SON DAKİKA



Haber > Yaşam > Yeme içmeden kesilmek oruç değildir

Yeme içmeden kesilmek oruç değildir

11 Haziran 2017 Pazar - 09:25








Sevgili peygamberimizin oruç ibadeti ile ilgili söylediği, biz müslümanlar için pek çok anlam ifade eden “Yeme içmeden kesilmek oruç değildir. Oruç; çirkin söz söylemekten, kötü temastan, nefsin boyunduruğundan kurtulmak ve fena hareketlerden sakınmaktır...” sözüne uygun davranışlar içinde olmalıyız. Evet!...

Kötü söz söylememek, kötü hareketler yapmamak, nefse esir olmamak, gerçek dindarlığın koşullarındandır... Her konuda olduğu gibi gerçek Müslümanlık, gerçek dindarlık da eğitim ister, bilgi ister. Malum, dinin gereklerini yerine getirirken, gösterişten, şekilci olmaktan kaçınılmalıdır. Ancak cahil kişiler bunu anlayamazlar; dini kendi nefsini düşünme, günahlardan kurtulma yolunda bir sığınak kabul ederler.

Kötü hareketlerde bulunanlar, kötülük yapmakta direnenler, şeklen dinin gereklerini yerine getirmekle ebedi bir kurtuluşa ereceklerini sanırlar. Bazen de günahlardan sıyrılmış temiz bir insan olarak görmeye başlarlar kendilerini. Bilinmelidir ki; böyleleri hiç şüphesiz kendi kendilerini kandırırlar... Çok değerli okuyucularımız, bilmeliyiz ki dinler; insanları iyiye, doğruya, güzele yöneltmek için ortaya çıkmıştır.

Bu noktada en önemli olan kalben iyiliktir. Önce kalbi ve ruhu ihtiraslardan, kötülük yapmaktan arındırmalı, toplum içindeki tutum ve davranışlara düzen vermeli ki, ondan sonra ibadete başlamalı. Buraya bir nokta koyup şu cümleye yer verelim (Yüce Allah’ın sahtekar kullara asla ihtiyacı yoktur...) Eğer insan, ihtiraslarına iradesiyle gem vurabiliyor, kendisini kötü tutum ve davranışlardan men edebiliyorsa ancak o zaman Allah’ın emirlerini yerine getiriyor demektir. Zira insan yaptıklarından vicdanına, o vicdanın yanıltmaz sesi olan Yüce Allah’a karşı sorumludur.

Düşündüklerimizi, yapmak istediklerimizi, yaptıklarımızı Yüce Allah’ın bildiğine göre kuldan yani çevremizdekilerden saklamanın bir anlamı yoktur. Aslında en doğru yol; saklanacak, açıklandığında bizi utandıracak davranışlardan kaçınmaktır... Hayırlı, bereketli ramazanlar...


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap