SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Suriye emperyalizmi

Suriye emperyalizmi

02 Şubat 2018 Cuma - 06:15








Amerika Birleşik Devletleri bize ne kadar dost?

CIA 25 yıl geçtikten sonra arşivlerini açıyor. Açılan Türkiye arşivlerinde hala karartılan bölümler çok fazla. Demek ki CIA Türkiye’de özel çalışıyor.

Doğan Güreş, emekli olduktan sonra TV’de ABD helikopterleri tarafından PKK’ya yardım yapıldığını açıkladı. 1980 darbesinde, ABD’de “darbeyi yapan bizim çocuklar” dedi. İzmir’de kaza ile firkateynler vuruldu. Saymakla bitmez.

Rusya bize ne kadar dost?

Rusya, PKK/YPG’yi terör örgütü olarak hala tanımıyor. PKK ile mücadelede kılçıksız bir şekilde Türkiye’yi destekliyoruz dediğini duyan yok. Dedelerimiz Rusların Trabzon’u işgali ile muhacir oldu. 1940’larda Kars etrafını istediler. Saymakla bitmez.


Gelelim Suriye’ye; ABD ve Rusya burada rekabet halinde. Hatta aralarında gizli bir anlaşma bile olabilir.

ABD ve Rusya, Suriye’de kaosun bir miktar daha uzamasını istiyor gibi.

Hatay’da, Reyhanlı’da iki yıl kalmış biri olarak birkaç şey söyleyelim. O zamanlar, Türkiye-Suriye ilişkileri şahane seviyeye gelmiş, sınır illerinde turizm, ticaret, iletişim üst seviyede. Bir hava alayım diyen taksiye biniyor, ver elini Türkiye, ver elini Suriye diyor. İki ülke arasında taksiler vızır vızır.

Reyhanlı’ya gidince, şöyle anlatıyorlar: Şu karşısı Afrin, nüfusun %20-30’u Kürt, Baba Esad Kürtlere kimlik kartı vermedi. Arap aşiretleri bölgede etkin. Yani Afrin’in toplum yapısı böyle özetleniyordu.

Sonra ne oldu?


Emperyalizm durur mu? Hemen bizi fik fik ettiler. Bize, Suriye’de demokrasi yok, ilişkileriniz çok iyi ama daha iyi olsun. Siz buraya demokrasi götürün, ilişkileriniz daha iyi olur dediler.

Ne demokrasi götürdük, ne de eski Suriye kaldı. İyi olan aramız bozuldu.

ABD ve Rusya samimiyetle bizden yana gözükmüyor, açıklamalar ortaya karışık. Rus ve ABD emperyalizmiyle mücadele halindeyiz. Astana, Soçi ve Cenevre’den dostane bir çıkış gelmiyor.

Emperyalizmin, çıkarı olduğu yerlerde komşuları birbirine sokması meşhurdur. İran ve Irak’ı 9 yıl savaştırdılar, sonra Kuveyt işgali geldi, sonra Körfez savaşları, sonra Suriye karışıklığı geldi. Komşuları birbirine sokmada üstlerine yok.

Ortadoğu’da benim aklım şuna kesiyor: Orada yaşayanlar bir araya gelecek ve emperyalizme karşı barışa imza atacak, emperyalizme karşı dik duracak.


Aksi durumda tam da emperyalizmin istekleri oluyor, komşular savaşsın biz de kaynakları yiyelim. Bu savaşlara ve karmaşaya vesayet savaşı diyorlar.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap