SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Sünnet için ideal yaş nedir?

Sünnet için ideal yaş nedir?

17 Ocak 2019 Perşembe - 13:27




Sömestir tatilinin yaklaşmasıyla birlikte sünnet dönemi de başlamış oldu. Aileler özellikle çocukları okula başlamadan evvel sünnet olmalarını tercih





Sünnet ne zaman yapılmalı?

Yapılan çalışmalara göre sünnet için en uygun zamanların başında yenidoğan dönemi gelir. 2 – 6 yaş arasında sünnet düşünüldüğünde ise genel anestezi altında uygulanması önerilir. Çünkü bu yaşlarda yapılan sünnet, psikolojik gelişiminin önemli bir döneminde olan çocukta negatif etki yapabilir ve “kısırlaştırılma korkusu” denilen psikolojik bozukluğa neden olabilir. Yenidoğan sünneti bebek doğduktan sonra K vitamini uygulanıp yapılabilir. Sünneti yapacaklar üroloji uzmanları ve çocuk cerrahları olmalı.

3-6 yaş aralığı, erkek çocuklar için cinsel kimlik ayrımının yapılmaya başladığı yaşlardır. Dolayısıyla bu yaşlarda tıbbi gereklilik olmadıkça sünneti planlamamak gerekir. Çünkü çocuk, sünnetle kastrasyon dediğimiz cinsel organının tamamının yok edilebileceği korkusuna kapılabilir. Zaten gereklilik halinde de genel anestezi altında gerçekleştirilmelidir. Anestezi sonrasında yaşayacağı korku bir şekilde önlenebilir.

Sünnet tıbben hangi durumlarda gerekli görülür?

Sünnet tıbben penis ucunun tamamına yakın derecede kapalı olduğu durumlarda, tekrarlayan cilt ve idrar yolu enfeksiyonlarında, böbreğin şiş olduğu durumlarda yapılmalı. Ayrıca parafimosis dediğimiz, penis başının sünnet derisinin dışında olup geriye itilemediği durumda acilen uygulanmalı.


İsteğe bağlı sünnet için önerilen yaş nedir?

İsteğe bağlı sünnet için öngörülen en uygun dönem yenidoğan dönemidir. Eğer bu durum kaçırılmışsa 6 yaş sonrası düşünülebilir.

Yenidoğan sünneti bebeğe acı verir mi?

Her ne kadar yenidoğan döneminde ağrı duyusu tam olarak gelişmemiş olsa da bebeğe mutlaka bölgesel anestezi yapılması gerekir. Bu sayede son derece konforlu bir şekilde sünnet gerçekleştirilir.




Yenidoğan döneminde sünnet yapılmasının avantajı var mıdır?

Yapılan araştırmalar yenidoğan döneminde sünnet olan erkek bebeklerin idrar yolu enfeksiyon geçirme olasılıklarının sünnet olmayanlara göre belirgin derecede daha az olduğunu göstermiştir. Amerikan Pediatri Akademisi 1999’da yayınladığı bildiride her erkek bebeğe rutin olarak uygulanmasını önermiştir. Ayrıca penis kanseri, hemen hemen sadece sünnetsizlerde görülür ve sünnetin bu durumda koruyucu olduğu uzun zaman önce kanıtlanmıştır.

 Yenidoğan dönemindeki sünnet bebeğe sıkıntı verir mi?

Bu dönemde yapılan sünnet sonrası iyileşme çok hızlı olur ve bebeğe belirgin bir sıkıntı vermeyip emzirilmesi açısından sorun çıkartmaz.

Sünnetin ertesi günü bebeğin kontrolü ve pansumanı yapılır. Bundan sonra 3 – 4 gün süreyle bebeğin altının sık olarak kirli olup olmadığını kontrol edilmeli. Bu süre zarfında herhangi bir ilaç kullanımı veya pansuman gerekmez. Bebek 2 gün sonra yıkanabilir. Sünnet sırasında uygulanan dikişlerin kendiliğinden tamamen erimesi ise yaklaşık 10 günü bulur.


Sünnetlerde oluşabilecek problemler nelerdir?

Sünnetin en sık görülen komplikasyonu kanamadır. Bu olay daha sıklıkla hemen sünnet sonrasında görülür. Sünnet sonrası görülen ödem yani şişme zamanla kaybolacağından sorun teşkil etmez. Diğer bir istenmeyen durum ise sünnet derisinin daha sıklıkla az, daha nadiren fazla kesilmesiyle alakalıdır. Son olarak sünnetin en ciddi komplikasyonu penis başının kesilmesidir.

Sünnet sonrası nelere dikkat edilmelidir?

Sünnet sonrası penise gerçekleştirilecek doğrudan darbelerden sakınılmalıdır. Deniz veya havuza girme, bisiklete binme gibi o bölgeyi ilgilendiren aktivitelerden 10 güne kadar uzak durulmalı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap