SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Demokratik reform gerçekleşti

Demokratik reform gerçekleşti

17 Mayıs 2017 Çarşamba - 16:35




Ak Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora’dan çarpıcı açıklamalar...





AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora gazetemize konuşarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Cora, referandumun öncesi ve sonrasını değerlendirirken Türkiye’de demokratik bir reform gerçekleştirdiklerinin de altını çizdi.

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora, Genel Yayın Koordinatörümüz Miraç Özağcı ve Bölge Haberleri Müdürümüz Selahattin Özcan’a gündeme dair değerlendirmelerde bulunarak bütün sorulara içtenlikle cevap verdi. İşte Cora’nın açıklamaları: “Sistem yaklaşık 10 yıldır anlatılıyor. 2007 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimi kriziyle beraber; mevcut sistemin yürüyemeyeceği görüldü. Bununla beraber Türkiye hükümet modelinde bir arayış içerisine girdi ve yeni hükümet modellerini ülke siyaseti içerisinde tartıştı. Başkanlık sistemi o zamanlarda yüzde 25 ile 35 arasında kabul görmüştü. Şimdi bunun yüzde 51’e kadar çıkması aslında bir başarıdır. Türkiye çok zor bir süreçte seçim yaptı. Olağanüstü hal koşullarının olduğu bir yerde hem PKK ile hem de FETÖ ile mücadele ederken diğer taraftan da sınır ötesinde DAEŞ ile mücadele halinde bir seçim süreci yaşadık. Aynı zamanda seçmen iradesini de doğrudan etkileyen faktörler açısından olumsuz gelişmelerin olduğu, ekonomide hareketliliklerin yaşandığı bir dönemde, yatırımların yavaşladığı anda seçime gittik.”

ŞİMDİ OLSA % 60’I AŞAR

“Kişi seçmiyorsun tek tek maddeleri anlatıyorsun ve bu maddelerin her birinin altında farklı farklı açılımlar var. Ben bunların tamamının bilindiği kanaatinde değilim. Şu anda bir seçim olsa evet sonuçları yüzde 60’ın üzerinde olur. Çünkü karşı cephenin amaçlarını niyetlerini seçmen seçimden sonra daha iyi fark etmiş oldu. Bir anda her şeyin olumsuz seyredeceğini düşünen seçmen aslında öyle olmadığını görüyor ve bundan sonra da görmeye devam edecek. Referandum sonrası uyum yasalarıyla ve reformlarla beraber atacağımız adımlar bu sistemin kabul oranını ve meşruiyetini daha da güçlendirecek. Bundan sonraki süreçlerde sistemin getirdiği en önemli özellik şudur ki artık seçimlerde hiçbir zaman çok büyük oy farkları görülmez. Biz barajı yüzde 50’ye çıkardık aslında.”

TERÖRLE MÜCADELE SANDIĞA YANSIDI


“Güneydoğu’da oyların artması çok önemli. Burada terörle mücadelenin etkin yönünü gördük. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun oradaki büyük başarısı doğrudan sandığa yansımış oldu. Seçmen iradesini etkileyen faktörler birbirinden farklıdır. Mesela seçmen der ki ‘sağlık alanında yapılan yatırımları çok beğeniyorum o sebeple oy veriyorum’ birisi der ki ‘Tayyip Erdoğan’a oy veriyorum’ kimisi de ulaştırma alanında yapılan yatırımlara oy ya da destek veriyor. Ama son seçimlerde terörle mücadele konusundaki gücün, Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’nun bu konudaki net ve kararlı duruşunun sandığa çok olumlu yansıdığını düşünüyorum. Sayın Bakanımızın bu seçimde yüzde 3 veya yüzde 4’lük bir katkısının olduğu ortada.”

MHP OLMASAYDI GEÇMEZDİ

“Şu gerçeği görmek lazım Türkiye’de biz MHP ile seçime gitmemiş olsaydık, bu referandumun geçme ihtimali olmazdı. İlk olarak Meclis’ten bile geçme ihtimali olmazdı. Milletin huzuruna çıktığımızda da MHP ile ortaklığımız bu başkanlık sisteminin anlatımını kolaylaştırıp çekinceleri ortadan kaldırmıştır. Güneydoğuda da başkanlık sisteminin kabulünden daha çok bir normalleşme süreci gerçekleşti. İnsanları oradaki PKK’nın tehditlerinden sıyrılması daha özgür ve demokratik ortamda seçime gidilmesi seçmenin iradesini de olumlu etkiledi. Vatandaşın zaten bizden yana olan tercihini tekrar kullanması açısından kaygısı ortadan kalkmış oldu.”

TEŞKİLATLARDA TAZELENME OLACAK

“21 Mayıs’ta olağanüstü kongremizi gerçekleştirip kurucu genel başkanımız yeniden  partimizin genel başkanı olacaktır. Bunun yanında aynı zamanda il kongreleri ve ilçe kongreleri de olacak. Bunlarla birlikte teşkilatlarda bir tazelenme söz konusu. Yani kongre sürecinde veya sonrasında Bakanlar Kurulu’nda da bir revizyon olabilir. Hükümet kurulu üyelerinde de her zaman aynı ritim yakalanamayabiliyor. Başbakanımızın, Cumhurbaşkanımızın hızını yakalayamayanlar, istenilen verimi sağlayamayanların değiştirilmesi doğaldır. Bunu sadece milletvekili olarak da görmemek lazım. Her an bu değişiklik yapılabilir, yapılmasında da yarar görüyoruz.”


ŞÜPHELİ TAHLİYE

“Bir hukukçu olarak Ömer Faruk Kavurmacı’nın tahliyesini şüpheli bir tahliye olarak görüyorum. Arka planının incelenmesi gerektiğini düşünüyorum. Normalde bir hukukçu olarak her zaman tutuksuz yargılanmaktan yanayım. Özgürlüklerden yanayım. Ancak böyle bir kişinin bir özel hastaneden alınan bir raporla tahliye edilmesi, aynı konumdaki kişilerin cezaevinde olması benim kafamda şüphe uyandırıyor. Vicdanları da rahatsız etmiştir. Bunun arka planı araştırılmalıdır.”

KABUL EDİLEMEZ

“Ameriki’nın PYD’ye silah vermesi konusunda da şunu söyleyeyim: biz yıllardır Amerika ile müttefik bir ülkeyiz. Amerika’nın müttefik olduğu bir ülkenin düşmanına silah vermesi kabul edilemez bir şeydir. Açıkçası bu müttefiklikte bir tarafın samimi olmadığının açık bir göstergesidir. Biz böyle bir durumda Amerika’nın düşman olduğu bir ülkeye bırakın silah vermeyi diyalog dahi kursak bunun ilişkilerimize zarar vereceğini biliriz. Burada Trump’a çok alelacele verdirilmiş bir karar olarak görüyoruz. Hele ki zirveden önceki bu kararın Amerika’da bazı şeylerin Amerika yönetimi dışından organize edildiğini de göstermektedir.”

İLK 10’DA YER ALACAĞIZ


“Her zaman şehrimiz adına yeni projeler ülkemiz adına yeni fikirler üretmek için çalışıyoruz. Trabzon'da yatırımı düşünülen tüm projelerde bakanımız Süleyman Soylu ve milletvekili arkadaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Mevcut projeleri yani; demiryolu , yeni havalimanı, ikinci üniversite, Karakaya Barajı, Yeşil Yol, Yatırım Adası, şehir hastanesi, turizm destinasyon alanı projeleri, Güney Çevre Yolu projeleri ve belediyelerimizin takip ettiği projelerle devam eden yatırımları bitirmek en büyük projemizdir. Biz bu projeleri gerçekleştirdiğimizde Türkiye'nin en gelişmiş on ili arasında yer alırız.”

AK PARTİ’DE DE KAYIPLAR OLDU

“Trabzon bazında referandum sonucuna bakıldığında bir hedef koymuştuk. MHP ile AK Parti’nin 1 Kasım seçimlerinde aldığı oyun toplamını hedef olarak belirledik. Bunu da gayet doğal olarak yorumluyoruz. Ama bizim çalışma ve kampanyamız dışında ülke genelinde genel olarak yaşanan konjonktüre gelişmeler bu hedefin gerisinde bitirmemize neden oldu. AK Parti’de de kayıplar oldu. MHP içerisinde de kayıplar oldu. Ama burada şunu çok iyi biliyoruz ki evet oyu kullananların tamamı AK Partili olmadığı gibi, hayır oyu verenlerin hepsi de CHP’li değildi. Şunu görüyorum ki genel bir seçim olsa Trabzon’da daha çok oy alabilecek potansiyelimiz var.” KRİZ ÇIKARDI “Türkiye’yi gelecekte bekleyen önemli bir tehlike vardı. Türkiye çift başlılık sendromu yaşamaya gebe idi. Halk tarafından seçilen bir Başbakan ve yine halk tarafından seçilen bir Cumhurbaşkanı olduğu bir yerde ilerde bu sistemi değiştirmezsen mutlaka ve mutlaka kriz çıkardı. Türkiye çok büyük bir demokratik eşikten geçirilmiş oldu. İlerde yaşanabilecek büyük tehlikeleri bertaraf etmiş olduk. Şöyle düşünün ülkeyi yöneten icranın başında Başbakanlık makamı yerine Cumhurbaşkanlığı olacaktır. Yani Cumhurbaşkanlığı sembolik olmaktan çıktı. Başbakan icranın içinden Cumhurbaşkanı ile de farklı siyasi kültürden geldikleri için nasıl bir yönetim mekanizması ortaya koyabilirler. Hiçbir iş yapamazlardı. Aslında biz çok önemli bir demokratik reformu da gerçekleştirmiş olduk.” 

ASLA GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYIZ

“Geçenlerde Nurettin Canikli’nin bir açıklaması oldu. Dedi ki, ‘Biz resmi makamlardan sorduk AK Parti milletvekilleri arasında ByLock kullanmadığına dair resmi olarak bir bilgiye ulaştık’. FETÖ ile bir şekilde geçmişte o ilişkide görülenler daha sonra bu kişilerle arasına mesafe koymuştur. ‘Mesafe koymayanlar var mıdır?’ diye sorarsanız, ben şu andaki parlamenter sistemde milletvekillerinin 2000-2010 yıllarında yaşanan dershane krizinden sonra safını belli ettiğini düşünüyorum. Bunun içerisinde yer alan yöneticilerle ilgili veriler de ortaya koyulmuş ve soruşturmaları da yapılmaktadır. Tutuklanan milletvekilleri de var, AK Partili yöneticiler de var, Meclis üyeleri de var. Burada bir ayrım gözetilmiyor. Şu anda By-Lock kullanan bir milletvekili olsa hiç gözünün yaşına bakmadan anında dokunulmazlığını kaldırır yargının huzuruna getiririz. Kolumuz değse kolumuzu keseriz. O kadar netiz.”


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap