SON DAKİKA



Haber > Yaşam > Mevsim geçişleri

Mevsim geçişleri

24 Eylül 2017 Pazar - 08:51








Mevsim geçişleri her açıdan sağlığımızı etkiler. Bunun önlemlerini almamız gerekiyor. Özellikle ruh sağlığımızı ve bedenimizi korumamız gerekiyor. Birçok kişi, güneşli günlerde daha enerjik, daha mutlu, kendini daha pozitif hissederken, yağmurlu ve karanlık günlerde ise daha karamsar, isteksiz, yorgun olduğunu söyler. Bana da çok uyan bir düşünce. Hatta böyle günlerde günü evde, hatta yatakta geçirmeye, daha az iş yapmaya, daha az sosyal faaliyetlerde bulunmaya yatkın olabiliyoruz. Oysa dışarıda güneşin parladığı günlerde kendimizi bir an önce dışarıya atmak o günü doyasıya yaşamak isteyebiliyoruz. Her insan mevsimsel değişiklikten aynı şekilde etkilenmeyebilir.

Bahar aylarını yaşadığımız bu günlerde etrafımızda halsizlik hissi, yorgunluk hissi, iş yapmada güçlük çeken birçok insanla karşılaşabiliriz. Bunun tersini yaşayan insanlarda olabilir tabi ki. Özellikle güneşin ve sıcak havanın etkisini yitirmeye başladığı dönemlerde artan bu etkenlerin hem biyolojik hem de psikolojik faktörlere bağlı olarak tetiklendiği düşünülebilir.Güneş ışığının azalması insanda mutsuzluk algısı oluşturur.

Diğer yandan, havanın soğuması ve yağışların başlamasıyla kişi eve kapanacağını, sosyal hayattan uzaklaşacağını, yoğun iş temposuna teslim olacağını düşünerek psikolojik olarak olumsuz bir sürece girmesi söz konusu olabilir. Özellikle kış aylarında daha hareketsiz bir dönem geçirildiğinden ve buna bağlı olarak genellikle kilo alındığından dolayı, ilkbahar ile gelen hareketli yaşama uyum sağlamada kişi zorluk yaşayabilir.

Her insan mevsim geçişlerinde aynı düzeyde etkilenmez. Bazı insanlar, bu dönemlerde fark edilemeyecek düzeyde etkilenirken, kimileri ‘mevsimsel duygu durum bozukluğu yaşayabilir.Ayrıca, duygu durum bozuklukları yaşayan ve eğilimi olan insanların mevsime bağlı depresyonu yaşama oranları daha yüksektir. Mevsim değişimlerine bağlı yaşanan sıkıntılar günlük hareketliliğinizi etkiliyorsa mutlaka bir uzman yardımına ihtiyaç var demektir.

Türkiye de uzman desteği almak çok mantıklı olarak görülmese de bence olması gereken ve her bireyin denemesi gereken bir durumdur.Bu mevsim geçişlerinden minimum hasarla çıkabilmek için çeşitli önlemler alabiliriz.Bol bol yürüyüş yapmak, ağır yiyeceklerden uzak durmak, kendimizi iyi hissettirecek aktiviteler yapmak, uyku düzenine dikkat etmek, vücudumuzdaki sıvı dengesine dikkat etmek gibi önlemler sayılabilir.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap