SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Sporda yorgunluk

Sporda yorgunluk

01 Mart 2018 Perşembe - 07:10








Yorgunluk problemi, spor tıbbının ana konusunu teşkil eder. Yorgunluğu olumlu etkileme, yalnız gücün arttırılması ile değildir. Ayrıca bedeni işin yorgunluk devresinde, organ zorlamalarını önleyecek, insanın yaşama ve güç kapasitesinin yükselmesi ile mümkündür.

Sporda söz konusu olan yorgunluk, basit problem olmayıp, bilhassa ferdi sporlarda, hatta tüm spor branşlarında psikolojik faktörlere fazlasıyla tabidir. Fizyolojik gücün azalması denen yorgunluk, uzun süreli eforlarda organizmanın enerji depolarını ileri derecede tüketilmesi sonucu (sürantrenman) yorgunluk, bitkinlik, isteksizlik vb. meydana gelmektedir.

Aynı şekilde uzun süreli eforlar sonucu görülen kronik yorgunluk, diğerlerinden ayrı tutulmalıdır. Solunum ve dolaşım sisteminin, kendilerine uyarladıkları kısa adaptasyon devresi, sarf edilen eforun kuvvetine göre değişik süreler içinde etkilenebilen durumdur.

Buna uyum sağlayan metabolizma, güçteki gerileme sayısız bedeni ve spesifik arazlarla birlikte, yorgunluk aşırı enerji tüketiminin sonucu olarak yukarıda belirttiğim gibi sürantrenman hali başlar. Yorgunluk başlamasında genel antrenman durumundan başka, çalışan kasların hareketliliğini büyük ölçüde engeller. Bu engelleri ortadan kaldırabilmek için kalın eşofmanla vücudu sıcak tutmak bir yöntemdir.

Bir başka yöntem ise, iki dakikadan fazla devam etmeyen kısa sıcak duşlar ve banyolar, ya da kısa süreli sauna turları, bunun dışında uygun kültür fizik hareketleri ve hafif koşular, bu koşular; (jok) şeklinde aktif ısınma gibi, bunlardan sonra bile devam eder. Güç azalmasına götüren yorgunluğun arazları çok değişiktir.


İleri derecedeki yorgunluk ve bitkinlik halindeki gücü tekrar yükseltme imkanı az da olsa geri gelir.

Zorlu antrenman ve müsabakalardan sonra sporcular, ekşi yiyeceklere büyük arzu duyarlar. Deneyimlerimizden de bilmekteyiz ki, yorgunluk belirtilerini iyi analiz edip, onlara bilimsel yöntemlerle yaklaşıldığında, yorgunluk sonrası sporcular kısa zamanda normale dönebiliyorlar.

Silahlı kuvvetlerimizin 35 gün süre ile icra etmeye devam ettikleri operasyonlarda kendilerine Allah'tan üstün başarılar diler, Türk milletinin bir ferdi olarak dualarımızla yanlarında olduğumuzu beyan ederim. Selam olsun onlara.

Beğendim
1
Sevdim
1
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap