SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Selfieden cezaya değil sevgiye

Selfieden cezaya değil sevgiye

19 Aralık 2017 Salı - 07:40








Trabzon Akıncılar Derneği Başkanı Abdülkadir Emiroğlu, TMO'daki durumu anlatmak için milletvekillerimize bir çağrıda bulundu. Buyurun gelin bir selfie de burada yapın gibi. Abdülkadir Eyüpoğlu sosyal medyadaki bu paylaşımını bir sorumluluk içinde yazdığına inanıyoruz. İlgili kişi bir sivil toplum derneğimizin başkanı. 12 Eylül öncesi önemli bir gençlik teşkilâtı idi. Bugünün iktidarının altyapısı da diyebiliriz. Vatan ve millet sevgisi insanlar yetiştirmiş bir dernekti. 12 Eylül öncesi bende o derneğin Çaykara ilçe başkanı idim. Akıncı ruhunu iyi bildiğime inanırım. Akıncılar Derneği aynı şekilde tekrar kuruldu. Faaliyetlerine ülke sevgisi ile devam ediyor. Tamamında sayın

cumhurbaşkanımızın sevgisi ve gönül bağı vardır. Akıncılar Derneği başkanının selfiesi daha iyi bir hizmet ve eksiklikleri duyurmak için gönül bağı sesi olabilir. Bu tür konular geçmişte oldu mu, oldu ise siyasi taraflar nasıl davranırdı?

1979 yılında yazılan bir yazıdan alındı: Süleyman Demirel, başbakanlığı ve cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine hakaret edilse bile bunu hoşgörüyle karşılamayı bildi ve kimseyle davalık olmadı. O yüzdendir ki bırakın sade vatandaşı, gazetelerde, televizyonlarda yapılan eleştiriler karşısında dava açmadığı gibi, yazanları da asla 'kara listeye' almadı.

AİHM, bu konudaki kararından bugün birçok siyasetçinin haberi yok. Kararda “Basın özgürlüğünün bir derece abartmayı hatta kışkırtmaya başvurmayı da içerdiği, gazetecinin yazısında kullandığı deyimler polemik niteliğinde olsa da bu ifadelerin nesnel bir açıklama ile desteklendiğinde, bunların asılsız kişisel bir saldırı olarak görülemeyeceğine…” deniliyor.

En iyisi bu konuda çarpıcı bir örnek verelim. Belki dava açmaya, şikayet etmeye meraklı olanlar, Ulaştırma eski Bakanı Yaşar Topçu'dan dinlediğim bu olaydan ders çıkarır. İşte, Yaşar Topçu‘nun anlattıkları:


“Yıl 1979, Süleyman Demirel de başbakan. Ben, hem Demirel'in avukatı hem de Adalet Partisi'nin hukuk müşaviriyim. Başbakan, genel merkeze geldiğinde beni çağırtır, 'ne var, ne yok' diye sorardı. Ben de partimize açılan davalar ve diğer hukuki konularda yapılanları anlatırdım.

Bir gelişinde yine ‘ne var, ne yok' dedi. O günlerde bir ilçemizdeki Asliye Ceza Mahkemesi'nden yazı gelmişti. Yazıda, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun ‘maddi mahsusa' yani özel bir niteleme yaparak Başbakan'a söven bir kişinin tutuklandığı belirtiliyordu. Bunun cezası da ağırdı. Yazıda, suçtan zarar gören kişi olarak Başbakan Süleyman Demirel‘e, bu durumu anlatınca, güldü, bir yandan da tutuklanan vatandaş için üzüldü. Bana aynen şunları söyledi:

‘Bu ülkenin vatandaşı durup durukken Başbakan'a hakaret etmez, sövmez. Biz farkında olmadan adama ne kötülük etmişizdir. O da canı yandığı için Yaradan'a sığınıp sövmüş, basmıştır küfrü. Adamı içeri atarak, tutuklayarak cezalandırmanın ne gereği var?

Senden ricam, hemen partiden bir araba al, bana söven adamı cezaevinden çıkarttır. Bununla ilgili ne yapılması gerekiyorsa yapın.'

Adli tatile birkaç gün kalmıştı. O ilçeye gittim, müdahil dilekçemi verdim ve ‘suçtan zarar gören kişinin tahliyesinin karar verilmesini' talep ettim. Bu isteğimiz kabul edildi, mahkemede ‘Biz sanıktan şikayetçi değiliz. Başbakan'a söven sanığın tahliyesini istiyoruz."


O dönemin Başbakanın merhum Süleyman Demirel, ne eksiklik ettik, diyor. Vatandaş çok ağır ifadeler kullanmasına rağmen serbest bırakılmasını istiyor. Acaba fındık konusunda TMO uygulamalarında eksiklik yapılmasını? Vatandaşın en yakınındaki kişi ilçe başkanı, il başkanı ve milletvekilleridir. Bu milletvekilleri elbette iktidar vekilleri öncelikli dert babası olacaktır. Keşke ceza değil ne eksiklik var şekildeydi. Akıncı ruhu taşıyanlar unutulmasın ve bilinsin ki hep çileye talip olmuştur. Sosyal medya selfieleriniz seçmeninizin çok mu hoşuna gittiğini düşünüyorsunuz? Milletin cezası daha anlamlı olur.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap