SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Oy Trabzon

Oy Trabzon

18 Şubat 2019 Pazartesi - 09:28








Oy Trabzon içi kalaylı kazan! Ne güzel bir betimleme yapmış ozan. Ağzına yüreğine sağlık mı diyelim yoksa saygı ile mi analım? Çünkü o günün kalaylı kazanının, şimdi kalayı gitmiş hatta kazan pas bile tutmuş.

Ressamlara, şairlere ve yazarlara ilham kaynağı olan Trabzon şimdi can çekişen şehir olmuş. Çağdaş bir kültür, eğitim, müzik, insan ve kılık kıyafet zevkinin kokusunun farklı ve güzel olduğu dönemde söylenmiş o türkü.

Bizler 1960’ların Trabzon’unu çok iyi bilir ve anımsarız. Uzun Sokak’ta, Kunduracılarda dolaşan insanların yüzde sekseni kravatlı, takım elbiseli insanlardı. O dönemde kara çarşaflı kadınların sokaklarda dolaştığını anımsamıyorum. Başı eşarplı mantolu ve bakımlı kadınlar, başı açık tayyörlü bayanlar, çekinmeden, korkmadan alışverişlerini yapar, isterse eğlence yerlerine giderlerdi.

Uzunkum’u, Ganita’sı, Kalepark’ı, Boztepe’si oturulacak, eğlenilecek ve dinlenilecek yerlerdi. Ganita’dan, Uzunkum ve Hos sahilinden, kadın erkek denize girer ve yazın tadını çıkarırlardı. O zaman Trabzon’un her köşesi bir cennetti. Kadınları, kızları kardeş, yaşlıları anne ve baba idi. Çünkü kişiler birbirlerine saygılıydı.

Ne güzeldi o yıllar! Küstüler o zamanın beyefendileri, hanımefendileri, Trabzon’daki olumsuzluklara. Çekip gittiler başka yerleşim yerlerine. Orada huzur aradılar, orada yaşamlarını sürdürdüler. Doğru mu yaptılar? Bence hayır.


Günümüz Trabzon’u gerçekten beni şaşırtıyor. Sokaklar bilinmeyen insanlarla dolu. Hani şair demişti ya,” Kimi Hindu, kimi yamyam kimi bilmem ne bela!” Gerçekten tanıdığımız insan yok sokaklarda. Dilenciler tutmuş köşe başlarını, Dört yaşındaki çocuklar, kucaklarında bebekleri olan kadınlar oturmuşlar köşe başlarında el açmışlar insanlara.

Ya doğal gaz! Bir türlü tamamlanamadı gitti. Eski yerleşim yeri olan sahil boyunca kömür dumanından nefes alamıyoruz. İnsanlar sabırsızlıkla bekliyor evlerine doğal gazı.

Geçmişin Bankalar Caddesi yani Maraş Caddesi içler acısı olmuş Dolmuş  durakları sarmış caddeyi baştan başa. . Trafik keşmekeş. Her adım başı insanlar karşıdan karşıya geçiyor. Bir kural, bir nizam yok. Arabanla Cumhuriyet Caddesi’nden çıkınca Maraş Caddesi’ni on dakikada tamamlayabiliyorsun.  Her an önünden bir insan geçiyor çünkü. Yayalara geçitlerde öncelik tanındı. Bu yaklaşım tüm uygar ülkelerde uygulanmaktadır. Ancak biz, insanlarımızı belirlenen yaya geçitlerinden geçmelerini sağlayacağız. Bu eğitimi vermedikten sonra sürücü ile yaya arasında olumsuzluklar devam eder gider.

Trabzon’un arka fonu olan ve yeşilin her tonunu sergileyen Boztepe yok artık. Oteller, camiler, konutlar yok etmiş o güzel yeşilliği. İnsanımızın nefes aldığı, zaman zaman efkâr giderdiği Boztepe, beton yığını oldu. Sorumlular bakıp da utanmıyorlar mı, üzülmüyorlar mı? Gerçekten merak ediyorum.

Bir tarafı yaparken diğer tarafları yıktık. Zağnos Vadisi, Tabakhane Vadisi gerçekten güzel oldu. Gecekondu biçimindeki yerleşimin yerini yeşillik, planlı dinlenme yerleri aldı. Emeği geçenlere teşekkürler. Ancak aynı duyarlılığı bu güzel kentimizin diğer köşelerine de göstermek ve yapılaşmaya izin vermemek gerekirdi.


Yerel seçimlere giderken yeni adaylarımıza bir hatırlatma yapmak istedim.

Bilmem doğru mu yaptım?

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap