ülkenin tek adam yönetimine bırakılmaması için yaptığı aşağıdaki çarpıcı uyarıları hatırlatmak isterim. İşte Mustafa Kemal Atatürk'ün çok çarpıcı o uyarıları:

"Şimdiye kadar milletimizin başına gelen bütün felaketler kendi talih ve geleceklerini başka birisinin eline terk etmesinden kaynaklanmıştır. Bu kadar acı tecrübeler geçiren milletin bundan sonra egemenliğini bir kişiye vermesi kesinlikle mümkün olmayacaktır.” (1923)

“Şimdiye kadar milletimizin başına gelen bütün felaketler kendi talih ve geleceklerini başka birisinin eline terk etmesinden kaynaklanmıştır. Bu kadar acı tecrübeler geçiren milletin bundan sonra egemenliğini bir kişiye vermesi kesinlikle mümkün olmayacaktır.” (1923)

“Bu vesile ile şahsıma karşı bir çok iltifatta bulunmak nezaketini gösterdiler. Bu iltifatlar samimi ve kalpten olduğu için şüphesiz çok memnunum, duyguluyum ve teşekkür borçluyum. Yalnız sizden olan bir şahsa sizden fazla önem vermek, her şeyi milletin bir ferdinin kişiliğinde toplamak, geçmişe, bugüne ve geleceğe, bütün bu zamanlara ait bir toplumsal açıklanmasını ve ortaya çıkarılmasını böyle yüksek bir toplumun mütevazı bir şahsiyetinden beklemek elbette ki layık değildir, elbette ki lazım değildir. Memleket ve milletin hayat ve geleceğine olan sevgi ve hürmetimden dolayı huzurlarınızda bir gerçeği açıklamaya mecburum. Vatandaşlar, vatandaşınız olan herhangi bir şahsı istediğiniz gibi sevebilirsiniz. Fakat bu sevgi sizi milli varlığınızı bütün sevgilerinize rağmen herhangi bir şahsa, herhangi bir sevdiğinize vermeye sebep olmamalıdır."  (1924)


FAİZ SARMALINA KAPILMIŞIZ DOĞRU MU

 

Ekonomide hesaplar şaştı. Millet enflasyon faiz altında ezilirken ortaya çıkan bir hesapta dile getirilenlerin doğru olup olmadığını sormak gerek. Cevap bekleyen soru ise şöyle:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “IMF’ye borcu kapattık” dedi, bu doğru, fakat her zamankinden daha fazla  dışarıya borç ödüyoruz. Peki neden? Çünkü hükümetimiz Türkiye’nin ortak olduğu dünya kuruluşu IMF’den yüzde 2 faiz ile borç almak yerine, global bankerlerden yüzde 9-10 faiz ile ülkeyi borçlandırdı.

Bu yüzden her saniye 563 dolar, her dakika 33.821 dolar, her saat 2 milyon dolar, her ay 1,44 milyar dolar, yani yılda 17,2 milyar dolar faiz ödüyor. Buna göre Türkiye 16 senede (2002-2017) yılları arasında 811 milyar lira faiz ödemişken, son iki senede (2022-2023) yılları arasında 810 milyar lira faiz ödüyor.

Türkiye 2023 senesinde ödemeyi planladığı ana para ve faiz giderlerine göre, her 200 liranın 104 lirası anaparaya giderken, 96 lirası faize gidiyor. Böylelikle milli servetimiz yurtdışına oluk oluk akıp gidiyor. Sorarsan yerli ve milli.”

Bu hesap doğrultusunda nasıl yerli ve milli olunuyor?

Umarım ekonomi uzmanları bu hesabın doğru olup olmadığı konusunda şeffaf olarak kamuoyunu aydınlatır.


FİLİSTİN İÇİN ÇEKİLEN ONE MİNUTE UNUTULDU MU?

 

İsrail 40 savaş uçağı ile Filistin’e saldırdı. Gazze’yi bombaladı. Onlarca ölü ve yaralı var. Ramazan ayında da aynısını yapan İsrail’e Türkiye’den çıt çıkmıyor. Gönül isterdi ki dünya liderimiz bir ‘One Minute’ çekseydi de İsrail’i durdursaydı.

Ama nasıl durduracak ki? Daha iki ay önce karşılıklı büyükelçiler atadılar. İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’u Ankara’da kırmızı halı ile ağırladı. Hani Filistin halkının önderi idi. Hani Mescid’-i Aksa’nın sahibiydi. 5-10 tane Filistin’e gönderilmiş Türk’e gösteri yaptırıp, sanki onlara sahip çıkılıyormuş gibi görüntü yandan medyada yayınlanıyor. Diğer taraftan Bahçeli’de önceki saldırıyı ‘Şiddetle kınıyorum’ açıklaması yapmıştı. Şimdi çok ama çok daha kınıyorum açıklaması bekliyor millet.

Gelinen bu durumda Cumhur İttifakı ortaklarından ağırlığı ve hükmü olmayan açıklamalar yerine icraat bekleniyor. Yoksa hükmü olmayan sözün ne hükmü olur ki. Buradan, ‘One Munite’ diyerek iktidarı Filistin’e sahip çıkmaya davet ediyoruz.

 

İNSANLIKTAN ESER KALMADI

 “Çok değil daha üç ay öncesinde ülkece büyük bir acı ile sınandık. Yardım zamanı kimin hangi partiden, hangi mezhepten, hangi etnik kökenden olduğu kimsenin umurunda olmadan ülkece birlik olduk, kardeşçe birlik ve beraberlik içinde yardımlaştık. İnsana insan olduğu içen değer verildi, insan insanlığı ile yardımlaştı” Bu sözlerle başlayan duygularını sosyal medyada paylaşın Doktor Ebru Sivri, depremin yaşandığı dönemde çok güzel dostluklara şahit olduğunu belirterek, “Şimdi seçim zamanı paylaşımları görünce ben utanıyorum. Üç ay önceki insanlıktan eser kalmamış. Bu nefret söylemleri bu ayrımcılık, hakaret içeren mesajlar hiç kimseye yakışmıyor. Biz seçmenin, adaylardan kendi fikrimize yakın olan birini seçeriz. Bu kadar asit. Seçime gidiyoruz. Savaşa değil. Kırıp dökmeye, kalp kırmaya, kin kusmaya gerek var mı?

Ben senin gibi düşünmek zorunda değilim, sen de benim gibi düşünmek zorunda değilsin. Herkes özgür bireydir ve sandıkta fikrini beyan edecek zaten. Durumlarında sürekli diğer seçmenleri aşağılayan, ayrıştıran tarzda paylaşım yapanlara ödül mü verilecek bilmiyorum. Ama gerçekten görmekten sıkıldık. Bu seçim de biter gider, adayların hangisi kazanır kaybeder bilinmez ama insanlığımızı kaybetmeyelim yeter.

Benim çevremde sevdiğim, saygı duyduğum çok insan vardır. Sevgimin arasına hiçbir zaman siyaseti sokmadım. Sizlere de tavsiye ederim. İnsana insan olduğu için değer verin ki aynı değeri de görebilesiniz.

Çok sevdiğim bir söz eli bitireyim. Filler tepişir çimenler ezilir” ifadelerini kullanmış. Ders gibi bu sözlerden umarım herkes üzerine düşen nasibi alır.

 

POLİSİME KALKAN EL TAŞ OLSUN

 

Kim ne derse desin, kim kara leke sürmeye çalışırsa çalışsın bu kirli anlayış hiçbir zaman karşılık bulmayacak biline. Polisim ülkemin vazgeçilmez evlatlarıdır. Onlar bizim bağrımızdan çıkan milleti, vatanı ve bayrağı için çekinmeden göğüsleri siper eden aslanlarımızdır. Bir kişinin yaptığı hata ise tüm emniyet mensuplarına mal edilemez.

Yaşadıkları bütün olumsuzluklara rağmen görevlerini yapmak için gece gündüz mesai veren polislerimizi sevmek saymak ve onları kucaklamak gerektiğinin altını bir kez daha çizmek isterim. Seçim üzeri Karaman’da iktidar partisinin gençlik kolları başkanı Kemal Toprak’ın polisimi darp etmesi gündemden düşmüyor. Polisime kim el kaldırırsa kaldırsın karşılığını alması gerekir.

Ülkemde yasalar iktidar partisine göre şekillenmiyor. İktidar partisinden olmak demek her şeye hükmetmek, polisime tokat atmak yetkisini kimseye vermez, vermemelidir de.

Çevik Kuvvet Şube Müdürü Alparslan Yanar’ı darbeden bu kişinin zaman geçirilmeden cezalandırılması gerekir.

Bu olayla ilgili haberlere erişim engeli getiren anlayış, polisimi rencide etmiştir. Kanunlar önünde hesap verilmesi gereken konunun üstünün kapatılmasına çanak tutanlar umarım yarın kendileri aynı tepki eli karşılaşmazlar.

Son sözüm çekin elinize yiğit polislerimizden. Onların gururları ile oynamaya kimsenin hakkı yoktur. Giydikleri şerefli üniformanın hakkını vermek için canlarını bile feda edecek kadar yürekli polislerimize yapılan bu hareket kabul edilemez. Bu saygısızlığı yapanlar bilsinler ki polislerimiz yalnız değildir.


AZ ADALET, ÇOK YARDIM!

 

Adaletin karınca yürüyüşü, devlet kesesinden yardım ise siyaset hesabına gündemden hiç eksik olmuyor! Olmayınca da Osmanlı’da Orhan Gazi’den 4. Murat’ın iki soruya verdikleri iki cevap akla geliyor.

İlle de kimseye pey bırakmayanlara az kelimeli ama çok hikmetli iki hatırlatma:

Orhan Gazi’ye sormuşlar:

-En büyük zulüm nedir?

-Geciken adalettir, demiş.

Sonra 4. Murat’a soru yöneltmişler:

-Yardıma alışana ne olur?

-Emir almaya da alışır, demiş.


MİLLET ve MİLLİYETÇİ OLMAK!

Tarihe bakıp öğrendiğimiz kadarıyla, “Millet olmak kolay değil.”

Ama bugün göründüğü kadarıyla; “Milliyetçi olmak çok kolay!”

GÜNÜN SÖZÜ: Nefret çaresizlerin tek silahıdır. Çünkü  silah olarak Beyin taşımak onlara ağır gelir. (Cem Yılmaz)

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap