SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > YAĞAN YAĞMUR DEĞİL ÇAMUR

YAĞAN YAĞMUR DEĞİL ÇAMUR

29 Mart 2018 Perşembe - 07:00








Geçen hafta yurdun bir çok kesiminde çamur yağdığı gözlendi. İstanbul’da da görününce epeyce bir dikkat çekti. Bu tür durumlar genellilke hafif yağmur olduğunda ya da  ağır sis durumlarında vatandaşların dikkatini çeker. Eğer yağmur şiddetli olursa bu sefer çamur yıkanır gider ve o yüzden yağış içerisinde olduğu halde iz bırakmadan kaybolur. Genelde bu hadise Türkiye’nin ve hatta balkanların birçok yerinde görülüyorsa kaynağı Afrika çöllerinden uzun ölçekli taşınımlarla gelen çöl tozudur. Atmosfer çöl fırtınalarında oluşan bu toz bulunlarını dünyanın birçok yerine rüzgarlar sayesinde iletebiliyor. Türkiye’de şu sıralar keyfini sürdüğümüz sıcak havalar güneyden geldiği için bu tür maddeleri de beraberinde getiriyor ve yağmur sayesinde üzerimize bırakıyor.

Yağmur başka neleri indiriyor yeryüzüne acaba? Bir yazımda bahsetmiştim ‘endüstriyel kirlilikle oluşan birçok madde de yağışlar sayesinde atmosferden temizlenir. Bazı kimyasal maddeler de yağışları asidik yapar’ demiştim.  Yani sadece çölden gelen toz değil üzerimize yağan. Dünyanın birçok yerinden kalkan kirlilik de gelip üzerimize yağabilir. Çok kritik durumlarda mesela nükleer kazalarda atmosfere karışan radyoaktif maddelerin nereye ulaşacağını aslında hava hareketlerini takip ederek belirleyebiliyoruz. Tıpkı bir toz bulutu gibi radyoaktif maddeler de üzerimize yağabilir. Nereye ne kadar ineceğine de atmosferdeki hareketler fiziksel ve kimyasal etkileşimler karar veriyor.

Sonuç olarak atmosfere karışan her zararlı madde küresel bir sorun teşkil eder. Denizler ve okyanuslar da böyle aslında. Denizler de devamlı akıntılar sayesinde bir karışım halindedir. Yani denize atılan atıklar da bir küresel sorun teşkil eder.

Kısacası geçen hafta gördüğümüz çamur yağmurları beni özlü sözler yazmaya teşvik etti. Hiç benim tarzım değil ama bir iki deneme yapayım dedim. Buyurun bakalım siz ne dersiniz:

Sedece iyilikleri denize at ki balık bilmesin Halık bilsin (azcık çaldım)


Ne çıkarsa yukarı o iner aşağı (aslında bir Amerikan atasözü... çaldım)

Ben seni sevduğumi dünyalara bildurdum (kesin çaldım)

En son söz elbette bana ait değil ama güzel bir noktaya değiniyor diye koydum. İçimizi yakan bir şeyi haykırmak isteriz herkes duysun isteriz. Dünyaları yakan kirlilik vebasını da aslında dünya bize haykırıyor yağmurlarla. Yine geçen yazıma geri döndük. Çevremizi temiz tutalım ve tutmayanları da uyaralım.

 Saygılar...

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap