SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Tuvaletten Uçak Yapmak

Tuvaletten Uçak Yapmak

25 Ekim 2018 Perşembe - 09:08








İş için gittiğim on günlük Amerika seyahatinden dönerken, aklımda bu hafta yazı konusu olmaya aday birçok şey vardı. Yol yorgunluğuna rağmen kafamı toplamaya ve uçakta yazıyı bitirerek gazeteye göndermeyi planlıyordum. İstanbul’a indiğimde yazı hazırdı. Ancak hayatın sürprizlerle dolu olduğunu unutmuştum. Pasaport kontrolünden koşar adımlarla çıkıp İstanbul-Trabzon uçağına yetişmek için CIP salonuna yöneldim. Bulduğum ilk boş yere oturup hazır olan yazıyı gönderecektim ki, yan masada oturan Japon aile dikkatimi çekti.

Uzun süre orada yaşamış, orayla duygusal bağ kurmuş ve sonrasında da elinden geldiğince sık ziyaret etmiş biri olarak, hemen bitişik masada oturan Japon aile ile konuşmamak olmazdı. Kısa sürede bol kahkahalı bir sohbetin içine daldık. “Türkiye’de en çok neyi sevdiniz?” sorusuna aldığım cevap ise oldukça ilginçti: Tuvaletler! Japonların ultra yüksek teknolojili tuvaletlerini bilen ve Türkiye’deki umumi tuvaletlerin genel anlamda kirli olmasından şikayetçi olan biri olarak bu cevaba biraz şaşırsam da, babanın açıklaması olayı anlamama yetmişti. Tuvalet kültürlerinde su ile temizlik olmazsa olmaz olan Japonlar için Türkiye, elbette alıştıkları konfordan ve teknolojiden uzak olsa da, dünyanın geri kalanından farklı olarak suyla temizlik imkanı sunuyordu. Ancak beni asıl etkileyen şey bundan daha sonra oldu. Ailenin annesi, 5-6 yaşlarındaki sevimli çocuğuna dönerek ona ileride ne olmak istediğini bana söylemesini istedi. Biraz utangaç bir tavırla da olsa çocuk ileride uçak yapmak istediğini söylemişti. Havacılıkla oldukça ilgili biri olarak bu cevap beni mutlu etse de, hemen ardından annenin söylediği cümle asıl vurucu noktayı oluşturuyordu. “Çünkü Japonlar olarak uçakta da rahatça tuvalete gitmek istiyorsak, uçağı biz yapmalıyız, değil mi?”

Karşılaşılan sorunların bizi birey olarak bir şeylere kanalize etmesi aslında alışılageldik bir durum. Etrafımız onlarca okula delik ayakkabı ile giden ama bugün çok iyi hayatlar yaşayan insanların hikayeleri ile dolu. Ancak bu sohbet bana yaşadığımız sorunların bizi toplumsal olarak motive etmesiyle ilgili ciddi eksikliklerimiz olduğunu hissettirdi. Uçakta yaşadıkları tuvalet sorununu “İleride uçak yapan bir ülke olup bu sorunu yaşamamak” gibi bir hedefle, 5 yaşındaki çocuğu motive etmek için kullanan Japon anneden alınacak ne çok ders var! Bizim için önemli sorunları ortadan kaldıracak motivasyona sahip miyiz, yoksa bilim üretenlerin bizim yaşadığımız sorunları da önemsemesini mi bekliyoruz? Yaşadığımız sorunlar karşısında alacağımız toplumsal tavır ne olmalı? Onları ortadan kaldırmak için yüksek motivasyon ve bol çalışma ile yol almaya çalışmak mı, YouTube’dan açacağımız arabesk bir şarkıyı fona yerleştirdikten sonra “Ne olacak bu memleketin hali?” muhabbeti yapmak mı?

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap