SON DAKİKA
SON DAKİKA


Büyük şehir mi büyük köy mü?
25.08.2023

Trabzon, Karadeniz coğrafyasında, dünden bugüne getirdiği güzelliği, toprağında boy veren insanının yüreğine bir sevgi olarak işlerdi. Dik yamaçlarının renk cümbüşü insanlara derin nefes aldırıyordu. Bölgede yaşayan ahaliye daha iyi hizmet için büyük şehir yapıldı. Peki, yapıldı da ne oldu? Gelen vurdu giden vurdu. O güzelim renk cümbüşü beton yığınlarına döndü.

 

Yazıklar olsun..!


Trabzon, Büyük Şehir anlayışıyla merkez Ortahisar ilçesi kuruldu. Ortahisar, ülkenin yarısından fazla kent merkezlerinin nüfuslarından daha kalabalık bir ilçe. Hangi anlayışla iki ilçe kurulmadı? Nasıl kurulacaktı? Yeni kurulan ilçenin belediye ve kaymakamlık binaları kenti katlederek yeni yerleşim yeri buldular.

 

Trabzon, Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan beri de ülkenin kuzeyinde yer alan sıradan bir şehirdir. Ülkeyi ve Trabzon’u yönetenler bu güzel yere hiç ilgi göstermemişlerdir.

 

Gelen vurdu, Giden vurdu!


Burada yaşayanlar da güzelce uyudu…


Trabzon Tüm Karadeniz’in başkenti iken bugün Trabzon büyük köy belediyesi halindedir. Zamanında Samsun, Trabzon’a bağlı iken bu gün Samsun, Trabzon’un on misli büyüklüğünde hem kentsel, modernlik, ticari ve sosyal yönden fersah fersah Trabzon’un üzerinde bir şehir durumundadır.

Trabzon varken, Büyük Şehir sınıfında olan, batıdan Akdeniz’e kadar olan onca şehirler küçük yerleşim alanlarıydı. Şimdi o şehirler her alanda gelişerek Evliya Çelebinin deyimiyle âşık olduğum şehir Trabzon’u çok geride bıraktılar. Bu güzel kentimize her türlü rant eziyetini yapanlar, bari Büyük Şehir merkez ilçesinin adını Trabzon tarihine uygun bir ad koysaydılar!

 

Örneğin, Karadeniz koysaydınız! Kanuni, Yavuz Selim koysaydınız! Samsun ne yaptı? Canik, on dokuz Mayıs ismini koydular. Diğer Büyük şehirlerin merkez ilçelerine bir bakalım. Onlar özünden ayrılmamışlar değerlerine sahip çıkmışlardır. Trabzon, şehircilik, çağdaşlık, sosyal, kültürel ve her yönden katlediliyor. YAZIK, YAZIK, YAZIK…..

 

 Gerçekten bu kente sahip kimler çıkacak? Ortak akıldan bihaber ve akılcı planlamalardan uzak betona yatırımla şehir artık boğuluyor. Kentin kalbine tüneller açılarak hizmet halka değil birilerinedir. Kentin güneye çıkan geniş yol ağı yok. Ulaşım cehennem azabı gibi.. Deniz kenti olan şehrimizde yaşayanlar yaz aylarında denize girmek için göçebe oluyorlar. Rant ve yanlış yönetimler sayesinde tüm insanların görmek istediği ve gıptayla baktığı Trabzon, şimdi artık Büyük köy konumundan kurtarılması artık çok zor gibi görülüyor.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap