SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Diş teknisyenlerini slikozisten kurtaracak makine

Diş teknisyenlerini slikozisten kurtaracak makine

23 Eylül 2016 Cuma - 12:01




Slikozis hastalığı, başta kot sektörü olmak üzere taşlama işlemlerinin gerçekleştirildiği alanlarda en önemli meslek hastalığı oldu.





İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki bir firma, özellikle kot taşlayanların hastalığı olarak bilinen 'slikozis'e, diş protezlerinin temizlenmesi sırasında havayla taşlama yapan diş teknisyenlerinin de yakalanmasını önlemek için, bu işlemleri suyla yapan makine geliştirdi. Şirket yetkilisi Ahmet Kazan, "Makine sayesinde, zararlı malzemeler havaya karışmak yerine suda kalıyor. Bu da hastalığın oluşmasını engelliyor" dedi.

Slikozis hastalığı, başta kot sektörü olmak üzere taşlama işlemlerinin gerçekleştirildiği alanlarda en önemli meslek hastalığı oldu. Her yıl onlarca kişi, yakalandıkları hastalıktan kurtulamayıp hayatlarını kaybediyor. Bu alanda yapılan pek çok çalışmadan da sonuç alınamadı. Aliağa'da basınçlı su şirketleri bulunan Sadık Kazan ve kardeşi Ahmet Kazan'ın, bir firmada diş teknisyeni olarak çalışan arkadaşlarını ziyaretleri sırasında, hem ortamın hem de üstünün, taşlamada kullanılan minik parçacıklarla dolu olduğunu görmeleri, onları bu yönde çalışmaya itti.

Diş teknisyenlerinin protezlerin yapımı sırasında üzerlerindeki kaplama malzemelerinin taşlanmasını havayla yaptıklarını belirleyen iki kardeş, bu sistemin suyla kullanımı için proje geliştirdi. Yaklaşık 14 ay süren çalışmalar sonrasında, diş teknisyenlerinin taşma işlemlerini hava yerine suyla yapmalarını sağlayan cihaz tamamlandı. Gerekli onayların da alınmasıyla firma, üretime geçti.

Makine sayesinde, taşlamada kullanılan alüminyum oksit ve silis kumları havaya karışmadan, su içerisinde kalmaları sağlandı. Ayrıca kumlamada kullanılan malzemelerin, geri dönüşümünün de makine sayesinde sağlanmasıyla hammadde karı da elde edildi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap