SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > Opera ve bale

Opera ve bale

22 Aralık 2018 Cumartesi - 09:54








Sanata ve sanatçıya değer vermeliyiz elbette. Gerektiğinde ödüllendirilmeli. Sanata emek verenlere ödül yetmez, onların daha çok ilgiye, alakaya ve desteğe ihtiyaçları olduğunu bilmekte fayda var. Neden derseniz sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarında biri kopmuştur da ondan.

Gelin görün ki ülkemizde sanata karşı öyle yaklaşımlar gösteriliyor ki şaşırmamak elde değil. Sanat sadece tiyatro, resim, müzik ile endeksli değil ki, edebiyat, heykel, mimarlık, dans, bale, opera da bir sanat dalı olduğunu bilmeyen yoktur.

Gelin görün ki bu alanların tümüne destek yada destek istenilen ölçüde, gerek devlet, gerekse millet olarak verilmez. Arada düzenlenen ödül törenleri ülkemin saygı duyulan sanatçılarına verilen ödüllerin dışında onları hatırlayan anımsayan olmaz.

Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde görev yapan sanatçıların ve çalışanların yararlandığı servis araçlarının sözleşmesi tasarruf nedeniyle iptal ediliyor. Ne var bunda dediğinizi duyar gibiyim, o ki tasarruf var tamam. Diğer yandan cumhurbaşkanlığı için 30 araçlık yeni personel taşıma ihalesi açılmasına ne demeli.

Tasarruf kime göre yapılıyor. Sanatçılara, millete tasarruf var cumhurbaşkanlığında görevli çalışanlara tasarruf yok. İnsanın çifte standart mı var? Diye sorası geliyor. Bu ayrıntıları kaçırmamak gerek. Tasarruf var ise herkese var, yok ise herkese yok denilmeli. Ne diyeyim yürüyün be sanatçı arkadaşlar, yollar yürümekle aşınmaz. Ama bakında radara vurmayın yoksa üstüne üstlük birde ceza yemeyin. Yada barikatlarla karşılaşmayın.


TÜİK’İN RAKAMLARI

Asgari ücret komisyonu toplanıyor, işçi, işveren temsilcileri görüşüyor ortaya rakamlar atılıyor, tartışmalar sürüyor. Çalışan ise merakla bekliyor. Bu gelişmeler ışığında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu gelişmelere katıldı asgari geçim indirimi ile ilgili açıklamalar yaptı.

2018 Ocak ayı fiyatlarına göre TÜİK yapılan araştırmalara göre çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 661,57 TL olarak hesapladı.  Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 5 bin 414,49 Lira olarak belirlendi. Şimdi ise TÜİK bir işçinin asgari geçim tutarını "ağır" statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, "orta" statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, "hafif" statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile paylaştı.

Bu arada devletin bankası Merkez Bankası beklenti sonuçlarına göre yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 21,28 olarak belirlendi. TÜİK ise bu rakamı es geçerek asgari ücrette pazarlık adına belirleyici olacak asgari geçim indiriminde indirime giderek açıkladı.

Ocak’ta 2 bin 661 lira olarak açıkladığı rakamı, merkez bankasının yıllık enflasyon tahminini unutarak 2 bin 213 lira olarak açıklaması ilginç dimi sevgili okurlar. Ne diyelim adı TÜİK ne yaparsa iyi yapar!


 

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap