SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > NEZAKET VE SAYGI

NEZAKET VE SAYGI

15 Temmuz 2018 Pazar - 09:03








Toplumda birlik ve beraberliği sağlayan, sosyal ilişkileri güçlendiren kurallardan biri de görgü ve nezaket kurallarıdır.

Toplum hayatının düzenlemesinde etkili olan görgü kurallarına uyan kişileri, saygılı, terbiyeli ve nazik olarak adlandırmamız mümkündür.. Görgü kurallarına uymak diğer insanlara saygı göstermektir. İnsanların duygularına önem verdiğimiz anlamına gelmektedir.

Karşımızdaki insana görgülü ve kibar olmak, nazik davranmak, hayatımızdan bir şeyler kaybetmemize sebep olmaz. Görgü, nezaket, ahlak, saygı konuları hakkında çok uzun yazılar yazılabilir. Çok uzun konuşabileceğimiz bu konu hakkında özellikle vurgulamak istediğim kısımlardan, karşılaş- tığım bazı nezaket kurallarına uymayan kişilerin davranışlarından bahsetmek istiyorum.

Mesela hastaneye gidiyorsunuz, sırada bekleyen, ayakta neredeyse zor duran yaşlı bir amcayı görüyoruz. Ezile büzüle bir şeyler sormak istiyor. Sekreterden nazikçe bir hareket beklerken, bir dakika sıranı bekle, orda durma, ben onu bilmiyorum, sen nereye kayıt yaptıracaksın, kapıyı kapat ben seni çağırırım diye üsluba tamamen ters yanıtlar alıyor. Karşısındaki kişi yaşlı olmasa bile bu hitap çok güzel görünmüyor.Bu davranışlara maalesef ki her sektörde rastlıyoruz.

Her işin bir zorluğu, bir emeği elbette var ama, bu ahlakı sergilemeye hiç kimsenin de hakkı yoktur. Nezaket elbette kişiye göre sergilenmez, yalnız tavrı sergilediğiniz kişi yaşlı bir amca, yaşlı bir teyze ise bu manzarayı görmek insan olarak zorumuza gidiyor. Yoğun olmak, stresli olmak, hasta insanlarla uğraşmak çalışan için evet zor gelebilir. Fakat bu zorluğu yaşamak, kesinlikle bu şekilde davranmak anlamına gelemez. Çünkü saygı yitirildikçe düzen bozuluyor ve ortamlar değişik bir hal alıyor.


Ben bu davranışların temelinin çocuklukta edinildiğini düşünüyorum.

Hepimizin sorumlulukları, saygı göstermesi gereken mecburi durumları vardır. Teşekkür etmek, özür dilemek, saygılı davranmak asla insandan bir şeyler kaybettirmez. Belki bunları yaptığımız da karşımızda ki bu özellikleri taşımayan insanlara yardımcı bile olmuş olabiliriz.

NEZAKET VE SAYGI ESASTIR.

Beğendim
3
Sevdim
4
Beğenmedim
0
Üzgün
1
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap