SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Chia nedir?

Chia nedir?

14 Aralık 2017 Perşembe - 14:18








Chia tohumu tüketimi bütün dünyada sağlıklı omega-3 yağları ve lif içeriği yüzünden giderek yaygınlaşıyor. Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığımız Chia tohumu, yapısı sayesinde hem puding yapımında kullanılıyor, hem de salatanızın üstüne serpip afiyetle yiyebiliyorsunuz. Peki herkesin konuştuğu bu Chia tohumu nedir? Chia tohumunun faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır? İşte detaylar.Sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda son zamanlarda en çok duyduğumuz şeylerden biri de Chia tohumu. Gerek kilo vermede gerekse verilen kiloları korumada etkili rol oynayan bu Chia tohumu nedir? Faydaları nelerdir? Gelin hepsini birlikte öğrenelim...

Chia tohumu nedir?

Güney Amerika’da yetişen bir tür adaçayı olan Salvia hispanica, tüm dünyada Chia (Çiya) bitkisi olarak biliniyor. Bu bitkinin tohumları ise Chia tohumu olarak satılıyor ve kullanılıyor.

Chia tohumunun faydaları nelerdir?

Chia tohumu, en iyi Omega-3 kaynağı olarak bilinen somon ve keten tohumundan daha fazla Omega-3 içermektedir. Beyin ve kalp sağlığı için çok önemli olduğu bilinen Omega-3, düzenli Chia tohumu tüketildiğinde metabolizmaya önemli faydalar sağlıyor:


-Chia tohumu her 28 gramında 5 gram Omega-3 içermektedir.

-28 gramında ünlük protein ihtiyacının %10’unu karşılayacak kadar, 4,4 gram protein vardır.

-İçerdiği triptofan adlı aminoasit, tokluk hissi sağlar, uykuyu düzenler ve psikolojik olarak da daha iyi hissetmenizi sağlar.

-Chia tohumu aynı zamanda iyi kolesterolü arttırırken LDL ve trigliseriti düşürür.

-İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde sindirim sisteminin de dostu olan Chia tohumları, kabızlık gibi sorunları da önlemede etkili.


-28 gram Chia tohumu, günlük kalsiyum ihtiyacının %18’ini karşılayarak daha güçlü kemikler ve diş sağlığı için de etkili.

-28 gram Chia tohumu aynı zamanda günlük fosfor ihtiyacının %27’sini karşılıyor.

Chia tohumu zayıflatır mı?

Chia tohumunun doğrudan kilo vermeye etkisi olduğuna dair henüz yeterli bir araştırma bulunmuyor ancak içerdiği antioksidanlar ve sağladığı tokluk hissi sayesinde kilo verme sürecinde önemli bir yardımcı besin olabileceği yönündeki görüşler yaygın.

Chia tohumu nasıl tüketilir?


Chia tohumu genellikle çiğ olarak tüketilir. Salataya, yoğurda, çorbalara ve smoothie’lere baharat ekler gibi ekleyip doğrudan tüketebilirsiniz.Chia tohumunun en önemli özelliği, sıvı bir gıdanın içine koyulduğunda ve bekletildiğinde, içeceğin jölemsi bir kıvam almasını sağlamasıdır. Bu yöntemle zevkinize göre chia pudingi de hazırlayabilirsiniz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap