SON DAKİKA



Haber > Spor > BİZİMKİSİ BİR AŞK HİKAYESİ

BİZİMKİSİ BİR AŞK HİKAYESİ

30 Mart 2018 Cuma - 10:04




Özel Candan Koleji’nde harika işlere imza atan beden eğitimi öğretmenleri Tuba ve Ender Çebi’den dobra dobra..





Yunus MERMERTAŞ

AŞKLA YAPIYORUZ

Özel Candan Koleji Beden Eğitimi Öğretmenleri Tuba ve Ender Çebi hayatlarındaki aşkı mesleklerine de yansıtarak başarıdan başarıya koşuyor. Son yıllarda okul olarak sporda elde edilen başarıların mimarları olan Tuba-Ender Çebi çifti Okul Sporlarının lokomotifi olarak dikkat çekmeye devam ediyor. Koşullar bahane edip yatmayı tercih etmeyen gecelerini gündüzlerine katıp her ayrı branşta kendilerine geliştirip öğrencilerinin de önünü açan Çebi çifti işlerini aşkla yaptıklarını tüm çabalarının çocukların geleceği olduğunun atını çizdi. Çebi çifti son yıllardaki sporda yaptıkları atılımlar ve özellikle cimnastikteki başarılarını anlattı.

ÇOK CİDDİ POTANSİYEL VAR

 “Öğretmenler olarak mesleğimize ihanet ediyoruz’ diyen Çebi çiftinin işte açıklamaları;  Aslında Trabzon’da bir çok branşta çok ciddi potansiyel var. Ancak gelinen noktada öğretmenlerimi üretmiyor. Çalışmak yerine basiti seçip ilgisiz kalıyorlar. Bunun dışında bazı öğretmenlerimize hak vermemiz gerekiyor. İmkânsızlıklardan, okullardaki malzeme yetersizliğinden, salonların olmayışından bir çok beden eğitimi öğretmenini de karamsarlığa ve ilgisizliğe itiyor. Özellikle salon sporlarına olan ilgisizlik bizi tembelliğe itiyor. Çünkü imkanların olmayışı prosedürdeki zorluklar elimizdeki cevherleri keşfetmemize engel oluyor.


HER OKULDA BİR ŞAMİPYON

Bir öğretmenimizin söylediği bir söz vardı. ‘Her okulda bir dünya şampiyonu vardır, önemli olan onu bulup keşfetmek ve ortaya çıkarmaktır’ derdi. Ne yazık ki biz öğretmenler bu konuda kendimizi geliştirmiyoruz, yeniliklere açık olmuyoruz. Çok üzücü bir durum. Maaşımız üzerine çalışıyoruz. Bu da çocuklarımızın spora atılmasına büyük bir engel oluyor. Bunun da en büyük nedeni imkanların olmayışı ve bakanlıklarla milli eğitimin arasındaki kopukluk. Sistem imkan sağlamıyor. Veliler çocukların geleceğini kurma adına mecburen sınavlara yönlendiriyorlar. Ancak biz velilere bu konuda uyarıyoruz.

Sporla daha iyi şekil verebilirler

Çocukların geleceğini inşa ederken unutmamamız gereken en önemli unsur. Bu çocukların stres atabilecekleri enerjilerini harcayacakları alanlar olmalı. Bu da spor yapmaktan geçiyor. Çocuğun stres atabilmesi için sınavlara daha konsantre olabilmesi için spor yapması gerekiyor. Bu hentbol, Cimnastik basketbol ya da herhangi bir spor dalı olabilir. Yeter ki spor yapsın. Eğer çocuk stres atabiliyorsa, kafasını dağıtabiliyorsa derslerine daha iyi yön verebiliyor. Spor yapan çocuklar sorumluluk almaya başlıyor, giyinmeyi-soyunmalı, plan ve program yapmayı öğreniyor. Eğer bu eğitimi baştan alırsa zaten dersini de aynı şekilde planlayarak başarıya ulaşabiliyor.

Sınav sistemi düzenlenmeli


Bizim öyle öğrencilerimiz oldu ki hentbolda kulüpte, okul sporlarında yarıştılar aynı zamanda Fen Liselerini kazandılar. Örnekleri söylüyoruz ama ailelerde endişe olduğu için sporu geri plana atıyorlar. Keşke hepsi bir arada yürütebilse. Bu  konuda  Milli Eğitim Bakanlığının çalışma yapması çok önemli. Ya sınav sistemi basite indirecek ya da kaldıracak. Ki çocuk o yaşta spor yapabilsin. Aksi durumda üniversiteye gittikten sonra keşke devam etseydik diyorlar. Ama iş işten geçmiş oluyor. Bizim isteğimiz de bu çocukları bulunduğu ortamda mutlu edebilmek. Arkadaşlarıyla doğru iletişim kurmalarını sağlayabilmek. Sosyal hayata hazırlayabilmek ve bunun yanına öğrenmemiz gereken ahlakınız, davranışınız, eğitimine olan katkısı bunlar.

Proje olarak sunulabilir

Okul olarak özellikle Cimnastikte Trabzon’a çağ atlattık. Türkiye’de Cimnastikte önemli başarılar var. Bir kızımız kendi türettiği hareket ile Cimnastik literatürüne adını yazdırdı. Bir çok ilde önemli çalışmalar yapılıyor. Bizimi bu okullara yetişmemiz için imkanların iyileştirilmesi jimnastik salonlarının oluşturulması gerekiyor. Yomra’da bir salonumuz var. Ama oraya gidip gelmek bizim için büyük külfet. Ve salonun cazip hale getirilmesi gerekiyor. Gençlik Spordan gelen antrenörlerle güzel bir potansiyel yakalanmıştı. Bu sporun okullara proje olarak sunulması gerekiyor. Hentbolda 8 antrenör var. Cimnastikte 1 tane. Ana branş Cimnastikte daha fazla antrenör olması gerekiyor. Proje kapsamında Gençlik Spor antrenörleri okullara gidip eğitim verebilirler. Bu sayede verim artırılabilir.

THOM amacına uygun çalışmıyor

THOM ne yazık ki amacına uygun çalışmıyor. Trabzon’da birkaç branşta yapıldı, yapılıyor. Fakat antrenörlerin birbirleriyle çekişmelerinden dolayı çocuklarını aileler yönlendirmiyor. ‘Neden ben değilim’ diyorlar. Sporcularını yönlendirmiyorlar. Bencillik yapıyorlar. THOM grubuna beli bir kriterler koyulmalı. Çocukları toplanıp belli okullara yönlendirip hem eğitimleri yapabilmeler hem de sporlarını, eğitimin içerisine planlı bir şekilde yerleştirebilirler. Çünkü THOM sporcuları günlük en az 2 antrenman yapmaları gerekiyor. Öyle bir sistem lazım ki verimli bir çalıma olabilsin. 


Futbol her şeyin önüne geçmiş 

Bir çok ülkede olduğu gibi futbol Türkiye’de de her şeyin önün geçmiş durumda. Aileler de futboldaki popülerlik ve maddi kazanç fazla olduğundan çocuklarını bu branşa yönlendirme mantığı oluşuyor. Diğer branşlarda sistemdeki bozukluk nedeniyle birkaç yıl yapıp bırakmaktansa futbolu tercih ediyorlar. Bu noktada Bakanlıkların milli eğitimin devreye girmesi gerekiyor. Gençlik Spor antrenör adı altında çok sayıda insanı işe alıyor. Bu bireylerin okullara yönlendirilip spor branşlarını tanıtmalı. 18 yıldır Özel Candan Koleji’nde görev yapıyoruz. 1 tane günü birlik gelip gitmişti. Onun dışında yok. Gençlik Spor’da yer alan antrenörlerin okullarda organizasyon yapıp yetenek keşfi yapması gerekiyor.

Bakanlıkla milli eğitim yeni bir sistem kurulmalı

Sistemde öyle bir bozukluk var ki kendi ayağımıza sıkıyoruz. Mayıs ayında Türkiye Grup finalleri verilmiş. TEOK sınavları da aynı döneme denk geliyor. Böyle olunca da öğrencilerimiz sporundan uzak kalmış oluyor. Belki de hayalleri yarım kalmış oluyor. Bu nedir. Plansızlık programsızlık. Biz öğrencileri spora yönlendirmek için 40 dereden su getiriyoruz. Ancak bu işi yön verecek kurumlar adeta kendi ayağına sıkıyor. Türkiye’de bu iş bu kadar kopuk.  Bu konudan ötürü Bakanlığı aradık. Ancak hiçbir gelime olmadı. Bu da bakanlığın spora baktığı ölçüyü gösteriyor. Biz ne kadar çabalarsak çabalayalım önümüze serilen imkanlar bir yere kadar bir yerden sonra tıkanıyor. O yüzden bu ülkede olimpiyatta başarı elde edilemiyor.

Spor eğitimi İlkokullara indirilmeli


Ağaç Yaşken eğilir sözü boşa söylenmiş bir söz değildir. Şu anki ilk okulda Beden Eğitimi öğretmeni yok. Çocukları bu yaşlarda sporla tanıştırmadığımız takdirde çok geç kalmış oluyoruz.  Çünkü belli bir yaşa geldiğinde çocuğun vücudu kalıplaşmış oluyor. O vücudu spora yönlendirmek çok daha zor oluyor.  Bakanlık her ne kadar önem veriyoruz dese de bu sadece sözde kalıyor.  Olimpiyatlarda neden başarı gelmiyor diye çığırtkanlık yapıyorlar. insanları suçluyorlar. Suçla aranacaksa sisteme bakmak gerekiyor. İlk okullarda beden eğitim öğretmenlerini çekersen böyle bir şey ortaya çıkar.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap