SON DAKİKA



Haber > Sağlık > İşte yüksek kolesterolün nedenleri

İşte yüksek kolesterolün nedenleri

15 Ekim 2018 Pazartesi - 17:32




Yüksek kolesterolü alışkanlıklarınızı değiştirerek düşürebilir ve dengeleyebilirsiniz.





Yüksek kolesterol, kalp sağlığınıza zarar verebilir ve karaciğer problemleri gibi ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu tip kötü etkiler çoğu kişi tarafından bilinse de göz ardı edilmektedir ve kolesterolün artışına neden olabilecek şeylerin farkında değillerdir. Peki, yüksek kolesterolün nedenleri nelerdir?
Fazla kilolar 
 
Aşırı kilolu veya obez olan kişilerin, stabil ve sağlıklı bir kiloyu koruyanlar ile karşılaştırıldığında, yüksek kolesterol hastası olma riskleri daha yüksektir. Vücuttaki yağ birikimi, bu lipiti atardamarlarınızdan arındırma yeteneğinizi azaltır. Böylece damar içindeki plağın oluşma eğilimini artırır. Vücut ağırlığınızı takip etmeniz önemlidir. Aşırı kiloluysanız, kilonuzu daha iyi kontrol etmenizi sağlayan sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemelisiniz.
 
Beslenme düzeni ve alışkanlıkları
 
Beslenme alışkanlıklarınız kolesterol seviyenizi ciddi derecede etkiler. Özellikle çok yağlı ya da işlenmiş yiyecekler tüketmek kolesterol seviyenize kötü bir dönüşüm sağlayabilir. Böylece, sebzeler ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir diyet, kolesterol seviyesinin kontrolünü daha kolay hale getirir.
 
Stres
 
Duygusal sağlığınızı etkilemenin yanı sıra, vücudunuzun  doğal düşmanı stres, lipitleri atardamarlarınızdan uzaklaştıran süreci etkileyebilir. Ayrıca, stresten şikayetçi kişilerin, olumsuz zihinsel durumlara karşı koymak için sağlıksız yiyecekleri seçme olasılıkları da daha yüksektir. Bu nedenle günlük rahatlama teknikleri ve nefes egzersizlerini uygulamak önemlidir.
 
Aile geçmişi çok önemlidir 
 
Ayrıca, yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilecek ve akılda tutulması gereken faktörlerden biri de aile geçmişiniz ya da genetik geçmişinizdir. Bu rahatsızlıktan şikayetçi aile bireylerine sahip olan kişilerin, yaşamının bir noktasında kendisinin de bu rahatsızlığa sahip olma riski iki kattan fazladır. 
 
Hareketsiz yaşam
 
Hareketsiz bir yaşam tarzı kurmak, yüksek kolesterol seviyesinin başlıca nedenlerinden biridir. Aktif bir hayatınız olmadığında, vücudunuz yağ kaynaklarını enerjiye dönüştürme yeteneğini kaybeder ve onların vücutta kalmasına neden olur. Düzenli fiziksel aktivite olarak günde 30 dakika yürümek kolesterolü kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap