SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Nedensiz gülüşlerde ölüm riski

Nedensiz gülüşlerde ölüm riski

27 Ağustos 2016 Cumartesi - 20:18




Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tevfik Yılmaz, nedensiz ve anlamsız gülme krizlerinin beyin tümörü belirtisi olabileceği konusunda uyardı.





Beyin tümörünün son yıllarda daha çok görülmeye başladığını belirten Memorial Dicle Hastanesi'nde görevli Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tevfik Yılmaz, önemli bilgiler verdi.

BEYİN TÜMÖRÜNÜN BELİRTİLERİ

Yılmaz, beyin tümörünün belirtileri ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: Şiddetli baş ağrıları, bulantı, kusma, şuur bulanıklığı, kol bacak güçsüzlüğü, görme veya yutma ile ilgili sinir sistemini etkileyen durumlar. Bunların dışında hastalarda özellikle belli belirsiz gülmelerde de beyin tümörünün ortaya çıkabildiğini belirten Doç. Dr. Yılmaz, “Hastalarımızda gereksiz, sebepsiz yere gülmeler, durduk yere gülmeler ortaya çıkabiliyor. Yine son dönemlerde artan unutkanlık var diyen hastalarımız bu şekilde belirti ile gelebiliyor. Kelime bulmada zorluk, konuşmada tutukluk olması, konuşmanın bozulması, bunlar beyin tümörünün farklı belirtileri, bunları da dikkate almak gerekiyor. Bunların herhangi birisi olduğu zaman vatandaşın doktora görünmesi şart. Bu tümörde olabilir veya beyinde yer işgal eden damarsal problem olabilir, bunlardan herhangi birisine bağlantılı olarak bu belirtiler ortaya çıkabilir. Bunların dışlanması gerekiyor” dedi.

ORTADA BİR NEDEN YOKKEN GÜLMEK…

Durduk yere alakasız bir durumda hastaların güldüğünü kaydeden Doç. Dr. Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: "Gülünecek bir durum yok ortada ama bakıyorsunuz, gülme krizi olmuş sebepsiz hareketler, anlamsız hareketler ortaya çıkıyor. Bu fark edildiği anda, kendisi fark edemeyebiliyor, çevresindekilerin bunu fark ettiği anda bunun incelenmesinin yapılması gerekiyor. Beyindeki her bölgenin ayrı bir görevi var, tümörün ya da damarsal problemin yerleştiği yere göre bu durum ortaya çıkıyor. Kimisinde kol bacak güçsüzlüğü şeklinde kimisinde görme kaybı şeklinde, kimisinde unutkanlık şeklinde, kimisinde bulantı kusma olarak yerleşim yerine göre ortaya çıkabiliyor.”


BEYİN TÜMÖRÜ AMELİYATLARI HASTA UYANIKKEN YAPILIYOR

Tümörlerin beynin önemli yerleşim yerlerine ulaştığını aktaran Doç. Dr. Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Beynin önemli yerleşim yerleri var, bu bölgede konuşma merkezi, işitme merkezi, kol bacak hareketi gibi yerlerdeki tümörlerin bir kısmını uyanık olarak hastalarımızı tedavi etmekteyiz. Bu şekilde ameliyat esnasında bu fonksiyonlarını değerlendiriyoruz hastaların. Tümörün sınırlarını bu şekilde belirleyip, daha güvenli bir şekilde çıkarıyoruz. Son dönemdeki gelişmelerde ameliyat esnasındaki ölümler çok düşük, teknolojinin gelişmesi bunda önemli.”

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap