SON DAKİKA



Haber > Yaşam > Yoga ile değişin

Yoga ile değişin

18 Nisan 2015 Cumartesi - 10:25




Karadeniz'in ilk ve tek Yoga Stüdyosu. Merak edip ilgilenenler için Gökhan Karaveli ve Burcu Karaveli ile yogayı konuştuk...





Gelişen teknolojinin, hayatın sunduğu ağır yaşam şartlarının altında kaç kişi gerçekten mutlu olduğunu söyleyebilir? Siz söyleyebiliyorsanız ne mutlu size. Ancak günümüz şartları çoğu kişi için bir baskı, bir sıkıntı ve bunalım getirisidir. Kişi yaşam şartlarının altında ezildikçe kendine bir çıkar yol arar. Fiziksel çöküntüsünü, ruhsal bunalımlarını, psikolojik sorunlarını üzerinden atmak için bir avuntuya ihtiyaç duyar. Hatta bazen bu avuntu kötü alışkanlıklara sebep olabilir. Bu durum elbette ki kişinin yıpranmış ruh ve beden sağlığını daha da yıpratır. Peki insan yaşamın kendi üzerinde yarattığı gerginlikten sağlıklı bir şekilde uzaklaşmak ve kendini korumak için ne tür yollar izlemelidir? Bu noktada en güncel konulardan biri olan yoga çıkar karşımıza. Yoga, kökeni Hindistan’a dayanan köklü bir felsefe, bir yaşam biçimi. Yoga felsefesinin amacı kişinin vücut ve ruh dengesini yakaladıktan sonra kişisel aydınlanmasını da sağlamak. 2010 yılında Gökhan Karaveli ve Burcu Karaveli tarafından kurulan Karaveli Yoga&Pilates Home küçük bir salon ve iki hoca ile yola çıktı... Bugün ise büyük bir stüdyo içerisinde iki salonlu, eğitmenleri alanında uzman, samimi, öğrencilere duyarlı açık bir ekip ile yola devam ediyor. Karadeniz'in ilk ve tek Yoga Stüdyosu. 23-27 Temmuz 2015 tarihleri arasında Pastoral Vadisi'nde yoga inzivası ve yoga tatili gerçekleştirecekler. Dersler, her seviyeden katılımcıya uygundur. Yoga ile tanışma, arınmak ve aydınlanmak için iyi bir fırsat. Merak edenler ve ilgilenenler için Gökhan Karaveli ve Burcu Karaveli ile yogayı konuştuk.

HAREKET İYİLEŞTİRİR

Yoga nedir, bahseder misiniz? Yoga, kökeni Hindistan’a dayanan köklü bir felsefedir. En az 5000 yıllık bir geçmişi var. Amaç kişinin ruhsal ve bedensel yönden huzur bulmasıdır. Bu da her şeyden evvel kişinin kendini tanıması ile mümkün olacaktır. Yoga kişinin kendini tanıması hususunda en etkili yöntemlerden biridir. Yoga bir dini inanç değildir. Kişinin kendini derinlemesine tanıması ve bu sayede kendinden hareketle evrenin uyumunu yakalaması esasına dayanır. Kişi canlı cansız her şeye derin bir sevgi beslemeyi öğrenir. Bu da onun anlamsız acılarla yıpranmasını engeller. Yoganın Sanskrit diye bir dili var. Hindistan'da çok eskiden kullanılan fakat artık ölü olan bir dil. Sadece yoga asanalarında kullanılıyor. Dünyada yoga yapan bütün insanlar bu dili kullanıyor. İlk zamanlarda yapılan yoga ile bu zaman yapılan yoga arasında çok fark var. O zamanlar 50 bin tane asana duruş varken, günümüzde çok daha az, kısaltılmış 60-70 duruş şeklinde asana var.

İLAÇ SEKTÖRÜ PANİKTE

Yoga yapmanın faydaları nelerdir? Yoganın fiziksel ve ruhsal olarak birçok faydası var. Bedeninizdeki tüm kaslar çalışıyor ve yoğun bir enerji akışı başlıyor. Yalnızca vücudun fiziki görünümünü etkilemekle kalmıyor, akla ve ruha da hitap ediyor. Yoga pozları yani asanalar kasları esnetir eklem ve kasların hareket kabiliyetinin gelişmesini sağlıyor. Solunum sistemini iyileştirir, akciğerlerin nefes kapasitesini artırır. Farklı poz ve geçişler kan dolaşımını hızlandırır, hormonlar dengelenir, yoğun bir toksin atımı sağlanır. Stresi, ağrıyı azaltıyor, esneklik kazandırıyor, gücü artırıyor ve düzenli yapıldığında kilo kontrolünü bile sağlıyor. Dolaşımı düzenliyor, dayanıklılığı artırıyor, şimdiki zamana odaklanıyorsunuz ve büyük bir iç huzur veriyor. Dünyanın en tanınmış yoginilerinden biri diyor ki ilaç sektörü artık panikte. Yani artık yoga hayatta var. İnsanlar gerçekten sağlıklı güçlü olmaya başlıyor, bağışıklık sistemi güçlenmeye başlıyor, hastalık biraz daha azalıyor, inanın biz bütün bedenimiz çalıştığı için hasta olmuyoruz. Bu çok güzel.


ANA ODAKLANIN

Yoga duruşları zihni sakinleştiriyor. Bu nasıl oluyor? Yoganın amaçlarından biri de kişiyi ana davet etmek. Anda olduğunda zihinde çok fazla hikaye uydurup başka yerlere gitmiyor. Tabi ki zihin doğal halinde hep düşüncelerle dolu. Odaklanma olunca zihin sessiz kalmaya başlıyor. Bu biraz antrenman gerektiriyor. Hemen olacak bir şey değil.

NEFES ÇOK ÖNEMLİ

Yogadaki en önemli şey ne? Nefes yogada en önemli şey. Yoga derslerine nefes çalışması ile başlıyoruz ilk olarak. Doğru nefes alıp vermeyi öğreniyor insanlar. Temel yoga ilkeleri nelerdir? Temel yoga ilkeleri 8 ayaklı. Yamalar, niyamalardan oluşuyor. Yoganın en temel sistemlerinden biri olan Ashtanga yoga, tabiri caizse bir klasiktir. Bu yoga sisteminin 8 temel ilkesi, hemen hemen diğer tüm sistemler için de geçerlidir. Etik, duygusal, zihinsel ve ruhsal öğretilerin tümünü kapsayan, komple bir sistemdir. Yama ilkesi, herkesin mutlaka uyması gereken 10 temel kural içerir: Şiddet uygulamamak ve şiddet yanlısı olmamak, her durumda dürüst olmak, çalmamak, seksüel enerjinin doğru kontrolü, bağışlamaya çalışmak, sabredebilmek, şefkat ve merhamet duyguları barındırmak, dürüst ve şerefli olmak, temizlik ve arınmışlık (duygusal, spiritüel ve bedensel), ölçülü ve sağlıklı bir diyet uygulamak. Niyama ise Öz disiplin için gerekli 10 uygulamayı içerir. Kanaat etmek ve memnuniyet, iman ve bağlılık, yardımseverlik ve yardım etme, arkadaş canlısı ve hoşsohbet olmak, alçak gönüllülük, zihni kontrol edebilme, uygun mantraları tekrarlama, Tanrı’ya (kutsal yaratıcı ve kutsal birliğe) inanç ve bağlılık, yeminlerin ve adakların yerine getirilmesi... Yoga ancak bu tip ilkeler doğrultusunda yaşanılacak can bulacak. Yoga asanalarında yoga derslerinde hep unu hep hatırlatıyoruz. Bir şeye odaklanma, 5 duyu organını sıfırlama diyoruz bu zaten asanaları yaptığınızda oluyor. Dersin başından sonuna bütün ilkeleri yaşayabiliyorsunuz. Yoga gerçekten anlatılması zor ama yaşanılınca çok keyifli ve zevkli. İnsan kendi içine dönmeye başlıyor.

yoga2

Enerji veriyor canlandırıyor

Yoga yapmanın spor yapmaktan farkı ne? Mesela spor salonundan çıkan bir kişi eğilip ayakkabımı bile bağlayamayacak bir haldeyim diyor, çünkü çok yorgun. Ama yogadan çıkan bir kişi dinlenmiş olarak çıkıyor buradan. Özellikle o son dinlenme pozisyonu ile 10 dakika konforlu bir şekilde yatırıyoruz kişileri. Belki spordan çok daha fazla efor sarf ediyoruz. Bu bir fark. Spordan çıkan biri yorgun hissederken yogadan çıkan biri kendini enerji dolu canlanmış hissediyor. Yogadan sonra günlük hayatınıza çok rahat devam ediyorsunuz. Birçok kişi sabah yogaya gelip günlük hayatına adapte olabiliyor. Enerji sıvısını uyandırmakla alakalı biraz da bu. Spor salonunda belli kas gruplarını çalıştırıyorsunuz. Ama eklem bağlantıları dirsek bağ doku eksik kalıyor. Yoga bunlara da ulaştığı için bir bütün çalışma olduğu için rahatlatıyor. Hem çalıştırıyor hem rahatlatıyor. Enerji akışını sağlıyor. Yoga evde mi yapılmalı yoksa bir merkezde mi yapılmalı? İlk önce bir hoca eşliğinde birkaç ay ders yapılmalı bence ve daha sonra uygulama yapabilirler. Biz de bunu istiyoruz zaten, insanlar yoga yapsınlar. Ama evde yapılan ile salonda yapılan uygulama arasında biraz fark oluyor. Biraz üşengeçlik oluyor insanlarda. Grup enerjisi ile yoga yapmak zevk ve enerji veriyor ve disiplinli oluyor.

Mucize beklemeyin

Yoga yapmak zayıflatıyor mu? Disiplinli yapıldığında zayıflatır diyebiliriz. Ama sonuca odaklı bir beklenti içinde olmasınlar. Bizim amacımız omurgayı güçlendirmek, bütün bedeni çalıştırmak ve bunun sonucunda sağlığa kavuşmak. Biz o yüzden disiplinli yaparsanız zayıflaya da bilirsiniz diyoruz. Kilolu insanlar yoga yapabilir mi Kesinlikle yapabilirler. Herkesin bedeni farklı yani bize hep aynı tip insan gelmiyor. Ne kadar süre ve sıklıkta yoga yapmak lazım? Biz merkeze gelen insanlara haftada iki gün öneriyoruz. İlerleyen safhalarda her gün de yapabilirler.

BİZİM REKLAMIMIZ MÜŞTERİLERİMİZ


Ülkemizde ve Trabzon'da yoganın daha büyük kitlere ulaşması için neler ulaşması için neler yapılabilir? Merkez gelen insanlar buradan yüzleri gülerek ve memnun bir şekilde çıktıklarında diğer insanlar da bunu görüyorlar. Bizim 8 yılda gelişmemiz bu sayede oldu. İnsanlar sağlıklı olmaya başladı. Dua ederek gidenler oldu, buradan gülerek ayrılanlar oldu, bu şekilde yayılıyor. Bizim reklamımız müşterilerimiz. Reklam daha hayali, kişinin başka bir kişiyi teşvik etmesi örnek olması tavsiye etmesi daha gerçekçi. İnsanlara yogayı sabaha kadar anlatırız, konuşuruz ama anlamaları için bir kez yoga yapmaları gerekiyor. Bir kez derse gelmek birçok ön yargıyı yıkıyor, değiştiriyor. Bilinçli bir toplum oluşmaya başladı. Bu sevindirici. 8 yıllık dönem içinde. Denedikten sonra yüzde 99 insanlar yoga yapmaya karar veriyorlar. Bu şekilde de gelişecek. Karadeniz bölgesindeki insanlar daha stressiz bir yaşam için yoga yapsınlar.

Rabia UZUN CİRAV

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap