SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Başkan Genç dur durak bilmiyor

Başkan Genç dur durak bilmiyor

12 Mart 2017 Pazar - 14:32




Genç, mahalle mahalle başkanlığı anlatıyor Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, hiç ara vermeden ‘başkanlık sistemini’ anlatmaya devam edi





Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, hiç ara vermeden ‘başkanlık sistemini’ anlatmaya devam ediyor. STK ziyaretleriyle, toplantılarla ‘başkanlık sistemini’ anlatan Genç, diğer yandan mahalle ziyaretleriyle vatandaşlara yeni sistemi anlatıyor. Başkan Genç, en son Çilekli, Pelitli ve Kavala mahallelerini ziyaret ederek mahallelilere ‘başkanlık sistemini’ anlattı. Türkiye’de uzun yıllardan beri başkanlık sisteminin tartışıldığını belirten Başkan Genç, Türk siyasetine damga vurmuş, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Necmettin Erbakan gibi isimlerin de zaman zaman, siyasetteki tıkanmalara karşılık; başkanlık sisteminin Türkiye’nin önünü açacağını dile getirdiklerini söyledi. 

ETRAFIMIZ ATEŞ ÇEMBERİ

Irak ve Suriye’de yanan ateş çemberinden Türkiye’nin ancak hızlı ve etkin kararlar almasıyla sıyrılabileceğini belirten Başkan Genç, bu zor günlerde başkanlık sisteminin gündeme getirilmesinin temel nedeninin bu olduğunu kaydetti. Emperyalist güçlerin, Ortadoğu’da kendi emellerini gerçekleştirmek için bu coğrafyayı daha kaotik hale getirmeye çalıştığına dikkat çeken Genç, Türkiye’nin bütün bu sorunlar yumağından ancak güçlü bir iktidarla çıkabileceğini ifade ederek, “Ülkemizde siyasi çalkantılara baktığımız zaman bunların aslında parlamenter sistemin yapısından kaynaklandığını görürüz. 1960'ta, 1971'te, 80'te darbe yapılarak hükümetler devrildi. 1997'de rahmetli Erbakan geldi. Başarılı da oldu ama darbeyle gitmek zorunda kaldı. 27 Nisan'da O zaman da Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan hükümetine muhtıra verildi. 15 Temmuz’da da darbelerden daha ağır olarak içimize sızmış hainlerin ülkemizi işgal girişimine tanık olduk. Yine milletin oyuyla seçilmiş hükümeti, devletin içine sızmış bir ihanet şebekesi aşağı indirmek istedi. Bizim sistemimizde 1950 yılından sonraki dönemlerde her on yılda bir darbeler oldu. Ama başkanlık sistemi darbelere kapı aralamayan bir sistem." diye konuştu. 

İKİ BAŞLILIK ÖNLENECEK

2007 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmeye başlandığına dikkat çeken Genç, diğer yandan başbakanın da halk tarafından seçildiğini ve iki seçilmiş arasında çatışma çıkma ihtimalinin yükseldiğini söyledi. Başbakanlığın kalkmasıyla yaşanabilecek çatışmaların ve görüş ayrılıklarının ortaya çıkması ihtimalinin yeni sistemle ortadan kalktığına vurgu yapan Genç, “Yürütme ve yasama organları daha da güçleniyor. Çok partili siyasi hayata geçildiği 1950 yılından sonra Türkiye'de 67 yılda 65 hükümet kuruldu. Bu kadar kısa zamanda çok sayıda hükümetin gelip gitmesi zaten mevcut parlamenter sistemin Türkiye'yi ileriye taşıyamayacağının en büyük göstergesi niteliğinde. Cumhurbaşkanı ve Başbakan arasında yaşanan krizleri hepimiz biliyoruz. Rahmetli Ecevit ve Sezer, Demirel ile Çiller, Kenan Evren ile Özal, arasında yaşanan krizlere hepimiz tanık olduk. Sayın Sezer ve rahmetli Ecevit arasında yaşanan anayasa kitapçığı fırlatma olayını hepimiz biliyoruz.Yeni sistemin en büyük avantajı istikrarlı hükümet modelleri getirerek ülkemizi siyasi istikrasızlıktan kurtarmasıdır. Artık herkes işini yapacak. Yasama, yürütme ve yargı kendi vazifesini yapacak. Hiçbir erk diğer erkin yetki ve sorumluluğuna müdahale edemeyecek. Karar alma mekanizması daha hızlı ve etkin işleyecek.” şeklinde konuştu. 


TEK ADAM REJİMİ DEĞİL

Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili, tek adam rejimi getiriliyor eleştirilerinin temelsiz iddialar olduğunu kaydeden Başkan Genç, seçimlerin yapıldığı bir yönetim sisteminde tek adamlık rejiminin mümkün olamayacağını dile getirerek, "Cumhurbaşkanlığı sisteminde asla tek adamlık diye bir durum söz konusu değildir. Bir defa tek adamlık olan bir sistemde seçim olmaz. Bütün siyasi partiler aynen devam edecek. Beş yılda bir seçim olacak. Seçim olan bir yerde hangi tek adamlıktan söz edebiliriz. Bu sistemde hiçbir zaman koalisyon ihtimali olmayacak. Seçilen tek başına ve beş yıllığına seçilecek. Hızlı ve etkili icraat olacak. Cumhurbaşkanımızın asıl istediği tam da budur. Bu sistemde asla hükümet yasama faaliyetine karışmıyor. Sadece bütçeyi Cumhurbaşkanı hazırlıyor hükümetin başı olduğu için. Yasama faaliyetlerini sadece milletin vekilleri yapacak. Bu da yasama organı olan TBMM'yi daha da güçlendirecek. Cumhurbaşkanı bir kararname çıkardığı zaman eğer meclis aynı konuda bir yasa çıkarırsa meclisin çıkardığı yasa geçerli olacak. Yine aynı anda hem cumhurbaşkanını seçeceğiz, hem de milletvekillerini. Bu iki seçim birlikte yapılacak. Cumhurbaşkanı ya da meclis karşılıklı olarak birbirlerini feshetme yetkisine sahip olacak. Cumhurbaşkanı sadece yürütmeyle ilgili kararname çıkaracak. Cumhurbaşkanı görevi ile ilgili suçlardan yargılanabilecek. Şimdiki sistemde cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten yargılanabiliyor ama yasalarda bile böyle bir suç tanımlanmamış. Askeri yargı kaldırılarak hukuk birliği sağlanacak. Bakanların büyük kısmı meclis dışından atanacak.” cümlelerine yer verdi. 

GENÇLERE GÜVENELİM

Avrupa ülkelerinin tamamına yakının da ve dünyanın birçok ülkesinde seçilme yaşının 18 olduğunu belirten Başkan Genç, “Bizim gençlerimize güvenmemiz gerekiyor. 15 Temmuz’da tankların altına yatan bu gençlerdi. Seçme kabiliyeti olan birinin seçilmeye de hakkı olmalı. O nedenle gençlerimize bu imkânı tanımalıyız. Gençlerimizin idaresini meclise yansıtmalıyız. Dünyanın diğer ülkelerinde 18 yaşında gençler seçilebiliyor da bizim ülkemizde niye seçilmesin. O nedenle biz diyoruz ki bu anayasa değişikliğine en çok gençler sahip çıkmalı.” sözlerine yer verdi. 

TERÖR ÖRGÜTLERİ GÜÇLÜ HÜKÜMET İSTEMİYOR


7 Haziran seçimlerinde parlamenter sistem nedeniyle AK Parti'nin % 39 oy almasına rağmen tek başına hükümeti kuramadığı örneğini veren Başkan Genç, " 7 Haziran'da millet, her seçimde biz size oy verdik ama şimdi kendinize bir çeki düzen verin dedi. Tek başına iktidar vermedi. Ne oldu? 7 Haziran'dan bir buçuk ay sonra terör örgütü PKK, DHKP; DEAŞ hükümet boşluğundan yararlanıp Şanlıurfa, Gaziantep ve Suruç'ta terör eylemleri yaptılar. Demek ki terör örgütleri hükümet boşluğundan yararlanıyor ve güçlü hükümet istemiyor. Yeni gelecek sistem güvenlik açısından da sağlam bir sistemdir. Çünkü devlet bürokrasiye hâkim olacaktır." diye konuştu. 

HEPİMİZİN KARARI ‘EVET’ OLMALI

Genç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhurbaşkanımız başkanlık sistemiyle Cumhuriyetimizin 100. yılında 2023 yılında Fransa'ya yaklaşım diyor. Memleketi için büyük düşüyor. Bunun içinde bu sistemi istiyor. Bizim şu anda gayri safi milli hasılamız 850 milyar dolar. Cumhurbaşkanımız bu sistemi kendi şahsı için değil, Türkiye'nin 2023, 2053 ve 2073 hedefleri için istiyor. Ülkemiz bu sistemle daha da güçlensin diyor.  Onun için memleketin hayrına inşallah 'Evet' diyeceğiz; ama hep birlikte 'Evet' diyeceğiz. Trabzon'a çok iyi bir atmosfer var. Burada artıracağımız bir oy her Cumhurbaşkanımıza destek olacak; hem de diğer illerdeki oyları tamamlayacak. O yüzden hepimizin kararı 'Evet' olmalı.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap