SON DAKİKA



Haber > Spor > Türk hentbolu kan kaybediyor

Türk hentbolu kan kaybediyor

08 Haziran 2016 Çarşamba - 10:55




Trabzonspor ve Trabzon’un duayen antrenörü Ahmet Kaynak’tan önemli tespit





“Trabzon’da tesis yönünden sıkıntı yok, ulaşım sıkıntısı var. Merkezde fazla salon yok, ilçelerde salon daha çok var. Ama lig takımlarının çoğu merkezde.  voleybol merkezde, hentbol merkezde olduğu için ana müsabakanın oynanacak olduğu salon dışında, merkezde antrenman sahaları yapmak lazım.”

FİNAL SON MAÇTA KAÇTI

Erkekler Hentbol Spor Ligi ekibi Trabzonspor antrenörü Ahmet Kaynak sezonu Karadeniz Gazetesi’ne değerlendirdi. Sezona kümede kalma hedefiyle çıkmalarına rağmen iyi işlere imza attıklarına vurgu yapan Kaynak, “Başarılı bir dönemine geride bıraktık. Türkiye Kupası’nda gruptan çıktık. Şampiyonluk play-off’unda yarı finalde 5. karşılaşmada elendik. Bu bizim için özellikle bu sezon için önemli bir başarı” dedi. ‘K

ÜMEDE KALIN’ DEDİLER

Kısıtlı bütçeyle ve geç kalınmış transferlerle sezona başladıklarına vurgu yapan Kaynak şu ifadelere yer verdi: “Sezon başında transfer yapma ve Trabzonspor’a geçiş dönemi vardı. Bu süreç biraz uzun sürdü. Süreç uzun sürünce elimizdeki oyuncuların bir kısmı başka takımlara gitti. Geçiş tamamlandıktan sonra takım kurmaya kalktık, ama zor oldu. Bütçemiz de sınırlı olduğu için o dönemin yönetimi küme düşmeyecek bir takım kurmamızı istedi. UYUM SÜRECİ ZORLADI Ama biz bu takımı elimizdeki bütçeyle en iyi şekilde kurmaya çalıştık ve bize faydalı olabilecek iyi oyuncular transfer ettik. 7 oyuncumuzun gitmesinin ardından yaptığımız 8 transfer, uyum süresinde sıkıntı yarattı. Hazırlık dönemini tam istediğimiz aşamada geçiremedik. Lig başladıktan sonra ilk 4 maçı en az kayıpla atlatmak istedik. Tam olmasa da bu hedefimizi tutturduk.


KUVVETLİ OLMALIYIZ

5. haftadan sonra özellikle deplasman maçlarında bariz hakem hatalarıyla karşı karşıya kaldık. Bu sene oynanan maçların yüzde doksanına damgayı hakemler vurdu. Biz Ankara serisinde Trabzon’daki maça Ankaralı hakem göndermedi. Ankara’da oynadığımız 3 Ankara maçına Ankaralı hakemle çıktık. Trabzonspor, federasyon bazında kuvvetli olmalı. Federasyonlara verdiğimiz üyeler işi bilen, kuvvetli, Trabzonspor’un ve belli kulüplerin dışındaki bütün kulüplerin temsilcisi olacak şekilde güçlü olmalı” diye konuştu.

Kupa ve Lig finalini kıl payı kaçırdık

ö“Biz performansımızın üzerinde oynayıp başarılı olduk. Bu yıl kümede kalma adına bir ekip kurduk. Ama kupada final-four’da 32 takımdan ilk dörde kaldık. Final-four’da ilk maçta Beşiktaş ile karşılaşmamız şansızlık oldu. Beşiktaş olmasa belki de final oynayacaktık. Her şeye rağmen ligi 7. sırada bitirdik. Sezon başını iyi geçirseydik, devre arasında da yeni yönetim geldikten sonra takıma bir takviye yapabilseydik,.  Ligi ilk 3 içerisinde bitirirdik. Ancak bu talebimizi kimseye ulaştıramadık. Play-off ilk maçında lig ikincisini eledik, lig üçüncüsüne ise beşinci maçta 3-2 yenilerek elendik. Aksi takdirde yine Beşiktaş ile final oynayabilirdik.”

Oyuncular haber bekliyor


“Şimdi ortada bir belirsizlik var. İyi bir takımımız vardı ama sezon bittiği için, gelecek yıl için sporcularımız bizden haber bekliyor.  Burada sporcular için çok güzel bir ortam var. Düzgün antrenman yapıyoruz. Sporcular için de öncelik bizde. Ancak şu anda çoktan transfer politikamızı belirlemiş olmalıydık. Zaten bütün takımların gözleri bizim sporcularımızın üzerinde. Normalde ligi oynarken anlaşmamız gereken sporcularla lig bitmeden anlaşıp; Nisan, Mayıs’ta takviye yapacak olduğumuz oyuncularla temasa geçmemiz lazım. Çünkü iyi oyuncular, sezon bitmeden takımlarla anlaşmaya başlıyor yoksa menajerlerin tavsiye ettiği sporculara kalıyoruz.”

İşi profesyonellerle yönetmek gerekir

“Ben Hentbol Federasyon Başkanı olsam, öncelikle adil davranırım. Hentbol, Türk insanına uygun bir spor. Proje üreten, profesyonel, hentbolu bilen, hentbola yön verebilecek insanlarla çalışırım. Artık bu spor dalları amatör. Profesyonel insanları kuruluşların başına getirip teslim edeceksin. Federasyon Başkanı’nın işi finans bulmak olmalı. Türkiye Hentbol Federasyonu’nun kulüplere hiçbir katkısı yok. İddaa’nın dışında başka gelir yok. Federasyon’a para verecek. Milli takımların ve altyapının gelişmesinde proje üretecek. Herkesi ciddi olarak bu işin içine sokmak gerek. Yukarıdan çıta yükseldikçe, altı yukarıya çekeceksin. Kulüplere alt yapı zorunluluğu getireceksin. Ben 40 seneden beri hentbolun içindeyim, 6 senedir hentbol en kötü senesini geçirdi. Sadece kulüpler bazında değil Milli takımlar, teknik heyetler, eğitimciler, hakemler bazında hiçbir katkı sağlanmadı.” 

Başarı ekonomiye endeksli 

“Trabzonspor’un armasını düşünerek hem de Trabzon’da hentbolu bir yere getirebilmek için yapabilecek olduğumuzun en iyisini yaptığımızı düşünüyorum. Ancak hentbolda her şey ekonomiye bağlı. Beşiktaş’ın bütçesi 5 milyon Euro, bizim bütçemiz 800 bin lira. Beşiktaş’ın yıllardan beri hentbola damgasını vurması bütçeyle alakalı. Trabzonspor hentbol takımının yönetimi kulübe bağlı.” 


Tabana inmek şart

“Salon sporları ölüyor şeklinde yorumlamamak lazım. İlkokul kısmında beden eğitimi öğretmeni yok. Biz bundan kırk sene önce şunu dedik. ‘Liselerde beden eğitimi öğretmeni vardı, ortaokullarda tek tük vardı.  Sporun gelişmesi için tabana inmek lazım.’ Belediye bir proje yapıyor, ilkokul çocuklarını salona getiriyor. Ama bir yetenek seçimi yok. İlkokuldan başlayarak sporu tabana indirmek gerek, aksi takdirde bir yerlere varamayız.”

Sponsporlar sporun içine dahil edilmeli

“Trabzon’da tesis yönünden sıkıntı yok, ulaşım sıkıntısı var. Merkezde fazla salon yok, ilçelerde salon daha çok var. Ama lig takımlarının çoğu merkezde.  voleybol merkezde, hentbol merkezde olduğu için ana müsabakanın oynanacak olduğu salon dışında, merkezde antrenman sahaları yapmak lazım. 19 Mayıs’ın yıkılması çok da önemli değil. Sponsorların sporun içinde var olmasını sağlamak gerek.”


Spora olan ilgi azalıyor

“Alt yapı bazında Trabzon istenilen düzeyde değil. Eskiye oranla çok da geriledi. Eğer 19 Mayıs Spor Salonu da yıkılırsa, yani merkezden uzaklaştıkça takımların spora olan ilgisi azalıyor. Bu tamamen kulüplerin maddi olaylarıyla ilgili. Kurumsallaşma olması lazım. Kurumsallaşma olmadığı zaman bir kulüp sadece futbolda katılmayı tercih ediyor. Buna eğitimde fırsat vermiyor. Eğitimin tam gün olması yüzünden çocukların boş vakti fazla kalmıyor. Mili Eğitim’in yeni uygulamasında müzik, sanat, sporla liselere geçişte puan verileceğiyle ilgili tasarı var. Okullar ile spor kulüpleri arasındaki bu çizginin en iyi aşamaya getirilmesi gerek.” 

Yunus MERMERTAŞ

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap