SON DAKİKA



Haber > Sanat > Trabzon için hayalim var

Trabzon için hayalim var

28 Ağustos 2017 Pazartesi - 13:55




Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Trabzon için hayal ettiği, olması için uğraştığı projeyi gazetemize açıkladı.





Merve ŞAHİN

Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu gazetemize konuştu. Merak edilen soruları yanıtlayan Ayvazoğlu, Trabzon’da turizm adına yapılan çalışmaları, 2017 eylem planında gerçekleştirilen çalışmaları, keşfedilmemiş yerleri, Trabzon’da hayata geçirmeyi hayal ettiği projeyi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Uzungöl ve Ayder Yaylası’yla ilgili eleştirilerinin ardından yapılacak çalışmayı, başvuru aşamasındaki coğrafi işaretlemeleri, kruvaziyer turizmi ile ilgili düşüncelerini, Trabzonlu değerlerden Sunay Akın’ın Trabzon’da kurulması istenen oyuncak müzesi hakkındaki düşüncelerini ve Trabzon’a kazandırılan Oryantiring sporunun turizme olan katkısını anlattı.

BENİ SÜLEYMAN SOYLU ÖNERDİ

Göreve geleli yaklaşık 11 ay oldu. Gelir gelmez zaten turizmin içerisinde bulunmuş olmam dolayısıyla kurumuma intibak etmek benim için zor olmadı. Zaten turizmin içindeydim yaklaşık 11 yıldır da bakanlığımızın kokartlı profesyonel tur rehberi olarak görev yapıyordum. Aynı zamanda şehrimi tanıtıyordum. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun bizi önermesiyle Kültür ve Turizm İl Müdürü olarak atandık. Görevimize başlar başlamaz şehrimizi daha iyi nasıl tanıtabileceğimiz hususunda kentin dinamikleriyle bir araya geldik. 2017 eylem planı hazırladım. Bu planı 2017’ye girerken turizm meclisinde şehrimizin yeni logosunun yapıldığı tanıtımda anlattık. Şimdi ise 2018’e hazırlık yapıyoruz.

EKiM AYINDA AÇILACAK

Büyükşehir Belediyemizin Bakanlığımıza burayı tahsis etmesiyle birlikte buranın restorasyonu başladı ve bitmek üzere. Çevresiyle beraber düzenleme çalışmaları devam ediyor. Ekim ayı sonu itibariyle burası tamamlanmış ve turizme kazandırılmış olacak. 

DENETiMLERDE SORUN YOK

2017 eylem planının büyük bir kısmını gerçekleştirdik. Bizim hedef edindiğimiz şeyler vardı. Mesela turizm çağrı merkezi kuracaktık ve 4441561 numaralı çağrı merkezini kurduk. Bakanlığımızın Alo 176 Turizm Çağrı Merkezi var ama Trabzon’da yaşanan herhangi bir mevzunun aydınlanmasında biraz geç kalınıyordu. Bunu hızlandırmak ve yerinden hizmet verebilmek için bu hattı satın aldık. Ayrıca şuanda Toplum Yararına Program kapsamında almış olduğumuz ‘information’larımızda ve çağrı merkezlerimizde Arapça, İngilizce, Almanca, Yunanca, Gürcüce dillerde hizmet veriyoruz.  Bir başka husus açısından ise denetimleri sıklaştıracağız. Şuan Trabzon, ülkemizde denetimleri muntazaman gerçekleştiren bir il. Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak haftada 4 gün boyunca denetimimiz var. Bunun dışında tanıtım web sayfamız var. Mesela homeoftrabzon.com adresimiz var. Hem twitter, hem instagram, hem facebook sayfamız mevcut. Sitemizde 5 ayrı dilde sayfamız mevcut. Her türlü bilgiye çok rahat ulaşılabiliyor. Vadettiklerimizden bir tanesi de 5 ayrı dilde kitap çıkarmaktı. Dergilerimizin kapsamlarını da değiştirdik. Şimdiki dergimizde bilinen yerlerin dışında bilinmeyen yerler de var. Mesela ülkemizin yaklaşık 2.100 metre rakımındaki Ağaçbaşı yaylasındaki turbalığı muhteşem bir alan. Koruma alanı olarak ilan edildi. Ayrıca şuan eğer başarabilirsek kültür dünyamıza katkı sunmak için bir çalışma yapıyoruz. Trabzon seyahatnamesi adlı bir kitap çıkartacağız. Kitabımız yayına hazır, maddi kaynak bulduğumuzda yayınlayacağız. Bu kitapta belki de daha önce hiç yayınlanmamış makaleler, seyahatname yazıları ve Trabzonlunun ilk defa göreceği Trabzon’la ilgili fotoğraflar da mevcut.

YOLLAR ARAÇLARA KAPATILACAK

2017 yılı Nisan ayı sonunda Araklı’nın Pazarcık turizm merkezinde turizm haftasını kutladık. Belki de pek çok insanın Trabzon’dan gitmediği bir yerdi. Sayın Bakanımızın da iştiraki ile birlikte bilinirliği daha da artan bir yer haline geldi. Aynı zamanda şehrimizin şelaleleri bilinmiyor. Halbuki var. Araklı Pazarcık yolu üzerinde 100 metrenin üstünde Asmasu Şelalesi muhteşem bir şelale. Bunlar yetmeyecek ve 2018’de daha farklı çalışmalar yapacağız. Mesela benim hayal ettiğim olması için uğraştığım ve uğraşmaya devam edeceğim bir proje var. Bu da Sümela Manastırı’na ve Uzungöl’e kesinlikle araçların çıkarılmamasıdır. Bu alanlar yayalaştırılarak, parklar oluşturulacak ve ulaşım golf tipi araçlarla elektrikli araçlarla birlikte sağlanacak. Hem Sümela’ya hem Uzungöl’e tünel parklar yapılacak. Ya da yine Uzungöl yukarısındaki yapılara, yaylalara ulaşımı sağlayacak transit yollar yapılarak Uzungöl’den araçların geçmemesini sağlayacak bir yapı oluşturulacak. Bu benim 2017 eylem planında sunduğum bir projeydi. İnşallah bunu yapacağız alt yapıyı da oluşturacağız. Bu konuda Sayın Bakanımız bize çok destek veriyor. 

YAPMAK iÇiN UGRAŞACAĞIZ

Trabzon’da ilk kez düzenlenen TUFFET’e gelecek olursak bunun şehrimize ve turizme katkısı olup olmadığını gelecek yıllarda göreceğiz. Bu bir basamak. Öyle ümit ediyorum ki bu festivalin aynen Antalya, Adana ve Malatya’daki gibi yıllarca kutlanacak bir yapıda temelini oluşturuyorlardır. Başlangıç itibariyle bir takım organizasyon eksiklikleri olmasına rağmen ilk olması açısından önemli. Sadece bunla yetinmeyip kültür festivallerinin de zamanı geldi ve geçiyor. Mesela Alaçatı’da bir ot festivali düzenleniyor ve binlerce insan gidiyor. Biz de bu tür etkinlikleri yaygınlaştırmak adına destek oluyoruz. Mesela Tonya Kadıralak Yaylası’nda yılın belirli iki haftasında açan mavi yıldız çiçeği var. İnsanlarımız sadece bu çiçekleri görmek için bile gelebilirler. Hem Uzungöl’ü hem de Ayder’i çok iyi bilen birisiyim. Hemen hemen ilk hallerini de biliyorum. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Ayder’de bir yapılanmaya doğru gidiliyor. Uzungöl’de de aynı şekilde yapılanmaya gidilecek. Burayı muhafaza etmek zorundayız. Biz de Allah vergisi olan bu güzelliklerimizi koruyarak kollayarak geleceğe aktarmak zorundayız. Cumhurbaşkanımızın sahip olduğu o düşünceyi de tabi ki destekliyorum. Sonuna kadar da onu yapmak için uğraşacağız.

ORYANTiRiNG’iN ŞAMPiYONASI DÜZENLENECEK

Trabzonspor şehrimizin önde gelen bir markası. Bu marka Trabzon’a çok şey kazandırdı. Dünyadaki bilinirliğini artırdı. Trabzon, spor altyapısı da yeterli olan şehirlerin başında geliyor. Sadece futbol açısından bakmayın. Şunu söyleyeyim, bununla gurur duyuyorum; Oryantiring sporunu Oryantiring Federasyonu As Başkanı Sayın Fatih Bektaş hocamla birlikte gerçekleştirdik. Oryantiring’in Trabzon’da turizmin az olduğu dönemlerde yapılmasını ve haritaların çizilmesini sağlayarak şehrimize başka aktivite kazandırdık. Fatih hocam bana ilerleyen zamanlarda bunun bir şampiyonasının yapılacağını müjdeledi. Oryantiring sporunun şehrimize gelen sporcular açısından turizme büyük katkısı oldu ve olmaya da devam edecek. Ayrıca bizim destinasyonlarımız görülmeye değer alanlarımız çok fazla. Ama sosyal bir aktivite olarak gelip çocukların eğlenebildiği bir yapı veya macera parkı gibi alanların şuanda yokluğunu hissetmiyor değiliz. İnşallah kısa süre içerisinde yapılacak turizm master planı çerçevesinde bunları da hayata geçirerek şehrimizin sosyal aktivitesini de artırmış olacağız. Açılışı yapılan Ekopark da çocuklarımız hatta insanımız için muhteşem bir alan. Bu da bir etkinlik alanıdır.

OYUNCAK MÜZESi KURULMALI

Sunay Akın bu şehrin bir değeri. Eğer bir oyuncak müzesi yapılacaksa ilk önce bu şehirde yapılmalı. Bizim bunu Sunay Akın’a sağlamamız lazım. Sunay Akın Trabzon’la dertlenen bir adam. Başka bir şehirde oyuncak müzesi var. İnşallah Trabzon’da da gerekli altyapı hazırlanınca yapılacağına inanıyorum. Çok uzun bekleyeceğimizi zannetmiyorum.

LiMAN UYGUN DEĞiL

Artık kruvaziyer turizmi sadece Türkiye’de değil dünyada da can çekişiyor. Karadeniz’de Soçi limanının yaşamış olduğu sıkıntılar, Ukrayna’da yaşanan problemler, Karadeniz’deki bu limanların saf dışı kalmasına neden olunca doğal olarak Karadeniz, kruvaziyer turizminden çıkartıldı. Ama kruvaziyer Trabzon için çok önemli. Kruvaziyer turizminin geliştirilmesi ve devamını sağlayacak yapıları oluşturmamız lazım. Ancak şuan ki liman kruvaziyer turizmi için uygun bir ortam değil. Kömürün taşındığı bir ortamdan turistin çıkarılması kötü bir görüntü. Kruvaziyer gemilerimiz için Gülcemal projemizde bir liman bulunuyor mesela burası olabilir. Veya ona göre özel bir liman da yapılabilir. Kruvaziyer turizmi için özel bir limanın Trabzon’a kazandırılması gerektiği kanaatindeyim. 

YÖRESEL ÜRÜN ATAĞI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız’dan müsteşarımız, Milletvekilimiz Sayın Muhammet Balta vasıtasıyla coğrafi işaretlerle ilgili olarak Trabzon’daydı. Aynı zamanda Patent Enstitüsü Başkan Yardımcımız da Trabzon’daydı. Bunlarla ilgili coğrafi işaretlemeler yapılması için müsteşarlarımızın talimatıyla Trabzon’da sahip olduğumuz bu değerlerin coğrafi işaretlemeler içerisine alınması için çalışmalar yapacağız. Trabzon’da 3 tane coğrafi işaret var. Bu coğrafi işaretleri artırmak için çalışmalar yapılıyor. Başvuru aşamasındaki coğrafi işaretlerimiz olarak Hamsiköy Sütlacımız, Sürmene Bıçağımız ve Sürmene Pidemiz var. Trabzon Kazaziyesi’ni daha önce verdik. Akçaabat Köftemiz (2008), Trabzon Telkâri ile Hasırımız (2006) ve Çarşıbaşı Keşanımız (2004) ise tescilli ürünlerimizdir. Sahip olduğumuz diğer ürünlerin coğrafi işaretlemelerini de yaparak aynı zamanda bilinirliğini artıracağız. 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap