SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > SANDIKLARI İYİ KOLLA

SANDIKLARI İYİ KOLLA

11 Mayıs 2018 Cuma - 06:10








Millet İttifakı’nın umudu, seçim güvenliği endişeleri nedeniyle umutsuzluğa dönüşüyor.

CHP “sandık gücü” ile seçim güvenliğini sağlamaya çalışıyor. Ancak esas mesele, Ankara Çankaya’da, Trabzon Ortahisar’da sandık görevlisi sorunu değil. Esas mesele sandıklarda 0,1,2 oy alınan sandık bölgelerine ve köylere ekip gönderilip gönderilemeyeceği meselesidir. Nitekim bu sorun bugüne kadar çözülemedi.

Özellikle ülkemizin doğusunda bölgesel ve yerel güçler iç içe girmiş. Bazı sandıklarda HDP güçlü olurken bazı sandıklarda HDP’nin de varlığı yok. Kısaca oy bölgesinde güçlü kimse kırsalın oyuna karar veriyor. Her yerde olduğu gibi şehir merkezlerinde çok sorun yok; sorun mezralarda ve köylerde bulunan sandıklarda.

Millet İttifakı’nın bu bölgelerde ve benzer bölgelerde (örneğin Şemdinli kırsalında) sandıkları koruyup koruyamayacağı belirsiz. Önceki seçimlerde olduğu gibi, sandıktaki tüm oylar kullanılacak ve tümü tek partiye mi çıkacak?

Kabul edelim ki bu tür sandıklar Türkiye’de seçim sonucunu değiştirecek kadar fazla sayıda. Bu sandıkların korunabileceği konusunda hala net bir ilerleme yok. Örneğin Millet İttifakı’nın, az oy aldığı bir bölgeye 50 kişilik bir sandık ekibi gönderme şansı var mı?


Müneccim olmaya gerek yok, şimdiden söyleyelim: Seçimden sonra çok seçim şaibesi konuşacağız.

İttifakların dışında kalsa da herkes seçim güvenliğinin en zor olduğu bölgedeki Kürt oylarının rengini merak ediyor. Peçeteler ve unutulmayacak kartlar üzerinde hesaplar yapıyor. Hesaplar politikalara çoktan yansımış bile.

AK Parti’nin her gün yaptığı Membiç ve Afrin açıklamaları bir anda kesildi. MHP milliyetçi söylemlerinde sessizliğe büründü.

CHP, Kürtler konusundaki korkusunu yenemedi. Muharrem İnce Hakkari mitingi ile cesur adımlar atacak gibi duruyor.

İYİ Parti de Kürtler konusunda sessiz ve CHP gibi kararsız. Meral Akşener’in sicili doğuda iyi değil. Bitlis’te ev tutacağım projesi tutmadı.


Saadet  “anadilde eğitim haktır” gibi bir söylemle gene herkesi ters köşeye yatırdı.

HDP milletvekili çıkarması için gerekli yüzde 10 barajını aşar mı? Bölgeden aldığımız haberleri verelim. Hendek zamanı HDP’nin bölgede halkın desteğini kaybettiği ve büyük tepki aldığı açık. Ancak sonrasında yeniden 2015 seçimlerindeki gücüne yaklaştığı söyleniyor.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap