SON DAKİKA



Haber > Sağlık > Anemi nedir?

Anemi nedir?

11 Nisan 2015 Cumartesi - 10:17








Anemi, kandaki kırmızı kan hücrelerinin eksikliğidir. Halk arasında “kansızlık” olarak bilinir.

Bu durum birbirinden farklı sebeplerden olabilir. Burada esas mesele kandaki kırmızı hücreler dediğimiz alyuvarların temelini oluşturan “hemoglobin” denilen maddenin yetersizliği ve düşüklüğüdür. Bu sayısal azlık veya yapımında kullanılan yapı taşlarının eksikliğine bağlı yeterince üretilememesidir.

Kan yapımı için kullanılan demirin eksikliği, alyuvar yapımının azlığı, alyuvar yıkımının yapımından fazla oluşu aneminin başlıca sebepleridir. Protein eksikliği, B12 vitaminin eksikliği, folik asit eksikliği, kemik iliğininde üretimin eksikliği, yapım sırasındaki şekil bozuklukları anemiye sebep olabilir. Ayrıca herhangi bir sebep ile kan kaybı da anemi yapar. Ameliyat sonrası olan kan kayıpları, mide, barsak iç tabakalarındaki bozukluğa bağlı emilim eksikliği, ülserler, barsak kanamaları, parazitler anemi yapabilir.

Kan kaybı aneminin en sık sebebidir. Ayrıca adet döneminde fazla kan kaybı da anemi yapar. Alyuvar yapımında eksiklik varsa anemi olur. Bu ailesel geçiş gösteren kalıtsal hastalıklar ile olabildiği

gibi yeterince beslenememe, gerekli vitaminleri yeterince alamama ya da alınan maddelerin emilim bozukluğu ile de olabilir.

Anemi oluşturabilen risk durumları:

Demir, vitamin ve mineralden zayıf beslenme

Ameliyat ve yaralanma sonrası aşırı kan kaybı


Böbrek hastalıkları

Kanser

Şeker hastalığı

AIDS hastalığı

Barsak iltihabi hastalıkları


Karaciğer hastalıkları

Kalp yetmezlikleri

Troid hastalıkları

Uzun süren enfeksiyonlar

Kalıtsal hastalıklar (dalak hastalıkları vb)


Anemi hastalığında görülen belirtiler:

Halsizlik

Yorgunluk ve bitkinlik

Nefes yetmezliği

Baş dönmesi ve başa ağrıları


Vücutta soğukluk, soluklu ve üşüme

Göğüs ağrıları

Kalp ritim bozuklukları, çarpıntı

İş ve çalışma temposunda düşüklük

Konstrasyon problemleri


Sık sık enfeksiyon hastalıklarına yakalanma.

Anemi teşhisi, kan tahlili ve ilave tetkikler ile netleşir. Burada önemli olan hemoglobin miktarıdır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre erkeklerde normal hemoglobin miktarı 14-18 g/dl, kadınlarda ise 12-16g/dl’dir. Kandaki hemoglobin miktarı, 9.5–10.9 g/dL olursa bu hafif bir anemi, 8.0- 9.4 g/dl olursa orta şiddette bir anemi, 6.5–7.9 g/dL’nin altında olursa bu ciddi, ağır bir anemi durumudur.

Yapılan çalışmalara göre tüm dünyada erkeklerin %20’si, kadınların % 35’i, hamile kadınların

%50’si ve çocukların %40’ı hafifağır arası anemi bulgularına sahiptir. Unutulmaması gereken esas

nokta anemi bir hastalık değil bir hastalık bulgusudur.

Anemi tedavi sebebe ve amaca yönelik yapılmalıdır.

Bunlar:

Beslenme şeklini düzeltme

İlaçlar

Kan kaybını ve kaçağı önleme

Barsak hastalığı varsa bunun düzeltilmesi

Beslenme nasıl olmalıdır?

Et ağırlıklı beslenme, yeşil sebzeler tüketme, kuru baklagiller, nohut, fasülye, mercimek, vb gıdalar tüketme anemi için uygun beslenme şeklidir. Bu hastalar bol bol kırmızı et, ciğer, balık eti, yumurta da tüketmelidir...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
1

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap