SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Lazer epilasyonla ilgili merak edilenler

Lazer epilasyonla ilgili merak edilenler

01 Mayıs 2016 Pazar - 12:12




İstenmeyen tüylerden kurtulmanın en etkin yolu olan lazer epilasyon tedavisi diğer yöntemlere göre hızlı ve acısızdır.





İstenmeyen tüylerden kurtulmanın en etkin yolu olan lazer epilasyon tedavisi diğer yöntemlere göre hızlı ve acısızdır. Ancak kafalarda pek çok soru işareti var… İşte lazer epilasyonla ilgili gerçekler…

Lazer (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) ışını belirli bir dalga boyunda olup aynı doğrultuda giden birbirinden bağımsız ışın demetidir. Bu ışık demeti lazer cihazları sayesinde deri üzerine düşürülür ve açığa çıkan ısı enerjisi esas olarak kılları etkiler. Aktif fazdaki (Anagen faz) kılların içerdiği melanin (kıl ve deriye rengini veren madde) lazer ışını tarafından seçilir ve bu ışığı emen kıl iletken görevi görerek, ısıya dönüşen ışık enerjisini boylu boyunca ilerleterek kıl köküne ulaştırır. Amaç kılları ve bunları besleyen hücreleri tahrip etmek, bu şekilde kıl üretimini en aza indirmek ya da tamamen yok etmektir. Dr. Eylem Acar Kliniği’nin sahibi Dermatolog Dr. Eylem Acar, lazer epilasyon ile ilgili merak edilenleri ve teknolojideki son gelişmeleri anlattı…

Kaç seans gerekir?

Lazer tedavisinin süresi ve aralığı kişiden kişiye değişmekle birlikte kadınlarda 4-8 seans, erkeklerde 6-8 seans gibi bir ortalamaya sahiptir. Nadiren de olsa, sebebi bulunamayan seans sayıları çok uzamış, hatta kalıcı tüy kaybı olmayan olgular da vardır. Vücuttaki koyu ve kalın kıllar en çok etkilenecek olan kıllar olduğu için tedaviye en iyi sonuç veren bölgeler kadınlarda bikini bölgesi ve genital bölge, koltuk altı, bacak, göbek, kol? şeklinde sıralanır. Erkeklerde ise en iyi sonuç alınan ve en çok tercih edilen bölgeler, sırt, göğüs, kulak, kaşların arası, gözaltları, ense ve boyundur. Göz çukuru dışında tüm vücut bölgelerine lazer uygulanabilir. Bu bölgelerde seans aralıkları 2-2,5 ay arasındadır. Tedaviye başladıktan sonra uygulama bölgelerine ip, cımbız, ağda gibi kıl kökünü etkileyen işlemler uygulanamaz. Uygulamada duyulan acı bir lastiğin cilde çarpması şeklinde tarif edilebilir.

Lazer cihazları


En sık tercih edilen yöntemler Alexandrite ve Diode lazerlerdir. Her iki lazer tipi de kalın, koyu renkli kıllarda etkilidir. Koyu cilt tipi olanlarda Diode lazerin güvenlik aralığı daha geniş olsa da hangi cilt tipine hangi lazerin uygulanacağı bu konuda deneyimli bir doktor tarafından belirlenmelidir. Günümüz teknolojisinde son derece gelişmiş FDA onaylı  öncelikle 3D soğutma sistemine sahip çok konforlu Diode lazer sistemleri ağrısız, etkili, hızlı sonuç alınacak şekilde kullanılabilmektedir.. Ayrıca 4 mevsim her cilt tipine güvenle uygulanmaktadır.

Yan etkileri var mı?

La­zer te­da­vi­si bo­yun­ca cilt ren­gi ne ka­dar açık olur­sa komp­li­kas­yon o ka­dar az ola­cak­tır. Ya­nık­lar son­ra­sı hi­per­pig­men­tas­yon (cilt ren­gi­nin ko­yu­laş­ma­sı), hi­po­pig­men­tas­yon (cilt ren­gi­nin açıl­ma­sı) de­nen cilt­te­ki renk de­ği­şim­le­ri iz­le­ne­bi­lir. Bun­la­rın he­men hep­si ge­çi­ci olup dok­to­ru­nuz ta­ra­fın­dan ta­kip edil­me­li­dir.

Kimler yaptırmamalı?

1- Geçmişinde cilt kanseri olanlar.


2- Uygulama bölgesi ya da yakınında cilt enfeksiyonu olanlar.

3- Lazer ışınının dalga boyuna karşı kişisel hassasiyeti bulunanlar.

4- İnfrared ışığa hassasiyeti artıran ilaç kullananlar.

Yukarıdaki 4 durum dışında lazer ışığı beyaz, sarı ve kırmızı (kızıl) renkleri göremediği için bu renkli kıllara etkisi olmaz. Kılları bu renklerde olan kişilere tedavi önerilmez. Solaryum ve güneş ışınlarına maruz kalan kişilere, bekledikten sonra doktor tarafından yapılacak değerlendirme ile lazer uygulanabilir.

Kimlere uygulanabilir?


Lazer epilasyonun âdet görmeye başlandığı dönemlerden itibaren her yaşta yapılabilir. Bu yöntem tamamen beyaz tüylere sahip kişilere uygulanmıyor. Bunun yanı sıra hamilelerde, sedef, egzema vb. deri hastalıkları olanlarda, ağızdan alınan sivilce ilacı kullananlarda, kalp pili olanlarda, ayva tüyü olanlarda ve sara hastalarında önerilmiyor.

İşlem öncesi ve sonrası nelere dikkat edilmeli?

İşlem yapılmadan 4 hafta öncesinden ağda cımbız, epilatör ve tüy dökücü gibi kıl köklerine etki edebilecek herhangi bir işlem uygulanmamalı. 1 ay öncesinden itibaren gün ışığı ve bronzlaşmadan özellikle kaçınılmalı. Kullanılan bir ilaç varsa yöntemi uygulayan uzmana bilgi vermeli. Herhangi bir cilt hastalığı varsa uygulayıcı uyarılmalı.

Kabuklanmalara el sürülmemeli

Lazer uygulanacak olan bölge nemlendirici krem ile nemlendirilmeli. İşlemden sonra 24 saat içinde işlem yapılan bölgeye sıcak su değdirilmemeli. Ağrı şişme olursa, aynı gün yumuşak beze sarılı buz tatbik edilmeli. 24 saat içinde cildi kapatan uygulamalardan kaçınılmalı. Kabuklanmalara el sürülmemeli.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap