SON DAKİKA



Haber > Siyaset > Bahçeli için gündemi sarsan sözler: Erdoğan'a tuzak kurdu

Bahçeli için gündemi sarsan sözler: Erdoğan'a tuzak kurdu

25 Kasım 2021 Perşembe - 17:26




Eski Kültür ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, 50+1 sistem tartışmalarını üzerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli hakkında flaş sözler kullandı.





AKP'li eski Kültür ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, KARAR TV'ye çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"BAHÇELİ, ERDOĞAN'A TUZAK KURDU"

Siyasette devam eden 50+1 tartışmalarına kayıtsız kalmayan eski bakan Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Hata yaptık" dediği 50+1 hakkında Çelik, "Bahçeli'nin Erdoğan'a tuzağıydı" diye konuştu.

"Her iktidar muhalefete düştüğünde sorgulanacaktır" ifadelerini kullanan Çelik, "Tayyip Bey'in iyi siyasetçi olduğu tartışmasız. Ama bir peygamber öngörüsü yok. Neticede hayatında artılar eksiler var. Yenikapı ruhu ne kadar güzeldi. Şimdi gel gelelim Bahçeli racon kesiyor. Bunu doğru bulmuyorum" diye konuştu.

BAHÇELİ, YÜZDE 50+1 İÇİN NE DEMİŞTİ?


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulanan 50+1 kuralı için 'hatta ettik' ifadelerine karşı MHP lideri Bahçeli ise, grup toplantısında şu şekilde konuşmuştu:

"İP başkanı yüzde 50+1'in şahsıma sorulmasını istemiş. Ekranlarda hala 50+1 tartışması devam etmektedir. Bilen de bilmeyen de atıp tutmaktadır. Şimdi beni iyi dinlesinler. Cumhurbaşkanı’nın iki turlu seçimle, halk tarafından, salt çoğunlukla yani 50+1 seçilme kuralı 21 Ekim 2007 tarihli anayasa değişikliği ile getirilmiştir. 16 Nisan 2017 tarihli halk oylaması ile Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne geçilmiş, seçim usulü değiştirilmemiştir. Dünyada cumhurbaşkanı veya devlet başkanını halkın seçtiği 99 ülkede 50+1 alan adayın seçilmesi anayasal norm olarak kabul edilmiştir. 103 ülkede halk seçerken bunlardan 99'unda salt çoğunluk uygulanmaktadır. Halk tarafından seçilmesinde uygulanan ikinci usul, yüzde 40+10 sistemidir. Bu sistem sadece Bolivya, Arjantin, Ekvator ve Kosta Rika'da geçerlidir. İlk turda yüzde 40 alıp yakın rakibine yüzde 10 fark atanın seçilmesi esastır. Bu ülkelerde aslında geçerli oyların salt çoğunluğu, kısaca 50+1 şartı aranmakta.

"MASUM BİR TALEP DEĞİL"

Tek turda yüzde 40'la seçilmeyi öngören ülke örneği dünya üzerinde yoktur. Böylesi bir tercih olması halinde yürütmenin demokratik meşruiyet sorunu doğacaktır. Cumhurbaşkanını halkın seçtiği tüm sistemlerde geçerli oyların salt çoğunluğu ile seçilmesi temel kaidedir. Değiştirmeye kalkmak, bu konuyu tartışmaya açmak yönetim sistemine güvensizliği körükleyecektir. Bu masum bir talep değildir. Bize göre Cumhurbaşkanlığı Sistemi lehine en güçlü argümanlardan biri 50+1 oyla iktidara gelmek için partiler arası uzlaşı ve kutuplaşmanın azalmasıdır."

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap