SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Kovid Aralık ayında altı bin can aldı

Kovid Aralık ayında altı bin can aldı

29 Ocak 2024 Pazartesi - 10:19




Sağlık Bakanlığı açıklamasa da Kovid ölüm oranlarında bu yıl yüzde 20 artış olduğunu ileri süren Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, “Bu da aralık ayında yaklaşık olarak 6 bine yakın fazladan ölüm olduğunu gösteriyor. Nisan, mayıs aylarında yeniden bir Kovid atağı olacağını öngörebiliriz. Önlemek için yapmamız gereken tek şey maske kullanmak” dedi.





Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, nisan-mayıs aylarında yeni bir Kovid-19 piki yaşanabileceğini söyledi. Dr. Kırımlı, şunları dile getirdi:

“İki aydır Türkiye yoğun bir salgının ortasında hem mevsimsel grip hem de Kovid nedeniyle tüm yurttaşlarımız neredeyse hastalanmış durumdalar. Biz bu salgını ekim ayında da görmüştük. Aralık ayında karşılaştığımız şey ise hem mevsimsel gribin eklenmesiyle beraber influenza ve Kovid salgınının yoğun olarak toplumda görülmesi. Sağlık Bakanlığı verileri açıklamasa da 2020 yılına kadar giden ölüm sayılarına baktığımızda bu yıl yüzde 20’ye yakın bir artış olduğunu görüyoruz aralık ayında, bu da yaklaşık olarak 6 bine yakın fazladan ölüm olduğunu gösteriyor. Bu da daha önceki Kovid salgınlarıyla uyumlu. Kovid vakaları açıklanırken bizler ekim, aralık, ocak ayında pik yaptığını görürdük. Sağlık Bakanlığı herhangi bir test yapmasa sayıları açıklamasa da karşılaştığımız tablo bununla uyumlu. Buradan yaptığımız çıkarımla daha önceki Movid ataklarında olduğu gibi nisan, mayıs aylarında yeniden bir Kovid atağı olacağını öngörebiliriz.”

Pike neden olacak etmenlerden birinin de Ramazan ayının peşine bayramda insanların bir araya gelmesi olacağını vurgulayan Dr. Kırımlı, “Aşağı yukarı aynı zaman grafiğine denk geliyor. Bu yüzden de nisan ya da mayıs ayında bu kadar şiddetli olmasa da, influenza olmayacağı için, yine bir Kovid atağını beklememiz olası. Bunu önlemek için yapmamız gereken şeyler aslında basit tedbirler, sağlık kurumlarına giderken maske kullanmak. Eğer solunum yolu enfeksiyonu belirtisi taşıyorsak özellikle kalabalık yerlerde maske ve mesafe kurallarına uymak, yakın temastan kaçınmak. Hasta olan kişilerin buna dikkat etmesiyle bu tür salgınların önüne geçmek mümkün” ifadelerini kullandı.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap