SON DAKİKA



Haber > Sağlık > 42 yaş altı maymun çiçeği enfeksiyonuna açık

42 yaş altı maymun çiçeği enfeksiyonuna açık

29 Mayıs 2022 Pazar - 12:07




Maymun çiçeğinin Kongo ve Birleşik Krallık olarak iki ayrı türü olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nafiz Koçak, Kongo türünde yüzde 10’a kadar ölüm riski olduğunu söyledi.





Maymun çiçeğinden korunmak isteyenlere önerilerde bulunan Doç. Dr. Koçak, “Şu an bulunan virüsün yüzde kaç ölümcül olduğu bilinmiyor. Ancak koronavirüsten nasıl korunduysak yine aynı tedbirleri alsınlar. Bu virüsten de korunmak istiyorlarsa maske taksınlar” diye konuştu.

Maymun çiçeği virüsü hakkında bilgiler veren İstanbul Çamlıca Medicana Hastanesinde Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nafiz Koçak, genellikle hafif seyreden hastalık olduğunu ve tedavi olmaksızın birkaç haftada iyileşildiğini söyledi. Doç. Dr. Koçak, “Maymun çiçeği hastalığı insanlar da dahil olmak üzere, bazı hayvanlarda görülen; maymun çiçeği virüsünün neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. İki türü bulunan virüsün Kongo türünün yüzde 10 ölümcül olabilirken Birleşik Krallık salgınında doğrulanan Batı Afrika türünün ölüm oranı yaklaşık yüzde1'dir. Son salgında henüz ölüm bildirilmemiştir” açıklamasını yaptı.

“BOYUNDA ŞİŞLİK, SIRT AĞRISIYLA KENDİNİ GÖSTERİR”

Şimdiye kadar Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında nadir görülen maymun çiçeğinin ilk belirtileri anlatan Doç. Dr. Koçak, “Ateş, baş ağrısı, boyunda şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizliktir. Daha ciddi vakalarda, genellikle yüzde ve genital bölgede su çiçeği ve çiçek hastalığında görülenlere benzeyen bir döküntü gelişebilir. Maymun çiçeği ile enfekte olanlarda genellikle enfeksiyondan 4 ila 20 gün sonra belirtiler görülmeye başlar. Orta ve Batı Afrika olmak üzere iki farklı genetik grubu vardır.  İnsanlarda görülen Orta Afrika maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika virüsüne göre daha şiddetlidir ve daha yüksek ölüm oranına sahiptir” dedi.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap