SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Sen yoksan biz eksiğiz

Sen yoksan biz eksiğiz

05 Aralık 2017 Salı - 08:03








Belediye bütçelerinin en büyük bölümünü nüfus üzerinden gelen paylar oluşturur. Devlet belediyelere, belediye sınırları içinde yaşayan nüfusa göre kişi başı bir ödenek aktarır. O yüzden belediye sınırları içinde ikamet edenler önemlidir. Ancak durum göründüğü gibi değildir. Şehirde oturmasına ve yılın en az 9-10 ayını burada geçirmesine rağmen ikametlerini köy ve beldelerde tutanların sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Ki; bu da belediyelere gelmesi gereken önemli bir payın gelmemesi anlamına gelir.

Ülkemizde nüfus sayımları artık adrese dayalı nüfus sayımı olarak yapılıyor. Yani insanlar ikametlerini nerede gösterirlerse oranın nüfusundan sayılıyorlar. Örneğin vatandaş Bulancak’ta yaşamasına rağmen nüfusu köyde olduğu için Bulancak nüfusunda görünmüyor. O görünmediği için de belediye alması gereken ödeneği eksik alıyor. Aslında durumun bundan çok daha fazlası da var. Mesela şehirde öğrenim gören öğrenciler... Gerek yatılı okuyan orta öğretim gerekse üniversite öğrencilerinin çoğu da ikametlerini ya köyde ya da geldikleri şehirlerde tutuyorlar. Oysa yılın büyük bir kısmını okudukları şehirde geçiren bu öğrenciler de ikametlerini okudukları yere alsalar, daha fazla katkı alacak belediyeler öğrencilere yönelik hizmetlerini de artırabilirler.

İşte tam da bu yüzden her yılın sonunda belirlenen nüfus sayımları için belediyeler ve belediye başkanlarını tatlı bir telaş alır ve adeta seferberlik başlatarak, hizmet verdikleri şehrin gerçek nüfusunu alabilmek için kampanyalar yürütürler. Yine Bulancak’tan örnek vermek gerekirse, 60 köyü bulunan Bulancak’ın önemli bir nüfusu ikametlerini köylerde ve beldelerde tuttukları için önemli bir bütçe kaybına uğruyor. Geçen sene tabela nüfusu 44 bin küsur olarak tespit edilen Bulancak’ın nüfusu en az 10 bin daha fazla olduğunu iddia eden Belediye Başkanı Recep Yakar, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da bir kampanya başlatarak vatandaşlarını ikametlerini Bulancak’a almaları konusunda uyarıyor. Hızlı bir değişim geçiren ve mega yatırımlar yapılan Bulancak’ı yeni bir çehreye kavuşturduklarını belirten Başkan Yakar, “Sen yoksan bir eksiğiz” sloganıyla, artı 10 bin nüfus hedefleyerek ilçenin tabela nüfusunu 55 bine yani gerçek nüfusuna çıkarmak istiyor. Haksız da sayılmaz; artı 10 bin nüfus bütçeye neredeyse yüzde 20 gibi hatırı sayılır bir katkı demek. Daha fazla bütçe, daha fazla ve hızlı hizmet ve yatırım demek. Sayın başkanın çabasını ve mücadelesini anlamamak mümkün değil. Hangi sebeple olursa olsun nerde yaşıyorsak ikametimizi başka yerde tutmak haksızlıktır. Eğer daha fazla hizmet istiyorsak gereğini yapmalıyız.

Bir kişi eksik olsa nolur demeyin. Bir olmadan iki olmuyor.

Aynı şey her yer için geçerli. Giresun, Trabzon ya da Ordu fark etmez. Nerde yaşıyorsanız oranın ikametine kaydolmak ve katkı sunmak hepimizin görevidir.


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap