SON DAKİKA



Haber > Olaylar ve Yaşananlar > Neden bu yolu seçti?

Neden bu yolu seçti?

27 Şubat 2018 Salı - 07:46








İçişleri Bakanı Süleyman Soylu önceki gün gerçekleştirilen Ortahisar İlçe Gençlik Kolları Kongresi’nde partililerden helallik isteyince siyasetin gündemi bir anda bu söylemlere kilitlendi.

Peki neydi Bakan Soylu’yu bu sürece getiren gelişmeler?

Ne oldu da Bakan Soylu böylesine bir çıkış yaptı?

Öyle ya, ortada bir sorun veya sıkıntı yokken helallik istemek neyin nesiydi?

Şimdi bu konuyu bir irdeleyelim...


Bir iddia; Bakan Soylu’nun, Enerji Bakanı Berat Albayrak ile aralarının açık olduğu, bu nedenden dolayı da Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın tavrını damadından yana koyduğu yönündeydi.

Ancak bu söylentiler Soylu’nun yakın çevresi tarafından şiddetle reddedildi.

Zira böyle bir durumun da olması söz konusu değildi.

Çünkü bizzat kendimiz şahit olduk Soylu ile Berat Albayrak’ın diyaloglarına.

Kısacası Bakan Soylu ve Bakan Berat Albayrak’ın arası açık söylemi helallik istenmesinin oluşturduğu şüpheleri pek güçlendirmedi.


*** 

GÜMRÜKÇÜOĞLU KRİZİ

Ortaya atılan iddialara göre Soylu, Trabzon yerelinde yaşananlardan ötürü veda eder gibi cümleler kurdu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu arasındaki krizi neredeyse bilmeyen ve duymayan yoktu. Trabzon aylardır bunu konuşuyordu.

Buna mukabil Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu’nun görevden alındı-alınacak iddiaları da ayyuka çıkmıştı.


Türkiye’nin gündemine görevden alınan belediye başkanlarının oturduğu süreçte Trabzon’un beklentisi de bu yönde idi ve Gümrükçüoğlu’nun artık koltuğu teslim etmesi gerektiği İçişleri Bakanlığı’na iletilen şikayet metinlerinin ana konusu konumundaydı.

Son günlerde Büyükşehir Belediyesi’ne gelen müfettişler görevden alma ihtimalini daha çok kuvvetlendiriyordu.

Ancak bu bir türlü hayata geçmedi.

Veya birileri engel oldu!

*** 


KAPANMAYAN ÇİMENTO

Başkan Gümrükçüoğlu, Erdoğan’ın her dönem gündeme getirmesine rağmen şehrin ortasında yer alan ve Trabzon’un oksijenini soluyan çimento fabrikasının kalkmasını bir türlü sağlayamadı veya sağlamak istemedi.

Erdoğan’ın 2013 yılında daha Başbakan olduğu dönem çimento fabrikası için, “Buradan bir an önce kaldırılsın” açıklamasına rağmen Gümrükçüoğlu bu olaya bir türlü öncelik vermedi.

Aksine öyle iddialar var ki, Aşkale Çimento’nun sahibi Lütfü Yücelik ile Gümrükçüoğlu yakın ilişki içerisinde olduğundan fabrikanın taşınması konusu hep sümenaltı edildiği yönünde.

Büyükşehir Belediyesi, Değirmendere’de yer alan çimento fabrikasının kapısına mühür vurmuş olmasına rağmen buradaki üretimi bir türlü durduramadı.


İşler tabi ki bu kadarla da sınırlı değildi.

Başkan Gümrükçüoğlu, fabrikanın yeni taşınacağı yerle ilgili de Aşkale Çimento’nun sahibi Lütfü Yücelik ile bağını hiçbir zaman kopartmadı.

Çimento fabrikasının taşınacağı yeni arazinin yanı başındaki hak sahiplerinin açıklamalarına göre de Gümrükçüoğlu’nun, “Benim Aşkale ile aram iyi” ifadelerini kullandığı basında yer aldı ve şehir günlerce bunu tartıştı.

*** 

AŞKALE İLE SICAK TEMAS

Gelinen süreçte görünüyor ki Gümrükçüoğlu sadece Aşkale yönetimi ile değil onlarla sıcak ilişki içerisinde olan Erzurumlu vekillerle de gayet sıkı diyalog halinde.

Bu vekillerin yanı sıra Recep Akdağ ve Efkan Ala ile de Başkan Gümrükçüoğlu birebir görüşüp önce Başbakan Binali Yıldırım’a ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a köprü kurabiliyor.

Bu köprü sayesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşen Gümrükçüoğlu, kendisine göre Trabzon’da yaşadığı sıkıntıları liderine anlatıyordu...

Ama işin hiç de öyle olmadığını tüm Trabzonlular gibi Bakan Soylu da biliyordu!

Çünkü son bir ay içerisinde 18. Madde mağdurları, Damaltı Derneği esnafı, çöp tesisine karşı çıkan Araklı Taşönü ve Arsin Yanbolu halkı Büyükşehir Belediye Meclisi’ne yürümüş ve Gümrükçüoğlu’nu vatandaşın hakkını savunamadığı için hedef almıştı.

Trabzon son yıllarda ilk kez böyle tepkilere sahne olmuş ve Büyükşehir Belediyesi isyanların odağı haline gelmişti.

Bakan Soylu tüm bu gelişmelerden haberdardı!

Büyükşehir adına bu nahoş gelişmeler yaşanırken Gümrükçüoğlu, Erzurum lobisini devreye sokup Erdoğan’dan randevuyu kapmıştı.

Bu buluşmada Erdoğan, Gümrükçüoğlu’na, “Dedikodulara kulak asma, git işini yap, sabah da Süleyman Solu’yu ziyaret et” demiş ve Başkan Gümrükçüoğlu da Soylu ile görüşüp Trabzon’a dönmüştü.

*** 

BEŞTEPE’DE ZİRVE

Bu buluşmadan bir gün sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan bu kez İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile diğer dört Trabzonlu vekili Beştepe’ye çağırıp Trabzon’da yaşanan ‘Bakan-Başkan’ krizini masaya yatırdı.

Burada yapılan toplantıda vekiller görüş ayrılığına düşüp Muhammet Balta, Adnan Günnar ve Ayşe Sula Köseoğlu; Gümrükçüoğlu’ndan yana taraf olurken Salih Cora ise şehir hassasiyeti ile hareket edip karşı tarafta yer aldı.

Bakan Soylu’nun bu toplantıdan çıkan sonuca gönül koyduğu ve olaya alındığı dikkat çekerken bu gelişmenin bardağı taşıran son damla olduğu da açıkça görünüyordu.

Toplantı çıkışı sessizliğini koruyan Soylu, Ortahisar İlçe Gençlik Kolları Kongresi’nde içindeki yaşadığı fırtınayı partililer ve gençlerle paylaştı.

Olayın yerel boyutu böyle iken parti üst yönetiminde ve kabinede yaşanan görüş ayrılıkları da Soylu’nun helallik çıkışında etkili oldu.

***

GECE YARISI TELEFON

Soylu’nun yaptığı açıklamadan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan gece yarısı kendisini aradı. Bu telefon görüşmesinde Erdoğan net bir şekilde tavrını ortaya koyarak, “Kesinlikle istifa söz konusu değil. Yola devam. Biz dava adamıyız. Mücadele arkadaşıyız” mesajı verdiği de gelen bilgiler arasında.

Trabzonlu, Bakan Soylu’nun sözlerinin ardından bir şok yaşasa da Erdoğan’ın dün yaptığı açıklamalar sonrası olay tatlıya bağlandı.

Soylu’nun göreve devam ediyor olması da gerek Trabzon’da gerekse ülkede rahat bir nefes aldırdı.

Bundan sonra gelişmeler nasıl devam edecek bekleyip göreceğiz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap