Trabzon hurmasını çekirdekli yedi midesinde taşlandı ameliyatlık oldu!

Ordu'da 3 ay boyunca çekirdekleriyle Trabzon hurması yiyen Hamide Kayıkçıoğlu (48) erken doyma,tokluk hissi, kilo kaybı, mide bulantısı ve kusma şikayetleriyle hastaneye başvurdu.

15.Ocak.2019
Trabzon hurmasını çekirdekli yedi midesinde taşlandı ameliyatlık oldu!

Hamide Kayıkçıoğlu (48), erken doyma, tokluk hissi, kilo kaybı, mide bulantısı ve kusma şikayetleriyle Ordu'daki özel bir hastaneye başvurdu.

Gastroenterolog Doç.Dr. Fuat Ekiz tarafından muayene edilen Hamide Kayıkçıoğlu'nun midesinde, biri 7, diğeri 3 santimetre çapında 2 taşlaşmış gıda artığı tespit edildi.

Taşlaşmış gıda artıklarının endoskopi sırasında alınamaması üzerine hastanın ameliyatına karar verildi. Genel Cerrah Nihat Polat tarafından gerçekleştirilen operasyon, yaklaşık 2 saat sürdü.

AŞIRI SERT OLDUĞUNDAN PARÇALANAMADI

Doç.Dr. Fuat Ekiz, hastanelerine başvuran hastanın mide çıkışındaki darlık nedeniyle yediği gıdaların sindirilip bağırsaklara geçmediğini belirlediklerini söyledi. Gıda artığı aşırı sert olduğundan endoskopik yöntemle parçalayıp çıkarmanın mümkün olmadığını anlatan Fuat Ekiz, ameliyata alınan hastanın mide içinde oluşan 2 bezoar (bazı gıda madde liflerinin kümeleşip sertleşmesiyle oluşan kitle) yapılaşmasının çıkarıldığını belirtti.

Fuat Ekiz, hastanın midesinde oluşan taşlaşmış gıda artıklarının 3 ay boyunca hemen hemen her gün azar azar tükettiği Trabzon hurmasını çekirdekleriyle yemesinden oluştuğunu tespit ettiklerini kaydetti.

ÇEKİRDEĞİNİ ÇIKARIP YİYİN!

Trabzon hurması veya diğer adıyla cennet hurmasının çok tüketilen bir besin olduğuna dikkati çeken Ekiz, "Bu faydalı meyvenin aşırı ve çekirdekleriyle birlikte tüketilmesi riskli olabilir. Günlük 1-2 adet çekirdekleri çıkartılarak tüketilmesi sağlık açısından daha faydalı olacaktır" dedi.