SON DAKİKA



Haber > Köşe Yazıları > NE OLACAK BU FINDIĞIN HALLERİ?

NE OLACAK BU FINDIĞIN HALLERİ?

06 Mart 2018 Salı - 07:00








Bir taraftan serbest piyasanın insafına bırakılan fındık hak ettiği değeri bir türlü bulamazken, bir taraftan da yanlış politikalar ve uygulamalarla üreticinin ilgisinin azaldığı fındık, şimdi de olumsuz hava koşullarının getirdiği endişeyle iyice çıkmaza girdi.

Bu yıl ılıman geçen kış mevsimi dolayısıyla mevsimsel etkilerden uzak kalan fındık bahçeleri, her an yağabilecek kar ve oluşabilecek don tehdidiyle karşı karşıya. Mevsimsel değişimlerin etkisinin ne olacağının bilinemediğini belirten üreticiler ve uzman çevrelerin görüşlerine göre, olası bir don afeti felaketle sonuçlanabilir. Geçtiğimiz günlerde yağması beklenen kar yine yağmayınca fındık bahçelerinde başlayan yeşerme ve tomurcuklanma, olası bir don sonucu afete dönüşebilir. Bu konuda oldukça savunmasız olan fındık bahçeleri ve üreticilerin elinden fazla da bir şey gelmiyor.

TARIM SİGORTASI ÖNEMLİ

Giresun Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Angın, “Üreticiler için önemli geçim kaynağı olan fındık, hasat zamanına kadar değişik iklim olayları nedeniyle büyük risk altındadır. Mağdur olmamak için çiftçilerimizin ürünlerini sigorta yaptırmaları menfaatlerine olacaktır” açıklamasını yaptı. Angın, fındıkta tarım sigortası için başvuru süresinin 10 Mart’ta sona ereceğini duyurdu.

Fındığın değişen iklim şartları nedeniyle risk altında olduğuna işaret eden Angın, bu nedenle çiftçilerin mutlaka tarım sigortası yaptırmaları gerektiğini vurgulayarak; “Üreticiler için önemli geçim kaynağı olan fındık hasat zamanına kadar değişik iklim olayları nedeniyle büyük risk altındadır. Mağdur olmamak için çiftçilerimizin ürünlerini sigorta yaptırmaları menfaatlerine olacaktır. Çiftçilerin tarım sigortası yaptırmaları gönüllük esasına bağlıdır ancak 5363 Sayılı Tarım Sigortası Kanunu kapsamında olan ve uygulama yılında (2018 yılı için) yer alan risklerden sigorta yaptırmayan çiftçilere ürün kayıpları için 2090 Sayılı Tabii Afetler Kanunu kapsamında herhangi bir yardım yapılamayacaktır” dedi.


Yani fındıkla ilgili felaketlerden biri olan don hadisesine karşı alınabilecek tek tedbir Tarım Sigortası yaptırmak. Onun için üreticilerimiz bu işi ihmal etmemeli.

Ülkemizin en önemli tarım ihraç ürünlerinin başında gelen fındığı daha değerli hale getirmek için akılcı ve doğru politikalar ve uygulamalar da bir an önce hayata geçirilmelidir. Sürekli miras yoluyla bölünmeler ve değer kaybı üreticiyi üründen soğutmakta ve bahçeden uzak tutmaktadır. Üreticiyi tekrar bahçesine yönlendirecek ve fındığın değerini artıracak bölgesel teşvikler hayata geçirilmelidir. Üretime yönelik teşviklerin yanında, fındıkla ilgili sanayiyi de desteklemek ve ürün çeşitliliğini artırmak gerek. Bu sayede istihdam da artacağından bölgenin ekonomisi düzelecek ve göç duracaktır. Unutulmamalıdır ki; dünyanın en iyi fındığı Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Sadece fındığı değerli kılabilirsek çok şeyi değiştirebiliriz.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap