SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > TOPLUM YARARINA TEMBELLİK PROJESİ...

TOPLUM YARARINA TEMBELLİK PROJESİ...

18 Mayıs 2018 Cuma - 05:45








"Türkiye'de işsizlik var mıdır?" Vardır. Hem de had safhadadır.

Ama; "Türkiye'de tembellik de var mıdır?" Vardır.

Ve o da had safhaya varmıştır. Hem de, "En büyük ibadet çalışmaktır" buyuran bir dinin mensuplarının yüzde 99 oranında olduğu halk arasında.

*

Öyle ise, "İşsizliği azaltmaya yönelik uygulanan geçici istihdam uygulaması" olarak da adlandırılan Toplum Yararına Program (TYP) ile bu ülkede yapılmak istenen nedir?


Böylesine insan ömrünün ortalama 720-780 ay olduğu bir ülkede, 3-6-10 aylık süreleri "geçici istihdamlar" ile işsizliği önlemeyi bir kenara bırakın, insanlar daha da tembelleştiriliyor. Gerçek manada çalıştırmak için elemana ihtiyacı olan işverenler işçi bulamıyorlar.

Meydan çay ve fındıkta da olduğu gibi Suriyelileri, Afganlara, Gürcülere kalıyor.

Demek istediğim, görünen o ki, devlet, "sosyal devlet" anlayışını yanlış uygulayarak ahalisini daha da tembelleştiriyor. Üretmek için çaba gösteren müteşebbisleri cezalandırıyor.

*

Haa; İŞKUR eliyle yaptığı yanlış yetmezmiş gibi, eskiden "FAK-FUK-FON" diye tanımı yapılan yardımlarla da yanlışı katmerli hale getiriyor.


Ondan sonra da, "kalkınmadan, büyümeden" dem vuruluyor. Çalışmadan, kalkınmadan ve adaletli paylaşım olmadan kalkınma olduğu nerede görülmüş?

Böylesi projelerin; "toplumun cebine 3-5 kuruş" yerine sokma yerine, "çalışarak insan olma anlayışının temeline dinamit koymaktan" başka bir yararı (!) yoktur.

*

Ez cümle, özet:

Çalışmadan kazanmak ve üretmeden zengin olmak baki değildir.


 

7'DEN 70'E; YAŞAM DESTEK MERKEZİ...

Söz konusu yaşamak olunca, çoluğu çocuğu, genci yaşlışı yoktur. Zamana ve mekana bakmadan, bu dünyadan tebdil-i mekan eylemeden "doya doya yaşamak" vardır.

Yedisinden yetmişine, hatta "80-90 yol alma, kilometreyi 100'le" hesabını yapanlara kadar yaşamak, nefes aldığın müddetçe bu dünyayı kullanabilmektir.

Onun için, Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin, Ayasofya sahilinde yaptığı (ki bana göre en doğru işlerinden biridir) Yaşlı Destek Merkezi'nin ismini "Yaşam Destek Merkezi" olarak değiştirmiş olmasını bu pencereden çok ama çok önemli sayıyorum.


Varsın, daha çok yaşlılar değil, yaşı ilerlemiş olanlar kullansın. Ama ben biliyorum, görüyorum ki, bu insanların, bu şehirde hayatını idame ettirenlerin hayatın içinde kalarak ömürlerini sürdürme noktasında gencinden yaşlısına kadar eksikleri, zafiyetleri vardır. İşte bu nedenle herkes için "Yaşam Destek Merkezi" diyorum. Sanata önceliğin verdiği bu mekanların sayılarının da arttırılmasını temenni ediyorum.

 

FINDIK SAYFASINI AÇIYORUZ

4-5 aydır, "ağzı olan konuştuğu", ya da "Hiçbir çaba göstermeyenler habire demeç verdiği" için fındık sektörünü irdelemeyi rafa kaldırmıştık.

Artık raftan indirme zamanı geldi.


Hem de, geçen yılın (2017) rekoltesini 100-150 bin ton noksan tahmin edenlerin (!), 2018 ürünü için aynı teranelere soyundukları bir sırada... Gelecek haftaya başlayacağız.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap