SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > ORDU TURNASUYU IRMAĞI TEHDİT ALTINDA

ORDU TURNASUYU IRMAĞI TEHDİT ALTINDA

26 Mart 2018 Pazartesi - 07:00








Ordu Turnasuyu Irmağı üzerine kurulması planlanan HES'ler, doğaya karşı tehdit oluşturuyor. Turnasuyu Irmağı'nın yüksek kesimlerinde yapılan gölet ve suyun bir bölümünün, tünelle taşınarak, başka vadideki Melet Irmağı üzerine kurulan HES'e aktarılması çevrecilerin büyük tepkisini çekerken yasal mücadele de başlatılmış.

Turnasuyu Irmağı'nın yüksek kesimlerinde yapılan gölet ve suyun bir bölümünün, tünelle taşınarak, başka vadideki Melet Irmağı üzerine kurulan HES'e aktarılmasına karşı tepkiler büyüyor.

Ordu'nun Altınordu ile Kabadüz ilçesindeki yaylalarla obalardan akan derelerin birleşmesiyle oluşan ve denize akan Turnasuyu Irmağı üzerine en az 3 HES yapılması planlanıyor. Irmağın yüksek rakımlı kesiminde, Kabadüz sınırlarında gölet oluşturularak, suyun bir bölümü alınıp, tünellerle Melet Vadisi üzerindeki Melet Irmağı'nda kurulu HES'e aktarıldı. Çevrecilerin projeye karşı çıkmasına rağmen çalışma tamamlanırken, yine ırmağın yaklaşık 450 rakımlı bölümünde Altınordu'nun Hürriyet Mahallesi sınırlarında belirlenen alana HES yapılması için proje hazırlanmış. 2013 yılında verilen 'ÇED olumlu' kararı, çevreciler ile bölge halkının Ordu İdare Mahkemesi'ne başvurup, itiraz etmesi sonucu aynı yıl iptal edilmesine rağmen aradan geçen süre içinde şirket tarafından projede değişiklik yapılarak, 'ÇED olumlu' raporu tekrar alınmış. 

Bütün bu olumsuzluklara rağmen mücadeleyi bırakmayan çevreci ve köylü halkı, yeniden alınan 'ÇED olumlu' raporu üzerine Ordu İdare Mahkemesi'ne başvurarak, yürütmenin durdurulmasını talep etmiş. Mahkeme heyeti, dava konusu işlemin hukuka açıkça aykırı olduğuna karar vermiş. Heyet, proje sahibi davalı bakanlık ve projeyi gerçekleştirecek şirket tarafından faaliyetlerin sürdürülmesinin, çevresel ve ekonomik zarara neden olacağının açık olduğunu belirterek, dava sonuna kadar yürütmenin durdurulmasına hükmetmiş.

Ordu Çevre Derneği ise yapılmak istenen HES’le ilgili daha önce de dava açıldığını, mahkeme heyetinin şirketin aleyhine karar verdiğini, yeni kararla dava bitene kadar bölgede çalışma yapılmasının önüne geçildiğini "Aynı şirketin daha önceki projesine de dava açılmış olmasına rağmen Ordu İdare Mahkemesi haklı bulduğu davayı HES için verilen 'ÇED olumlu' kararını karşı bozmuştu. Şirket projesinde küçük değişiklik yaparak, yeniden 'ÇED olumlu kararı' almış. Şirket ısrarla Turnasuyu’na HES yapmak istiyor. Bu bölgelerde hemen hemen her tarafı dereleri HES’lerle kapatılmasına rağmen yapılan bu projelerle dereler kurutulacak durumlara gelmiş olması çok düşündürücü ve tehlikeli boyutlarda. Ayrıca geçmişte bu tür davalara mahkemeler uzun zamandır 'yürütmeyi durdurma' kararı verilmiyordu ki alınan bu ‘yürütmeyi durdurma’ kararı çevreciler ve köy sakinleri tarafından sevinçle karşılanmış oldu. Geçmişte bu türlü davalar için genelde mahkemeler bilirkişi atıyorlardı, mahkeme sürüyordu. Mahkeme süresince de şirketler çalışabiliyordu. Bu nedenle ‘yürütmeyi durdurma’ kararı yöre halkı tarafından sevinçle karşılandı


Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap