SON DAKİKA
SON DAKİKA


Botanik parkı!
11.09.2018

Evet,

Belki doğru düşüncelerle yola çıkılıyor ama icraatta bir hayli sapmaların olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Trabzon’un en gözde yerlerinden olan Çam obanın hemen altında, yıllarca askeriyenin kullandığı alan bugün “botanik park “ olarak yapılmaya çalışılıyor. Ancak, gerek Avrupa’daki çalışmalarım sırasında gerekse ülkemizdeki botanik parklarını inceleme ve gezme şansını yakaladım.

 Her zaman ifade ettiğim ve Evliya Çelebinin deyimiyle aşık olduğum şehir Trabzon’da, nedense hangi çalışma yapılıyorsa sadece ben yaptım oldu mantığı hakim. Görebildiğim botanik parklar ile Trabzon’daki botanik parkını karşılaştırmamız mümkün değil.

Bir kere botanik, bitki bilimi olarak sözlüklerde geçmektedir. Park olarak düşündüğümüzde otsu ve çalı türü bitkiler ve değişik ağaç türleri ile düzenlenmiş dinlenmek ve gezmek amacıyla halka açık geniş alanlardır.

Trabzon botanik parkının yapılmasında kesilen yüzlerce ağaçların yerine betonlaşmaya gidilirse amacından da sapmış oluruz. Mutfak ve bahçe bitkilerinin yanı sıra, doğa turizmi içerisinde bir çok bitki türlerinin bulunduğu kısa doğa yürüyüşleri yapıldığı ve çocukların zevkli zamanlar geçireceği oyun alanları olma durumundadır. Üzülerek bunları Trabzon’da göremiyoruz.

Botanik parkın açılışının hemen arkasından bazı yerlerin yıkılması veya kırılması hesaplanamayan maliyetin dışında olsa gerek. Bize göre mevcut kafeteryaların biraz fazla oluşu amacı dışına çıkılıyor düşüncesi akıllara gelmiyor değil. Elbette insanların dinlenmesi bir gereksinimdir. Yeşillikler içinde ve ağaç gölgesinde çayını yudumlar ve yemeğini yerken temiz havasını solumak asıl amaçtır.

Bu nedenle belediyeye önemli işler düşmektedir. Kamu hizmeti yaparken kar zararı düşünmek doğru olmaz. Botanik parkının eksiklerini asgariye indirerek vatandaşların hizmetine açılmasını beklediğimiz gibi, kentimizde baş ağırdan park sorunu olduğunu bildiğimiz halde burada neden düşünülmediğini de sormak isteriz. Bize göre bir vesile ile doğrularla yanlışları beraberinde barındıran botanik parkına kavuştuk.

Tüm Trabzon’a hayırlı olsun!

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap